Hyppää sisältöön

Ravintola päätti viisinkertaistaa terassipaikkojen määrän – nyt niitä on 200: "Lisää tilaa tarkoittaa lisää väljyyttä"

Moni ravintola laajentaa terassia, kun sisälle saa ottaa tavallista vähemmän ihmisiä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Riitta Väisänen,
Silva Nieminen

Monet ravintolayrittäjät ovat hakeneet lupaa terassiensa laajentamiseen koronavirusrajoitusten takia.

Ravintoloiden sisätiloissa saa täyttää vain joka toisen asiakaspaikan, mutta terasseilla rajoitusta ei ole. Terasseilla on kuitenkin huolehdittava riittävistä turvaetäisyyksistä.

Ravintolat saavat avata ovensa ensi maanantaina 1. kesäkuuta. Eduskunta hyväksyi avaamista koskevat poikkeusrajoitukset tänään.

Imatralaisbaarin terassipaikat liki tuplaantuvat

Imatralainen Osmo's Cosmos Bar haki ja sai luvan terassin laajentamiseen 30 lisäpaikalla. Laajennuksen jälkeen terassille mahtuu 65 asiakasta.

– Olimme miettineet joskus, että laajennamme terassia Imatranajoa varten. Silloin emme sitä tehneet, mutta nyt koronan takia päätimme sen tehdä, Osmo's Cosmos Barin yrittäjä Ville Soininen kertoo.

Osmo's Cosmos Bar avautuu ensi maanantaina. Terassin lisäksi baari avaa yläkerrassa olevan pubin. Sen 237 paikasta otetaan puolet käyttöön.

Alakerran yökerhotiloista voi tarvittaessa ottaa vielä noin 135 paikkaa käyttöön.

Terassin pinta-ala viisinkertaistuu

Etelä-Karjalan osuuskauppa Eekoo on laajentanut muutamaa terassia jonkin verran.

Suurimman muutoksen kokee VENN-ravintolan terassi Lappeenrannassa. Se laajenee pinta-alaltaan viisi kertaa nykyistä suuremmaksi.

Aikaisemmin terassilla oli 40 asiakaspaikkaa, ensi viikosta alkaen noin 200.

Kaikkia asiakaspaikkoja ei kuitenkaan oteta käytännössä käyttöön.

Paikkojen määrä tarkentuu, kun terassi on saatu järjesteltyä turvaväliohjeistuksen mukaiseksi.

– Lisää tilaa tarkoittaa lisää väljyyttä. Turvallinen kapasiteetti tarkentuu, kun pääsemme laittamaan pöytiä ja tuoleja paikoilleen, kertoo Eekoon toimialajohtaja Aleksi Vuorinne.

Terassien pöydät ja tuolit on aseteltava niin, että turvaetäisyydet toteutuvat. Kuva: Ullstein Bild / AOP

Terassia laajentamalla lisää tuloja

Terassin laajentaminen on monelle baarille ja ravintolalle melkein ainoa keino saada lisää tuloja, kun sisätilojen asiakaspaikkojen määrä on rajattu puoleen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Ilkka Ripatti mainitsee esimerkkinä ravintolan, jolla on normaalisti 100 asiakaspaikkaa sisällä ja 50 terassilla.

– Ravintola saa rajoitusten takia ottaa sisälle 50 asiakasta, mutta samalla laajentaa terassin 100-paikkaiseksi. Terassin laajennuksessa ravintola voi korvata sisältä vähennettyjä paikkoja, Ripatti havainnollistaa.

Lupaa laajentamiseen on alkoholin anniskelun osalta haettava aluehallintovirastosta. Sitä ennen terassin laajennukseen on saatava maanomistajan eli yleensä kunnan lupa.

Hakemuksia tavanomaista enemmän

Etelä-Suomen aluehallintovirastoon terassien laajennuksiin liittyviä hakemuksia on tullut Ripatin mukaan paljon. Tarkkoja lukuja hänellä ei ollut haastatteluhetkellä antaa.

Myös Pirkanmaalla terasseihin liittyvien hakemusten määrä on niin ikään lisääntynyt sen jälkeen, kun hallitus toukokuussa päätti ravintoloiden asteittaisesta avaamisesta.

– Arvioisin, että toistaiseksi luku on noin 20 prosenttia suurempi kuin vuonna 2019, kertoo ylitarkastaja Eero-Mikael Aromaa Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Pirkanmaan osalta aluehallintovirasto on käsitellyt 13 terassiasiaa. Vireillä on viisi hakemusta. Luku sisältää sekä uusia terassilupia että olemassa olevien terassien laajennuksia.

Ravintolat ja terassit avautuvat maanantaina 1. kesäkuuta. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Tampereen kaupunki kertoi tällä viikolla helpottavansa ravintoloiden terassialueiden laajentamista. Ravintolatoimintaa pyritään vauhdittamaan muun muassa lupakäsittelyä sujuvoittamalla.

– Nähtäväksi jää, miten linjaus vaikuttaa anniskelulupahakemusten määrään Tampereen alueella, pohtii ylitarkastaja Eero-Mikael Aromaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Paikkoja myös vähennetään

Kaikissa ravintoloissa terassin asiakaspaikkojen lisääminen ei ole mahdollista, pikemminkin päinvastoin.

Lappeenrannan satamassa sijaitseva laivaravintola Prinsessa Armaada vähentää terassilla olevia pöytiä, jotta turvaetäisyydet toteutuisivat.

– Noin 30 asiakaspaikkaa vähenee, kertoo yrittäjä Juha Nalli.

Vähennyksen jälkeen laivaravintolan terassille ja yläkannelle jää vielä noin 200 asiakaspaikkaa.

Lappeenrantalainen laivaravintola Prinsessa Armaada vähensi terassin asiakaspaikkoja, jotta turvaetäisyydet toteutuisivat. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ravintolan kausi pääsee alkamaan noin 1,5 kuukautta tavanomaista myöhemmin. Nalli odotti vielä perjantaina tarkkoja viranomaisohjeistuksia siitä, miten ravintolat voivat toimia koronarajoitusten mukaisesti.

– Esimerkiksi asiakkaiden jonotusjärjestelyihin odotan tarkempia ohjeita, Nalli kertoo.

Lisäksi ohjeistusta on tulossa hyvän hygienian noudattamisesta.

Nalli odottaa maanantaina tapahtuvaa kauden avautumista positiivisella mielellä, vaikka toiminta alkaa rajoitusten alla.

– Ohikulkijat ovat kyselleet, milloin ravintola aukeaa. Uskoisin, että porukkaa lähtee liikkeelle.

Aiheesta voi keskustella 30. toukokuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle