Hyppää sisältöön

Ilmajoella lakin saa drive in -pisteestä, Turusen perhe lähtee todistustenjaon jälkeen jätskille: "Se perinne pitää koronasta riippumatta" – Yle seurasi koulujen päätösjuhlia

Lue tästä jutusta, miten koulujen päätösjuhlat sujuivat ympäri Suomea. Yle seurasi tapahtumia lauantaina.

Koululaiset hakivat todistuksensa Helsingissä 30. toukokuuta.
Koululaiset hakivat todistuksensa Helsingissä 30. toukokuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Mattias Mattila

Suomi juhlii koulujen päättymistä poikkeusoloissa. Yle tapasi viidennen luokan päättävän Topi Turusen ja hänen äitinsä Elina Turusen Ruoholahden alakoulun pihalla Helsingissä lauantaina.

Rajoituksista johtuen koulujen päättämiseen riittää tapoja, mutta oppilaiden vanhemmilla ei päätöstilaisuuksiin ole ainakaan Ruoholahdessa asiaa.

– Nuoremmilla näytti olevan pihalla kevätjuhlatilaisuus. Topilla on juhlat oman luokan kesken sisällä koulussa, Elina Turunen kertoi.

Väliin jäävät myös koulun yhteiset kevätjuhlat, kuten kaikkialla Suomessa. Etukäteen asia ei Topi Turusta liiemmin harmittanut.

– Muiden esityksiä olisin voinut katsoa, mutten itse halua hirveästi esiintyä, hän sanoi.

Viidennen luokan päättävä Topi Turunen ja hänen äitinsä Elina Turunen Ruoholahden alakoulun pihalla lauantaina.
Viidennen luokan päättävä Topi Turunen ja hänen äitinsä Elina Turunen Ruoholahden alakoulun pihalla lauantaina. Kuva: Yle

Tuleva kuudesluokkalainen arvioi, että koulun penkille on poikkeuksellisten aikojen jälkeen kiva palata. Etäopetusaikakin kyllä menetteli.

– Se oli ihan kivaa, mutta mieluummin olen täällä koulussa ja näen kavereita.

Poikkeuksellinen kevät vaati perheiltä joustoa ja uusien rutiinien opettelua.

– Olihan siinä totuttelemista uudenlaiseen arkeen ja omien töiden tekemiseen siinä samalla. Kyllä se alkoi sujua, ja olihan siinä paljon hyviäkin puolia.

Kesällä on aika vierailla mummolassa ja puuhastella ulkona. Topi Turusen tapauksessa ohjelmassa on myös jalkapalloa. Hänen joukkueensa on aloittanut harjoitukset, mutta normaalia pelaaminen ei vielä ole.

– Siellä on rajoituksia ja turvavälejä. Ei voi ottaa kontaktia. Peleihin haluan päästä pitkän tauon jälkeen, Topi Turunen kertoi.

Kun todistus on saatu käteen, Turusen perhe hakee pikkuveljen mukaan ja lähtee jätskille.

– Se perinne pitää koronasta riippumatta, Elina Turunen iloitsi.

Jäätelötötterö
Jätski on monille päättäjäispäivän herkku. Kuva: Pontus Nyqvist / Yle

Drive in -lakitusta ilmajokelaisittain

Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoen lukio haluaa saada yliopilailleen perinteisen yhteislakituksen fiilistä ihan livenä. Koulun reilut 50 valmistunutta pääsevät paikalle tärkeimpien läheistensä kanssa autoissa.

Ilmajoen lukion rehtori Jouko Peltonen uskoo, että erikoinen lakitus jää varmasti jokaisen juhlijan mieleen. Ainutlaatuisesta hetkestä puhuu myös juhlatoimikunnan vetäjä, uskonnon opettaja Elina Pitkäranta.

– Vielä kiikkustuolissakin voi vanhana muistella, että sai lakin tällaisella tavalla koronakevällä, Pitkäranta toteaa.

Ylioppilaan lakitus Ilkan patsaalla.
Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Autot saapuvat paikalle kymmenen ryppäissä. Kyydissä saa olla lakitettavan lisäksi muutama ihminen.

Ylioppilas ja halutessaan myös hänen läheisensä nousevat autosta lakituksen ajaksi. Juhilija saa rehtorilta todistuksen ja ylioppilaaksi julistuksen jälkeen painaa lakin päähänsä. Ryhmänohjaaja jakaa ruusun ja mahdolliset stipendit tai muut muistamiset. Ainoastaan kättelyt ja halaukset jätetään tänä vuonna väliin.

Opettajat keksivät idean drive in-lakituksesta, kun halusivat ilahduttaa ylioppilaita edes jonkinlaisella juhlalla. Erikoinen tilaisuus vaati koronarajoitusten takia tukuttain erilaisia lupia. Niitä kysyttiin esimerkiksi poliisilta, kunnasta ja infektiolääkäriltä.

