Hyppää sisältöön

Kemiönsaaren Taalintehtaan pullokuonodelfiinejä seurataan kuuntelulaitteilla – tietoa saadaan erityisesti eläinten ruokailutottumuksista

Muun muassa Tampereen Särkänniemen delfiinit olivat juuri pullokuonodelfiinejä. Ne ovatkin yleisimpiä ja tunnetuimpia delfiinejä.

Valastutkija Olli Loisa pääsi kuvaamaan Kemiönsaaren Taalintehtaan pullokuonodelfiinejä. Kuva: Olli Loisa

Kemiönsaaren Taalintehtaan edustalla nähtyjä pullokuonodelfiineitä on alettu seurata merenkuuntelulaitteilla. Laitteet asennettiin saaristoon tiistai-iltana. Tuorein havainto delfiineistä tehtiin samana aamuna.

Suomen pyöriäisseurannasta vastaava ja valaita tutkiva erityisasiantuntija Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta kertoo, että kuuntelulaitteiden avulla saataneen parempaa tietoa, millä alueella delfiinit liikkuvat.

– Äänistä pystytään erottamaan myös se, milloin pullokuonodelfiinit ruokailevat. Ruokaa niille on alueella riittävästi.

Saaristomeren pullokuonodelfiinit nähtiin ensimmäisen kerran helatorstain alla. Loisa tunnisti eläimet valokuvien perusteella. Tätä ennen pullokuonodelfiineitä on Suomen vesillä nähty lähes 70 vuotta sitten.

Kuuntelulaitteiden väli noin viisi kilometriä

Kuuntelulaitteita on laitettu lahteen, jossa delfiinien on havaittu liikkuvan.

– Kauimmaisesta laitteesta kauimmaiseen on noin viisi kilometriä. Emme lähteneet nyt hakemaan kauempaa kuin siitä, missä niiden on varmasti nähty oleskelevan.

Loisa ei osaa arvioida, kauanko pullokuonodelfiinit oleskelevat Kemiönsaaren Taalintehtaan vesillä. Ne saattavat pysyä Saaristomerellä pitkäänkin, tai sitten ne lähtevät jatkamaan matkaa minä päivänä hyvänsä.

Lue lisää:

Delfiinit tulivat Keerin, 13, kodin edustalle: "Näin pyrstön ja kuulin kun ne puhalsivat ilmaa"

Ministeriöt suosittavat verkkokalastuksen keskeyttämistä Kemiönsaaren vesillä havaittujen delfiinien turvaksi: listasivat 6 tarkkailuohjetta

Saaristomerellä nähtiin Itämerellä harvinaisia pullokuonodelfiinejä – edellisestä havainnosta liki 70 vuotta

Suosittelemme sinulle