Hallitus on kokoontunut maanantaina iltakouluun Säätytalolle keskustelemaan koronakriisin jälkeisistä toimista ja elvytyksestä.
Säätytalolle saapuneelta ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.) kysyttiin Suomeen tulleista al-Holin leirillä olleista suomalaisista naisista ja lapsista. Sunnuntaina Turkista lensi Suomeen kolme äitiä ja yhdeksän heidän alle 10-vuotiasta lastaan.
Haaviston mukaan hän sai tiedon perjantai-iltana kello 21.28, että viimeiset lapset ovat päässeet poistumaan kurdialueelta Turkin rajan yli turvallisesti.
– Tottakai näitä tietoja siitä, että leiristä on lähtenyt suomalaisia pois, on tullut joitakin viikkoja, joidenkin kohdalla jopa kuukausia aikaisemmin, Haavisto kertoo.
Haaviston mukaan matka pois al-Holin leiriltä on ollut hyvin vaarallinen, koska naiset ja lapset ovat kulkeneet sotatoimialueen läpi.
Haavisto kertoo, että kaikilla perheillä on ollut oma reittinsä, ja he ovat lähteneet eri aikaan leiristä. Erityisesti Turkin raja oli haastava paikka koronarajoitusten vuoksi.
– Minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten naiset ovat päässeet Turkin rajalle. Siellä on ilmeisesti erilaisia keinoja. Osalla leiristä lähteneillä on ollut kova kohtalo, he eivät ole päässeet turvallisesti eteenpäin. Kukin on tehnyt tämän matkan omalla vastuullaan, ulkoministeri sanoo.
Suomen viranomaiset ovat Haaviston mukaan avustaneet perheitä Turkin rajan ylityksessä ja Turkissa heille on tehty normaalit matkustusasiakirjat. Turkin viranomaisten kanssa on tehty läheistä yhteistyötä.
Milloin tiedettiin al-Holin suomalaisten tulosta?
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) on kertonut saaneensa ulkoministeriltä tiedon al-Holin suomalaisista jo torstaina. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistölle kerrottiin asiasta samana päivänä.
Haavisto piti kiinni siitä, että hän on saanut tiedon viimeisten lasten rajan ylityksestä vasta perjantai-iltana, mutta ulkoasianvaliokunnalle on kerrottu aiemmin, että jotkut suomalaiset pyrkivät Turkin rajan yli.
– Perjantai-iltana tuli vahvistus, että he tulivat rajan yli, Haavisto sanoo.
Haaviston mukaan hän ei voinut aiemmin kertoa heidän saapumisestaan, koska kyse on sotatoimialueella olevista suomalaisista lapsista, jotka viranomaiset yrittävät auttaa pois sieltä turvallisesti.
Ministeri ei voi kertoa tai ennakoida tämän tyyppistä viranomaistoimintaa, Haavisto painottaa.
– Suomalaiset viranomaiset käsittelevät nyt jokaisen perheen asioita erikseen, Haavisto sanoo.
Ministerin mukaan perheet ovat viranomaisten hallussa, lapset sosiaaliviranomaisten, aikuiset poliisiviranomaisten. Turvallisuusviranomaiset tekevät heistä myös uhka-arvion. Kaikki ovat koronakaranteenissa.
Haaviston tietojen mukaan al-Holin leirillä on edelleen noin 10 suomalaista aikuista ja 20 lasta. Tulemme tekemään parhaamme, että näille lapsille saataisiin apua, ministeri toteaa.
Hallitus pui Hetemäen elvytysraporttia
Valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen johtaman exit-työryhmän raportin toinen osa luovutetaan tänään hallitukselle. Tästä voit lukea raportin ensimmäisestä osasta.
Hallitus keskustelee työryhmän raportista ylimääräisessä iltakoulussa kello 13 alkaen.
Ministeriöt valmistelevat hallituksen keskustelun pohjalta jatkosuunnitelman, jonka hallitus saa käyttöönsä 15. kesäkuuta alkavalla viikolla. Tämän perusteella hallitus linjaa toimista, joilla se aikoo saada Suomen jaloilleen koronakriisin jälkeen.
Hallituksen iltakoulun ja neuvotteluiden jälkeen Hetemäen työryhmän raportin sisällöstä järjestetään vielä tiedotustilaisuus Valtioneuvoston Linnassa. Ajankohta ei ole vielä tiedossa.
Raportista ovat kertomassa työryhmän puheenjohtaja, kansliapäällikkö Hetemäki ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Myös muiden ministeriöiden kansliapäälliköt ovat paikalla.
Hallituksella on edessä kiireinen viikko. Tällä viikolla neuvotellaan neljännestä lisätalousarviosta, ja hallituksen pitää saada aikaiseksi linjaukset Suomen kannasta EU:n elvytysrahastoon, kasvosuojainten käyttöön ja ulkomaan matkailuun.
Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 asti.
Lue lisää:
Uusimmat tiedot koronaepidemiasta.
Hetemäen raportti kehottaa varautumaan koronapandemian pahempaan toiseen aaltoon
Näiden rajoitusten purkamisesta ja jatkamisesta hallitus päätti – katso koko lista tästä