Hyppää sisältöön

12 suomalaista on iltapäivällä palannut Al-Holin leiriltä Suomeen, mukana alle 10-vuotiaita lapsia – UM: Eivät ole vierastaistelijoita

Ulkoministeriön mukaan palaajat olivat paenneet leiriltä. Palaajista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Al-Holin vartioidussa leirissä elää kymmeniätuhansia ihmisiä. Naiset ja lapsi kuvattuna leirillä viime vuoden tammikuussa. Kuvituskuva. Kuva: Otso Reunanen / Yle
Petri Burtsoff,
Risto Mattila

Ulkoministeriö kertoo kolmen Al-Holin leirillä Syyriassa olleen perheen palanneen iltapäivällä Suomeen. He olivat paenneet leiriltä keväällä eri aikoina.

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kertoo, että palanneista kolme oli äitejä ja yhdeksän heidän alle 10-vuotiaita lapsiaan.

Ulkoministeriö kertoo avustaneensa lapsia ja heidän huoltajiaan. Heille on Ankaran suurlähetystössä myönnetty matkustusasiakirjat ja heidän paluunsa järjestettiin yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa.

Henkilöt palasivat Suomeen reittilennoilla Turkin pääkaupungista Ankarasta, jossa he olivat viettäneet "hyvin lyhyen aikaa". Lennolla ei ollut mukana Suomen viranomaisia.

Yle sai aiemmin vahvistuksen paluusta erään leirillä olleen naisen omaiselta.

Ulkoministeriön mukaan leirillä on edelleen suomalaisia. Kotiuttamisessa ei UM:n mukaan ole voitu edetä koronan vuoksi. Pekka Puustisen mukaan prioriteetti on nyt saada alaikäiset lapset leiriltä Suomeen mahdollisimman pikaisesti.

Ulkoministeriö sanoo, että viranomaiset noudattavat erityistä varovaisuutta käsiteltäessä alaikäisten lasten asioita yksityisyyden suojasta ja turvallisuudesta johtuen.

Turkin sisäministeriö vahvisti Ylen toimittajalle Turkissa, että 12 suomalaista oli lennätetty Turkista Suomeen sunnuntaina.

UM: Palaajat eivät ole vierastaistelijoita

Ulkoministeriö ei kertonut yksityiskohtia siitä, mitä henkilöille nyt tapahtuu. He ovatPuustisen mukaan sosiaali- ja terveysviranomaisten sekä turvallisuusviranomaisten toiminnan piirissä.

Suomen valtiojohto sekä asiaan liittyvät viranomaiset ovat olleet tietoisia henkilöiden paluusta.

Ulkoministeriö kumoa Turkin tiedot siitä, että palautettavat henkilöt olisivat Isis-terroristijärjestön vierastaistelijoita.

Puustisen mukaan ulkoministeriö ei ole kannustanut naisia ja lapsia pakenemaan Syyriassa sijaitsevalta leiriltä.

– Tämä on erittäin vaarallista. Emme tiedä, miten he ovat paenneet, hän sanoo.

Puustisen mukaan palanneiden henkilöiden fyysinen kunto on hyvä olosuhteisiin nähden.

Leirillä on kymmeniä suomalaisia

Al-Holin pakolaisleiri sijaitsee Koillis-Syyriassa kurdien nyt hallitsemalla alueella. Siellä asuu noin 20 000 aikuista ja 50 000 lasta, jotka ovat aiemmin eläneet terroristijärjestö Isisin alueella.

Punainen puolikuu -järjestön mukaan leirillä kuoli vuonna 2019 yli 500 ihmistä.

Leirillä on ollut 11 suomalaista naista ja noin 30 lasta. Naisten ja lasten palauttamisesta on käyty Suomessa kiivasta keskustelua.

Joulun alla Suomeen tuotiin leiriltä kaksi lasta. Heidän kerrottiin olevan viranomaisten huostassa, muutoin viranomaiset olivat tapauksesta vaitonaisia. Tuolloin kerrottiin, että työ muiden lastenkin tuomiseksi Suomeen jatkuu.

Yle kertoi tammikuussa, että naiset olivat keväällä paluun suhteen toiveikkaampia kuin aiemmin. Vain yksi toimittaja Antti Kurosen tapaamista leiriläisistä kertoi, ettei halua palata Suomeen.

Al-Holin leirissä olevista suomalaista tuli poliittinen kysymys

Hallitus linjasi joulukuussa, että Suomella on velvollisuus auttaa leirillä olevia lapsia mutta ei heidän vanhempiaan.

Al-Holin leirillä olevista suomalaisista tuli viime vuonna poliittinen kysymys. Ylen tekemän kyselykierroksen mukaan hallituspuolueista ainakin vihreiden ja RKP:n riveistä sanottiin, että käytännössä ainoa mahdollisuus on tuoda leiriltä Suomeen sekä äidit että lapset.

Keskustasta arvioitiin, että leiriltä ei ole välttämättä mahdollista tuoda ketään Suomeen. Siirrosta oli erilaisia näkemyksiä myös eduskuntaryhmien sisällä, esimerkiksi hallituspuolue SDP:ssä.

Aiemmin muun muassa Ruotsi kotiutti viime kesänä leiriltä seitsemän orpolasta.

Palaajista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Ulkoministeri Haavisto al-Holista: ”Pyrimme edelleen kotiuttamaan suomalaiset lapset leiriltä”

Ulkolinja: Ylen toimittajan Antti Kurosen dokumentti "Vuosi al-Holissa"

Yle Syyriassa: Al-Holin naisista vain yksi ei halua palata Suomeen

KRP tekee jokaisesta al-Holin leiriltä palaavasta esiselvityksen

Suomen Amnestyn johtaja: Turvallisuuskeskustelu al-Holin suomalaisista käy ylikierroksilla – "Ihmisoikeuksia ei voi nollata turvallisuushuolen takia"

Suosittelemme sinulle