Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

"Kuukautiset eivät jää tauolle pandemian ajaksi" – järjestö varoittaa koronan vaikutuksista tyttöjen ja naisten kuukautisterveyteen

Lastenoikeusjärjestö Plan International on tehnyt kyselyn terveysammattilaisilleen 30 maassa.

Kuukautissiteitä ja tamponeja.
Joka päivä 800 miljoonalla ihmisellä maailmassa on kuukautiset, huomauttaa lastenoikeusjärjestö Plan International. Kuva: Mostphotos
Yle–STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronapandemia on aiheuttanut tytöille ja naisille ympäri maailman merkittäviä vaikeuksia huolehtia kuukautisterveydestä, lastenoikeusjärjestö Plan International kertoo raportissaan.

Ongelmia aiheuttaa muun muassa pula kuukautissuojista. Yli 70 prosenttia vastanneista kertoi, että kuukautissiteistä ja tamponeista on ollut niukkuutta koronapandemian aikana.

Tiedot perustuvat kyselyyn, jonka järjestö teetti terveysammattilaisilleen 30 maassa ja lähes jokaisella mantereella.

Suojien hinnat ovat nousseet

Plan Internationalin kuukautisterveyden asiantuntijat raportoivat kyselyssä muistakin vakavista ongelmista.

Lähes 60 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo, että kuukautissuojien hinnat ovat kohonneet merkittävästi. Samalla moni perhe on menettänyt tulonsa pandemian takia, ja siksi tytöillä ja naisilla on aiempaa vähemmän rahaa hankkia kuukautissuojia.

Yli puolet kertoo, että sanitaatiossa ja hygieniatasossa on vakavia puutteita. Lisäksi tietoa kuukautisista on vaikea saada laajamittaisten eristystoimien vuoksi.

– Erityisesti heikoimmassa asemassa olevat tytöt joutuvat olemaan ilman kuukautissuojia. Monet turvautuvat nyt epähygieenisiin vaihtoehtoihin, kuten rätteihin ja kasvien lehtiin, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo tiedotteessa.

"800 miljoonalla kuukautiset joka päivä"

Plan toteaa monien kuukautisterveyteen liittyvien ongelmien olleen olemassa jo ennen koronakriisiä, mutta puutteet näyttävät pahentuneen viime kuukausien aikana.

– Kuukautiset eivät jää tauolle pandemian ajaksi, vaan joka päivä 800 miljoonalla ihmisellä on kuukautiset. Niistä huolehtiminen turvallisesti ja ihmisarvoisesti on muuttunut tänä keväänä paljon vaikeammaksi, Heinänen sanoo.

Plan International vetoaa hallituksiin ja terveysalan toimijoihin, jotta ne ryhtyisivät kiireesti tukemaan tyttöjä ja naisia huolehtimaan kuukautisistaan turvallisesti, hygieenisesti ja arvokkuutensa säilyttäen.

Suosittelemme sinulle