Kaikki kuntalaiset eivät ideasta innostuneet. Somessa autojonossa lakittamista on haukuttu typeräksi pelleilyksi ja autonäyttelyksi.

Soraäänistä huolimatta opiskelijoilla on rehtorin mukaan ollut viime päivinä kova hypetys päällä.

Samaa mieltä on tuore ylioppilas Emilia Hautamäki.

– Alkureaktio ideaan oli vähän, että anteeksi, mikä tämä on? Mutta "alkujärkytyksen" jälkeen olen todella tyytyväinen, hän kertoo.

Inarin kunta järjesti uusille ylioppilaille kunniakierroksen kylän raitilla

Tuore ylioppilas Juulia Alatorvinen astelee ulos Ivalon lukiosta viimeistä kertaa koleaan kevätsäähän leveä hymy kasvoillaan.

– Nyt on tosi onnellinen fiilis, sanoo Alatorvinen.

Aamulla oli vielä jännittävä olo. Tänä vuonna Ivalon lukion lakitustilaisuuteen osallistuivat vain lukion henkilökunta ja uudet ylioppilaat. Perheille ja muille lukion opiskelijoille järjestettiin stream-lähetys.

Ylioppilaalle tämä oli aivan uutta.

– Ensin vähän harmitti, kun kuuli että ollaan pienissä ryhmissä ettei saa olla kaikki yhdessä. Mutta sitten kun siitä pääsi yli niin, niin oli ihan kiva että lakituksen saa heti pois alta ja pääsee juhlimaan hyvin mielin, kertoo Alatorvinen.

Juulia Alatorvinen on yksi Ivalon lukion tuoreista ylioppilaista.
Juulia Alatorvinen on yksi Ivalon lukion tuoreista ylioppilaista. Kuva: Sara Wesslin / Yle

Juulia Alatorvinen kertoo juhlivansa tänään itsekseen ja kavereiden kanssa. Omat vanhemmat matkasivat 160 kilometrin päähän Sodankylään seuraamaan etälähetystä lakituksesta, jotta isovanhemmat pääsevät näkemään Alatorvisen juhlahetken.

Itse isommat juhlat järjestetään myöhemmin kesäkuussa. Seuraavaksi valmistaudutaan ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin.

– Pääsykokeet viiden päivän päästä ammattikorkeaan ja niihin pitää nyt sitten valmistautua. Katsoa nyt sitten miten menee ja tuleeko muutto syksyllä, sanoo Alatorvinen.

Inarin kunta ja Test World järjestivät uusille ylioppilaille kyydityksen sankarihaudoille ja kunniakierrokselle pitkin Ivalon kylän raittia.

Juhlailta huipentuu Ylen tarjoamaan virtuaalikonserttiin

Poikkeusolojen takia suuret kevät- ja valmistujaisjuhlat jäävät tänä vuonna väliin. Suosituksen mukaan oppilaitokset voivat järjestää valmistujaisjuhlan etäyhteyksien avulla, ja todistukset toimitetaan postitse.

Yhdessä voi silti juhlia kotisohvalta Ylen ohjelmien kanssa. Yhteisöllistä kevään juhlintaa on luvassa kaiken ikäisille.

Kuvassa viisi kahdeksannen luokan päättävää helsinkiläistyttöä juhlistavat kesäloman alkua.
Yhdeksännelle luokalle siirtyvät Helmi Hyttinen (vas.), Saaga Hellaakoski, Lotte Ruokomäki, Emma Tavi ja Kevät Kurjenpuu juhlistivat koulujen päättymistä pizzalla ja mansikoilla Sinebrychoffin puistossa Helsingissä. Kuva: Sara Salmi / Yle

Päättäjäistunnelmiin pääsee, kun muun muassa Mikael Gabriel, Ellinoora ja Olavi Uusivirta pitävät puheet valmistuville Yle Olohuoneessa klo 15 alkaen.

Illalla luvassa on juhlahumua virtuaalisesti järjestettävässä YleXPop 2020 -tapahtumassa. Kuusituntisessa maratonikonsertissa esiintyvät muun muassa Gettomasa, Olavi Uusivirta ja Tuure Boelius. Illan päättää kello 22 alkava Sannin konsertti.

Tuure Boelius esiintyy Baltic Princessillä
Tuure Boelius on yksi YleXPop 2020 -virtuaalikonsertin esiintyjistä. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

YleXPopin juontavat Viki ja Köpi sekä TheManninen. Yleisö pääsee osallistumaan konserttiin Areenan, chatin ja eri somekanavien kautta.

Suosittelemme sinulle