Hyppää sisältöön

Suomen kalleimmalle vuokrakodille olisi nyt kysyntää: omistajan mukaan huvilaa halutaan vuokrata salajuhlille, joiden osallistujamäärää ei kerrota

Vantaalla sijaitseva vuokralukaali maksaa 25 000 euroa kuussa. Kysynnän perusteella asunnon hintalappu on oikea, sanoo omistaja Henry Aflecht.

Jos tähän Vantaalla sijaitsevaan omakotitaloon haluaa muuttaa, pitää olla valmis pulittamaan 25 000 euroa kuussa. Talo on rakennettu vuonna 1990, mutta remontoitu täysin parikymmentä vuotta myöhemmin. Kuva: Villa Grande
Sara Salmi

Muun muassa tv-tuottajana työskentelevän Henry Aflechtin 860-neliön huvilaa on usein kutsuttu Suomen kalleimmaksi vuokra-asunnoksi.

Villa Grandeksi nimetty omakotitalo Vantaan Martinlaaksossa on parhaillaankin vuokraussivustolla tarjolla 25 000 euron kuukausihintaan.

Talo on kuitenkin ollut jo hetken tyhjillään.

Kyse ei ole siitä, etteikö Vantaan huvilalle olisi ollut kysyntää. Aflecht kertoo, että asunnon kysyjien määrä on itse asiassa kasvanut nyt korona-aikana.

Moni nimittäin haluaisi vuokrata valtavan asunnon salajuhlille.

Tai näin Aflecht epäilee, sillä moni kysyjistä on ollut yksityinen taho, joka ei ole kertonut asuntoon saapuvien henkilömäärää.

Asiaa kysytään Aflechtin mukaan lomakkeessa, jonka potentiaalinen asunnon vuokraaja täyttää.

– Olen huomannut nyt paljon sitä, että osallistujamäärä jätetään tahallaan kertomatta. Eli taloa on yritetty vuokrata yksityisiin juhliin, hän toteaa.

Normaalisti asunto kiinnostaa erityisesti yrityksiä. Nämä varaukset ovat nyt kaikki peruttu – joko yritysten tai Aflechtin toimesta. Hän sanoo, ettei halua omalla toiminnallaan edistää koronaviruksen leviämistä, joten vuokraustoiminta on tällä hetkellä täysin jäissä.

– Asun Espanjassa ja olen täällä nähnyt taudin seuraukset pahimmillaan, esimerkiksi kun ruumiita kuljetetaan jäähalliin säilöön. Siksi olen ottanut vapaaehtoisesti tämän linjan, Aflecht perustelee.

Hän sanoo kokemuksesta tietävänsä, että vaikka henkilömäärä olisi ilmoitettu, ei se loppujen lopuksi pitäisi paikkaansa, kun on juhlista kyse.

Täyden varustuksen huvila on houkutellut salajuhlien järjestäjiä nyt, kun ravintoloissa tai muilla yleisillä paikoilla ei ole voinut kekkereitä järjestää. Kuva: Villa Grande

Alakerta on kelvannut Ruotsinlaivan lavasteiksi

Aflecht kertoo ostaneensa järkälemäisen talonsa vuonna 2010. Hän oli alun perin etsinyt muutaman sadan neliön asuntoa meren rannalta.

– Näin asunnon myynti-ilmoituksen moneen kertaan ja jopa naureskelin kaverilleni sitä, että kuka hullu tämän ostaisi.

Kun mieleistä asuntoa ei tuntunut löytyvän, Aflecht ajautui pohtimaan Vantaalla sijaitsevaa omakotitaloa uudelleen. Asunto oli vielä tuolloin surkeassa kunnossa, ja Aflecht joutuikin laittamaan kaiken uusiksi lattiasta kattoon.

Aflecht sanoo, että osti ja remontoi asunnon omaksi kodikseen. Pian hän kuitenkin hoksasi, että lukaali palveli myös muunlaista tarkoitusta.

– Kun talo oli juuri valmistunut remontin jäljiltä, Idolsin porukka asui täällä kaksi ja puoli kuukautta. Huomasin, että asunto toimii todella hyvin erilaisissa tv-tuotannoissa, alan töitä tekevä Aflecht kertoo.

