Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Malminetsintä Juvan Koikkalassa herättää huolta – mahdollinen kaivostoiminta vaarantaisi vastustajien mukaan Luonterin vesistön

Tukes on myöntänyt varauspäätöksen Suomen Malmitutkimus Oy:lle.

Kesäinen maisema Saimaalla.
Koikkala sijaitsee Saimaan läheisyydessä. Kuva: Petri Vironen / Yle
Eija Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Malmitutkimus Oy:lle myönnetty varauspäätös kuohuttaa tunteita Juvalla. Saimaan läheisyydessä Koikkalassa sijaitseva varausalue on suuruudeltaan yli 90 neliökilometriä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tekemä päätös antaa yhtiölle luvan tehdä tutkimuksia kaivosmineraalien löytämiseksi alueelta.

Seudulla on tehty tutkimuksia ja malminetsintää myös 1990-luvulla sekä 2000-luvun alussa ja alueelle on kertaalleen oltu perustamassa nikkelikaivos. Suunnitelma kuitenkin kaatui viime metreillä.

Aiempien tutkimusten perusteella alueella tiedetään olevan nikkeliä. Alueella on todennäköisesti myös kobolttia, kuparia, platinaa ja palladiumia.

Toukokuun alkupuolella hyväksytty varaus on voimassa noin kaksi vuotta. Tänä aikana yhtiö kerää aineistoa ja näytteitä tunnetuista esiintymistä sekä niiden ympäristöstä. Lisäksi yhtiö valitsee lupaavimmat esiintymät jatkotutkimuksia varten.

Yhtiö aikoo hakea alueelle myös malminetsintälupaa kahden vuoden sisällä.

Alueen asukkaat ja mökkiläiset vastustavat suunnitelmia. Koikkalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anu Korpikallio kertoo, että ihmiset ovat tyrmistyneitä paitsi hankkeesta, myös riittämättömästä viestinnästä.

Varauspäätöksestä on kerrottu Juvan kunnan ilmoitustaululla ja verkkosivuilla sekä kahdessa paikallisessa sanomalehdessä. Esimerkiksi maanomistajat eivät ole saaneet suoraan tietoa hankkeesta.

Kaivoslain mukaan varauspäätöksestä ei tarvitse ilmoittaa maanomistajille tai kuntaan. Lausuntoja pyydetään vasta siinä vaiheessa, kun alueelle haetaan malminetsintälupaa.

Tukesin päätöksestä on tekeillä useita valituksia. Yksi valittajista on hiljattain perustettu Saimaa ilman kaivoksia -niminen ryhmä, jonka päämääränä on pysäyttää kaivossuunnitelma.

Varausalue rajautuu suojeltuun Luonterin Natura-alueeseen. Luonterin vesistö on saimaannorpan pesimäaluetta. Alueella sijaitsee myös retkeilyreittejä sekä geologisia kohteita.

Vastustajien mukaan kaivostoiminta vaarantaisi luonnon ohella alueen maatalouden ja matkailuelinkeinon. Koikkalan alueella on paljon rantaviivaa sekä vapaa-ajan asutusta.

Suosittelemme