Se toukokuun toiseksi viimeinen viikko oli poutainen ja keväisen lämmin. Jääkiekon MM-kisat olivat juuri päättyneet Helsingissä Venäjän kultajuhliin, ja urheiluväki käänsi katseensa jo kohti kesäkuun kahdeksas käynnistyviä jalkapallon miesten EM-kisoja.
Jalkapallon naisten liigassa kärkiseurat HJK ja PK-35 Vantaa valmistautuivat puolestaan tiukkaan paikalliskamppailuun.
HJK oli keväällä juhlinut liigacupin voittoa, mutta mestarisuosikki PK-35 jahtasi kaudella jo kolmatta peräkkäistä mestaruuttaan.
Viikonloppuna joukkueet saivat kuitenkin yllättäen kuulla, että odotettua ottelua ei pelata toukokuun viimeisenä keskiviikkona, kuten oli tarkoitus.
PK-35:ttä valmentanut Pauliina Miettinen ymmärsi heti, että kyse on jostain vakavammasta. Näin lyhyellä varoitusajalla ottelukalenteriin ei tehty muutoksia ilman painavaa syytä.
Viikonloppuna urheilu oli kuitenkin jäänyt toissijaiseksi, kun Suomea ravisutti järkyttävä onnettomuus. Nuori mies oli kiivennyt Hyvinkään keskustassa matalan liikerakennuksen katolle ja avannut tulen. Kaksi nuorta sai surmansa, ja seitsemän haavoittui, joista yksi hengenvaarallisesti.
Hän oli Heidi Foxell.
Foxell oli 24-vuotias jalkapallomaalivahti, joka oli vastikään siirtynyt Sportista HJK:hon. Vaasassa Foxell oli pelannut vuorovuosin naisten liigaa ja Ykköstä, mutta HJK:ssa hän pääsi heti menestyksen makuun, kun Klubi vei vuoden alkajaisiksi liigacupin.
Foxellin jalkapallotarina on suurelle yleisölle jäänyt ehkä tuntemattomammaksi, mutta hänen jalkapallouran jälkeinen tarinansa on monelle suomalaiselle tuttu. Poliisiksi opiskellut Foxell selvisi Hyvinkään ammuskelusta elossa, mutta kuolema ei ollut kaukana. Ja lähellä kuolema on käynyt monia kertoja toukokuisen lauantai-illan jälkeenkin.
Kahdeksan vuoden aikana Foxellille on tehty kymmeniä leikkauksia – kirurgin mukaan enemmän kuin kellekään maailmassa. Juuri, kun kaikki näytti hetken aikaa kirkkaammalta ja hän pystyi ensimmäistä kertaa kävelemään pidemmän matkan tuetusti fysioterapeutin kanssa, hoitovirhe vei kävelykyvyn.
Sitten Foxell sairastui leukemiaan. Vuonna 2018 lukuisat verenmyrkytykset toivat kuoleman lähemmäs kuin itse ampuminen.
Jos ajatellaan, mitä hän on käynyt läpi, kyllä siinä heikkohermoisempi olisi antanut periksi.
Pauliina Miettinen, TiPS-valmentaja
Viime vuoden alussa munasarjoista löytyi kasvain. Pitkät sairaalajaksot ovat jatkuneet myös tänä vuonna, ja vasta reilu kuukausi sitten hän kotiutui edelliseltä, kuusi viikkoa kestäneeltä sairaalajaksolta.
– Olin juuri mennyt sisään, kun korona lähti jylläämään. En tiennyt mitään, mitä ulkopuolella tapahtuu. Kolmen viikon kohdalla koko sairaala tyhjeni ihmisistä käytäviltä ja kanttiini meni kiinni. Jossain vaiheessa tuli kielto, että en saa poistua enää huoneesta, koska osastolle, jolla olin, tulivat koronapotilaat. Tietenkin, Foxell kertoo.
Myös Foxellilta kiellettiin vieraat, mutta äiti sai erityisluvan.
– Tuli itkettyä aika vuolaasti, että muuten pääni ei kestä.
Foxellilla oli takanaan haastava syksy ja talvi. Hän työskenteli osa-aikaisesti poliisilaitoksella, mutta masennus vei voimat käydä töissä. Viimeisen niitin iski koronavirus.
– En halunnut ottaa mitään riskiä.
Äiti on ollut Foxellille korvaamaton tuki toipumisprosessissa. Vaikean talven jälkeen valoa on tuonut myös jalkapallo, jonka pariin Foxell palasi vastikään. Hän kertoo voivansa tällä hetkellä paremmin kuin pitkiin aikoihin.
– Jalkapallo on vaikuttanut, todellakin. Rakkaus tätä lajia kohtaan on kaikilla sama, se on ihan mieletön juttu. Ja se, että pääsee ihmisten pariin. Olen todella innoissani siitä, että pääsen taas futisperheeseen.
