Hyppää sisältöön

Hovioikeus kovensi "lelusalakuljettajan" tuomiota – katsottiin syylliseksi myös törkeään rahanpesuun

Useista rikoksista tuomittu Rami Adham oli vaatinut tuomion lieventämistä. Syyttäjä haki puolestaan kovempaa tuomiota.

Rami Adham nousi julkisuuteen hyväntekijänä, mutta on sittemmin tullut tuomituksi useista rikoksista. Kuva: Yle

Helsingin hovioikeus on koventanut "lelusalakuljettajana" tunnetuksi tulleen Rami Adhamin tuomiota. Oikeus tuomitsi hänet useista rikoksista vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Adhamin kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen vuonna 2018. Sekä Adham että syyttäjä valittivat tuomiosta.

Adham vaati hovioikeudelta lievempää, syyttäjä ankarampaa tuomiota. Syyttäjä halusi Adhamille tuomion myös törkeästä rahanpesusta, vastoin käräjäoikeuden ratkaisua.

Hovioikeus päätyi perjantaina julkaisemassaan tuomiossa syyttäjän linjalle. Oikeus katsoi Adhamin toiminnan täyttäneen törkeän rahanpesun tunnusmerkistön.

Muuten hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Käräjäoikeudessa tuomio tuli rahankeräysrikoksesta, kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja useista väärennyksistä.

Tapauksessa on kyse Adhamin perustaman Suomi–Syyria-yhteisön toiminnasta vuosina 2014–2016. Hän keräsi yhteisölle ilman lupaa reilut 150 000 euroa ja laittomasti vielä luvan myöntämisenkin jälkeen yli 160 000 euroa.

Adham käytti laittomasti kerättyjä varoja siirtolapuutarhamökin käyttöön ja talletti niitä turkkilaiselle pankkitilille. Tätä hovioikeus piti törkeänä rahanpesuna.

Suomensyyrialainen Adham tuli tunnetuksi "lelusalakuljettajana", kun hän vei leluja, ruokaa ja muita avustustarvikkeita sisällissodan repimään Syyriaan.

Sittemmin mies on ollut julkisuudessa rikostensa vuoksi. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet vuonna 2017 ehdolliseen vankeuteen muun muassa veropetoksesta ja kahdesta pahoinpitelystä. Nyt käynnissä oleva oikeusprosessi koskee eri asiaa.

Suosittelemme sinulle