Tämän jälkeen huvilassa onkin kuvattu monenlaista: esimerkiksi Salatut Elämät -sarjaa ja viimeisimpänä viihdeohjelma Possen temppuilua.

"Pointti on se, että talo on kodin näköinen, mutta jumalattoman iso. Tämä auttaa kameroiden kanssa toimiessa", Aflecht toteaa. Kuva: Villa Grande

Kun mielikuvitusta käyttää, asunnosta saa lavastettua yllättäviäkin tapahtumapaikkoja.

– Esimerkiksi alakerrasta on tehty Ruotsinlaiva kahdesta tai kolmesti eri tuotantoihin, Aflecht sanoo.

Hänen mukaansa asunto ei kuitenkaan ole pelkästään yritysten ja tv-tuotantojen käytössä, vaan siellä myös ihan asutaan.

– Tämän tyyppinen ja hintainen talohan kiinnostaa esimerkiksi suurlähetystöjä. Heille tulee usein pätkätöihin ihmisiä kuukaudeksi tai pariksi, ja tällöin halutaan hulppeammat olosuhteet.

Hintalappukin tuntuu olevan kohdillaan – ainakin Aflechtin omien sanojen mukaan vuokralaisia on riittänyt. Asunto on myös myynnissä reiluun 2,6 miljoonan euron hintaan.

– Asian kanssa ei kuitenkaan ole kiire, ja ilmoituksessakin taitaa lukea, että en tingi hinnasta, Aflecht toteaa.

Aflechtin mukaan hän aluksi asui talossa samaan aikaan, kun vuokrasi sitä myös esimerkiksi juhlakäyttöön. Nykyisin hän on muuttanut täysin Espanjaan. Kuva: Villa Grande

Opiskelijat ja matkailijat jättivät vuokra-asuntoja tyhjäksi

Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen arvioi, että koronatilanne ei toistaiseksi ole vaikuttanut vuokramarkkinoihin kovinkaan paljoa. Näin ilmeni myös yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien järjestön toukokuisessa kyselyssä vuokranantajille.

– Yleensä kun taloudessa on epävarmuutta, ihmiset asuvat mieluummin vuokralla, mikä on turvallisempaa ja joustavampaa, Rokkanen toteaa.

Vuokra-asunnon etsijöitä vaikuttaisikin olevan runsaasti liikkeellä. Esimerkiksi vuokraussivusto Vuokraovi.com on rikkonut keväällä kävijäennätyksiään.

Rokkanen sanoo, että selkeimmät koronan vaikutukset näkyvät muutamissa kaupungeissa: niissä vuokra-asuntoja on tällä hetkellä aiempaa enemmän tarjolla. Näin on käynyt esimerkiksi Helsingissä ja Rovaniemellä, joissa asuntoja vuokrataan paljon opiskelijoiden ja lyhytaikaisesti matkailijoiden käyttöön.

Nyt monet opiskelijat, niin suomalaiset kuin vaihto-opiskelijat, ovat jättäneet vuokra-asuntonsa normaalia aiemmin. Lisäksi matkailu on tyrehtynyt täysin, minkä seurauksena esimerkiksi Airbnb-tyyppisiä vuokra-asuntoja on laitettu tarjolle pidemmäksi vuokra-ajaksi.

Rokkasen mukaan tarjonnan kasvusta on voinut paikoittain seurata se, että vuokralaista on joutunut etsimään aiempaa kauemmin.

Tänä keväänä yleiset, monen hengen asuntonäytöt ovat jääneet pois ja etäyhteyksien merkitys on kasvanut. Tämä ei kuitenkaan ole hidastanut markkinoita.

– Tällaisesta ei ole merkkejä. Oikeastaan kriisin hopeareunus on se, että tämäkin ala on nyt digitalisoitunut, Rokkanen toteaa.

Suomen vuokranantajien tietoon ei ole myöskään tullut, että koronasta aiheutuneen vaikean taloustilanteen takia vuokria olisi jäänyt normaalia enemmän maksamatta.

Suosittelemme sinulle