Hyppää sisältöön

Maskikauppojen tulipalokiireessä myyjän luotettavuuden selvitys jäi tekemättä – Ministeriöt selittivät suojavälinekauppoja oikeuskanslerille

Suojavälinehankintoihin varattiin 660 miljoonaa euroa.

Finnairin kone toi Kiinasta tilattuja suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalle huhtikuussa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Huoltovarmuuskeskus (HVK) teki huhtikuussa kaksi epäonnistunutta suojatarviketilausta. Onni Sarmasteelta tilatut maskit olivat vääränlaisia ja johtivat poliisitutkintaan, Tiina Jylhän kanssa tehdyt kaupat peruttiin.

Nyt oikeuskansleri on saanut kahden ministeriöltä pyytämänsä selvitykset kaupoista. Niistä käy ilmi, ettei HVK:ssa noudatettu normaaleja hankintakäytäntöjä ja kiireen vuoksi suojavälineitä kauppaavien taustat jäi tarkistamatta.

Oikeuskanslerinvirasto sai asiassa yhteensä 22 kantelua. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti otti selvitettäväkseen ministeriöiden toiminnan. Kanteluiden vuoksi ministeriöt saivat yhteensä 17 kysymyksen listan vastattavakseen.

Listan oikeuskanslerin selvityspyynnössä lähettämistä kysymyksistä löydät täältä.

TEM: HVK ei varmistanut maskien laatua kohukaupassa

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) selvityksestä käy ilmi, että Huoltovarmuuskeskus jätti epäonnistuneissa maskikaupoissaan noudattamatta normaaleja hankintakäytäntöjä. Kaupat tehtiin entisen toimitusjohtajan Tomi Louneman aikana.

"On jätetty laajasti noudattamatta taloussääntöä, työjärjestystä sekä normaaleja hankintaprosesseja."

Kiire ajoi siihen, ettei suojavälineitä kauppavien taustoja tarkistettu.

"On runsaasti havaintoja puutteellisesta varmistumisesta toimittajien luotettavuudesta ja tuotteiden sertifikaateista."

Selvityksen mukaan HVK:n hallitus ei ole tiennyt julkisuudessa olleista suojainvälineiden kaupoista ennen niiden toteuttamista.

Koronapandemiaan liittyviä suojavälineitä on hankittu lähinnä suorahankintoina ilman kilpailutusta. Ministeriö sanoo näin tapahtuneen äärimmäisen kiireen vuoksi.

STM: Maskeja pyydettiin hankkimaan aluksi liian vähän

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoo vastauksessa oikeuskanslerille, että tautitilanteesta johtuviin materiaalihankintoihin on varattu 660 miljoonaa euroa.

STM myöntää, että vielä helmikuussa tehdyt päätökset siitä, miten paljon maskeja pitäisi hankkia, jäivät liian pieniksi.

Aiempien pandemioiden pohjalta tehdyt vanhat varautumislaskelmat eivät pitäneetkään paikkaansa.

"Jälkikäteen ajateltuna ensimmäistä hankintaesitystä Huoltovarmuuskeskukselle voidaan pitää pienenä, mutta sitä pitää verrata tuon hetkiseen tilannetietoon ja sen hetkiseen tarvearvioon", kertoo selvitys.

Hankintaesityksiä lisättiin tämän jälkeen.

Huoltovarmuuskeskus ilmoitti huhtikuussa ministeriölle, ettei HVK:lla ole tarpeeksi osaamista terveydenhuollon vaativan välineistön kuten laboratoriotarvikkeiden hankintaan. HVK:n mukaan hankinta olisi ollut jopa riski.

Laboratoriotarvikkeiden hankinta on sittemmin Huoltovarmuuskeskuksen toivomuksesta ja STM:n toimesta annettu HUS Logisticsin hoidettavaksi.

Ministeriössä on jo aiemmin tehty sisäinen selvitys (siirryt toiseen palveluun) maskien ja tarvikkeiden EU-yhteishankintasopimukseen liittymisestä.

Oikeuskanslerille toimitettujen vastausten mukaan ministeriöiden eli TEMin ja STM:n välisessä työnjaossa ei ole ollut ongelmia.

Jutusta voi keskustella tiistai-iltaan klo 23.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Ylen tieto: Huoltovarmuuskeskuksen irtisanottua johtajaa Jyrki Hakolaa epäillään rikoksesta maskikaupoissa – KRP iski Hakolan sähköposteihin

Keskusrikospoliisi epäilee Huoltovarmuuskeskuksen työntekijää luottamusaseman väärinkäytöstä maskikaupoissa

Suosittelemme sinulle