Hyppää sisältöön

Helle, punkit ja käärmeet aiheuttavat päänvaivaa lemmikinomistajille – jokaiseen löytyy neuvot

Lemmikin terveydestä pitää huolehtia tarkasti kesällä.

Kuva: Arto Loukasmäki / Yle
Tanja Heikkonen

Kesä tuo lemmikkieläimen omistajalle monia haasteita. Tunnetuimpia ovat kyykäärmeen pistot ja punkit. Näiden varalle kannattaa hankkia lemmikille oma ensiapulaukku. Myös lämpöhalvausriskit lisääntyvät lämpötilan kohotessa hellelukemiin.

Lämpöhalvausepäilyssä kannattaa toimia nopeasti neuvoo eläinlääketieteen kandidaatti Ina-Sofia Kohonen Sotkamon Amyvetiltä. Ensimmäisenä viilennetään lemmikki viemällä se suihkuun, järveen. Sen jälkeen soitetaan lähimmälle päivystävälle eläinlääkärille ja kuljetaan eläin käärittynä kylmillä vedellä kasteltuihin pyyhkeisiin.

– Lämpöhalvauksen kohdatessa jokainen minuutti on tärkeä. Jos ruumiinlämpö nousee yli 42 asteen se voi olla kohtalokasta, Kohonen summaa.

Kohonen myös muistuttaa, että päivittäinen punkkisyyni on syytä tehdä. Jos punkki on kiinnittyneenä esimerkiksi koiraan, yli 24 tuntia on eläimellä riski sairastua borrelioosiin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Suosittelemme sinulle