Vastustajajoukkueen valmentaja houkutteli mukaan
Mutta miten Foxell, joka ei onnettomuutensa jälkeen juuri kyennyt katsomaan jalkapalloa kahdeksaan vuoteen, päätyi Tikkurilan urheilupuiston jalkapallokentän laidalle?
Siitä kiittäminen on Tikkurilan naisten liigajoukkueen peräsimeen täksi kaudeksi hypännyttä Pauliina Miettistä.
Miettinen törmäsi Foxelliin myöhemmin onnettomuuden jälkeen sattumalta. Hän tiesi Foxellin tarinan ja pyysikin tätä vierailemaan potkuvalmennusleirillään.
– Tajusin, millainen voimavara siinä on, kun hän pystyy puhumaan asiasta ihmisille ja mitä hän pystyy antamaan muille, Miettinen avaa.
Muun muassa PK-35 Vantaan kahteen tuplamestaruuteen eli liigan ja cupin voittoon valmentanut Miettinen puhuukin kokonaisvaltaisen valmentamisen puolesta.
– Heidi pystyy puhumaan vieläkin tärkeämmistä asioista kuin futiksesta. Kaikki liittyy tietysti futikseen, mutta yritämme kasvattaa pelaajista myöskin parempia ihmisiä ja sitä kautta parempia pelaajia. Heidi tuo perspektiiviä asioille.
– Jos ajatellaan, mitä hän on käynyt läpi, kyllä siinä heikkohermoisempi olisi antanut periksi. Joukkueessa puhutaan paljon taistelusta, asenteesta ja viimeiseen asti pelaamisesta. Ne ovat minulle todella tärkeitä varsinkin Amerikassa asuneena ja olen yrittänyt tuoda niitä tänne.
Kaksikon yhteistyö jalkapalloleirillä toimi hyvin. Viime syksynä Miettinen pyysi Foxellia vierailemaan koululla, jossa hän työskentelee opettajana. Siinä vaiheessa Miettinen tiesi jo palaavansa naisten liigaan valmentamaan, sillä hän oli siirtymässä seuraavaksi kaudeksi TiPSin peräsimeen.
– Joku oppilaista kysyi Heidiltä, oletko käynyt kattomassa futispeliä ja Heidi sanoi, että en ole kuin yhden. Ajattelin, että olen siinä asemassa, että pystyn tarjoamaan kausikorttia. Hän tulisi katsomaan, jos vain pystyy. Aluksi lähdimme kausikortista, mutta nyt yhteistyö on mennyt vähän pidemmälle.
Foxell myöntää, ettei lämmennyt ehdotukselle heti. Hän rakasti urheilua seurasi aktiivisesti lähes kaikkea, mutta etenkin ampumahiihtoa ja Leijonien otteita jääkiekossa. Jalkapallon katsominen teki kuitenkin kipeää. Miesten jalkapallon katsominen on ollut vähän helpompaa, mutta esimerkiksi jalkapallon naisten liigaa hän ei ole kyennyt seuraamaan kahdeksaan vuoteen.
– Se on ollut minulle niin raskasta katsoa. Varsinkin naisten jalkapalloa katsoessa vertasi itseään siihen maalivahtiin. Oli sellainen olo, et ei pysty katsomaan ja rupesi itkettämään. Olen rakastanut lajia koko ajan, mutta vaikeaa se on ollut.
Viime kesänä Foxell uskaltautui kuitenkin katsomaan jalkapallon naisten MM-kisoja. Rakas laji vei jälleen mennessään.
– Ajattelin, että katson nyt Englannin pelin, että jos sitä vilkasee vähän. Yhtäkkiä huomasin, että olin katsonut koko pelin. Se oli niin älyttömän tasokasta peliä. Sitä innostui niin kovasti, kuinka taitavia esimerkiksi maalivahdit olivat ja joukkueet muutenkin.
Ja niin Foxell suostui Miettisen ehdotukseen.
Parempia ihmisiä – ja sitä kautta pelaajia
TiPSin naisten liigajoukkue otti uuden tulokkaan avosylin vastaan. Pelaajat ovat olleet uudesta tulokkaasta innoissaan, vaikka Foxellin tarina pysäyttikin.
– Pade (Miettinen) kysy meiltä, että otetaanko Heidi Foxell mukaan ja kaikki olivat heti innoissaan, että tietenkin otetaan. Oli todella pysäyttävä hetki, kun hän tuli esittäytymään. Heidi on kohdannut paljon vastoinkäymisiä. Se antaa meille perspektiiviä. Kunnioitamme tosi paljon häntä, ja sitä, mitä hän joukkueeseemme tuo, hyökkääjä Roosa Ariyo kertoo.
Mutta kuinka hyvin pelaajat tarinan entuudestaan tunsivat?
– Tosi huonosti. Suurin osa on ollut 12-vuotiaita, Foxell naurahtaa.
Ainoastaan kokeneempaan kaartiin kuuluva Ariyo muisti Foxellin pelikentiltä. Foxell vieraili Hongan harjoituksissa ennen kuin päätyi siirtymään paikallisvastustaja HJK:n riveihin. Samoissa espoolaisjoukkueen harjoituksissa oli myös Ariyo.
Henkisen mentorin tehtäväänsä Foxell on toistaiseksi saanut melko vapaat kädet. Mitään erillistä vaatimuslistaa Miettisellä ei ole.
– Heidi pystyy puhumaan vieläkin tärkeämmistä asioista kuin futiksesta. Kaikki liittyy tietysti futikseen, mutta yritämme kasvattaa pelaajista myöskin parempia ihmisiä ja sitä kautta parempia pelaajia. Heidi tuo perspektiiviä asioille, Miettinen aloittaa.
– Jos ajatellaan, mitä hän on käynyt läpi, kyllä siinä heikkohermoisempi olisi antanut periksi. Joukkueessa puhutaan paljon taistelusta, asenteesta ja viimeiseen asti pelaamisesta. Ne ovat minulle todella tärkeitä varsinkin Amerikassa asuneena ja olen yrittänyt tuoda niitä tänne.
Pelaajat toivovat saavansa Foxellilta myös konkreettisiä neuvoja.
– Odotamme, että sieltä tulee tiukan paikan tullen neuvoja, miten epäonnistumisista ja häviöpeleistä selvitään. Jos omassa arjessa on omia huolia ja murheita, sieltä saa varmaan myös arkeen ohjeita, Turun Palloseurasta Vantaalle täksi kaudeksi siirtynyt Annika Haanpää toivoo.
Eniten Foxell uskoo voivansa tarjota maalivahdeille. Tikkurilan urheilupuistossa suurin osa ohjeista kohdistuukin veräjänvartioille, vaikka henkinen mentori kaikkia kannustaakin.
– Kannustamisesta saa voimaa. Ehkä minulle tulee enemmän taktisia neuvoja vaikka avaamispelaamisen suhteen. Miten kannattaa avata taktisesti ja rytmittää peliä, maalivahti Riina Isokääntä pohtii.
Foxell itse toivoo, että voisi auttaa joukkuetta, tavalla tai toisella.
– Haluaisin tuoda pelaajille sellaisen olon, että he ovat itsevarmoja ja uskovat itseensä. Että he ovat tehneet oikeita asioita. Se näkyy sitten kentälläkin, että heillä on hyvä olo itsensä ja jalkapallon suhteen. Jos hävitään peli ja se harmittaa ja menee monipäiväiseksi, sitten pitää muistuttaa, että tämä on vain peli. Elämässä on isompiakin asioita. Vaikka tehdään sata lasissa, niin silti pitää muistaa pitää hauskaa.
Haaveena valmistuminen ja Aasian matka
Jalkapallomaalivahdin ura ei kuitenkaan ollut ainoa unelma, josta Foxell on joutunut luopumaan. Hänen oli hylättävä myös haaveensa kenttäpoliisin työstä.
Opintoja Foxell ei kuitenkaan jättänyt. Valmistuminen on yksi isoimmista haaveista, mutta muitakin unelmia löytyy.
– Jalkapallon parissa olisi todella kiva jatkaa. Olen jo pitkään haaveillut siitä, että pääsisin kolmeksi kuukaudeksi kiertämään Aasiaa ja haluan päästä vielä joskus Australiaan, Foxell luettelee.
Koronaviruksen jälkeen jossain vaiheessa maailma taas aukeaa, jolloin reissun suunnittelu vo taas olla ajankohtaista. Jalkapallon parissa Foxell jatkaa ainakin tämän kauden.
Kahden viikon päästä käynnistyvässä jalkapallon Kansallisessa liigassa HJK ja PK-35 Vantaa kohtaavat heti avauskierroksella, mutta Foxellin ja Miettisen ajatukset ovat tällä kertaa muualla.
TiPS kohtaa Ahvenanmaalla viime kaudella pronssit täpärästi vantaalaisten nenän edestä vieneen Åland Unitedin ja Foxellin tehtävänä on auttaa joukkuetta olemaan parempi ja henkisesti vahvempi.
Selviytymään mistä vain, niin kuin hän on itsekin selvinnyt.
Lue myös:
Kansallisen Liigan otteluohjelma julkaistu – kausi alkaa 13. kesäkuuta viidellä paikkakunnalla