Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto: Suomen viranomaiset eivät ole auttaneet al-Holista palanneita perheitä pakenemaan leiriltä

Ministerin mukaan al-Holista poistuminen on niin vaarallista, ettei kukaan viranomainen voi sitä suositella.

Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka Haavisto A-studiossa.
Anni Juusola

Ulkoministeri Pekka Haavisto kiistää väitteen, että suomalaisviranomaiset olisivat auttaneet kolmea naista ja heidän yhdeksää lastaan pakenemaan Syyrian al-Holin leiriltä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on epäillyt, että Suomi on tavalla tai toisella auttanut sunnuntaina saapuneet kolme perhettä ulos vartioidusta al-Holista.

– Suomalaisviranomaisilla ei ole mitään tekemistä näiden henkilöiden leiriltä poistumisen kanssa. Päinvastoin meillä on ollut siellä oleville suomalaisille ohje, että malttavat mielensä ja ovat leirillä, kunnes tämä koronaepidemia on ohi ja päästään Koillis-Syyrian kurdiviranomaisten kanssa normaaleihin järjestelyihin lasten auttamiseksi, Haavisto sanoi Ylen A-studiossa.

– Emme ole voineet tällaista suositella, emmekä suosittele kenellekään omatoimista leiriltä poistumista ja matkan tekemistä. Se on selvästi ollut traumaattinen, ja onneksi kaikki lapset ovat matkasta selviytyneet.

Kolme perhettä, kolme matkaa

Haaviston mukaan al-Holin leiriltä palanneet suomalaiset ovat tulleet Turkin rajan yli kolmesta eri pisteestä.

Hän kertoi jo aiemmin tänään, että Suomen viranomaiset ovat avustaneet palaajia rajan ylityksessä.

A-studiossa ulkoministeri täsmensi, että apua on annettu muun muassa kertomalla Turkin viranomaisille suomalaisten henkilötiedot ja joidenkin kohdalla kellonaika, jolloin perhe saattaisi saapua rajalle. Osaa on oltu rajalla myös vastassa.

– He eivät ole tulleet ryhmänä vaan yksittäin.

– Olemme pyytäneet Turkin viranomaisilta apua ja kertoneet, että jos nämä henkilöt pääsevät Turkin puolelle niin meidän normaali konsulitoiminta tekee heille matkustusasiakirjat, että he pääsevät sitten Suomeen.

Haaviston mukaan al-Holin leirillä on yhä parikymmentä suomalaista lasta ja alle kymmenen äitiä. Ministeri sanoi, ettei mikään maa ole hänen tietääkseen pystynyt kotiuttamaan leiriltä kansalaisiaan koronakriisin aikana.

Kuinka palaajista saadaan tietoa?

Suojelupoliisi tekee jokaisesta al-Holin leiriltä Suomeen palanneesta yksilöllisen arvioinnin mahdollisesta turvallisuusuhasta ja sen hallinnasta.

Ulkoministeri Haavisto kertoi, että al-Holista palanneiden naisten osuutta rikolliseen toimintaan voidaan selvittää myös kansainvälisen verkoston avulla.

– Ensinnäkin kurdiviranomaisilla on tietysti intressi selvittää, ketkä ovat olleet rikollisessa toiminnassa mukana. Se on juuri se syy, miksi he pitävät näitä ihmisiä leireillä. Sitten Yhdysvaltain johtama Isisin vastainen koalitio, jossa olemme myöskin mukana, on kerännyt tietoa ja dataa.

Ulkoministeri viittaisi myös riippumattomien keskuksien ja Suomen keskusrikospoliisin tekemään tiedonkeruuseen. Haavisto sanoi, ettei hänellä tässä vaiheessa ole Suomeen saapuneista tai leirillä olevista naisista raskauttavia tietoja.

– Tietysti pitää lähteä siitä, että enemmistö palaajista on lapsia. Nämäkin ovat kaikki olleet alle 10-vuotiaita lapsia, jotka ovat tulleet.

– He olisivat tällaisessa leirissä Isis-dominanssin alla ja heistä koulutettaisiin pahimmassa tapauksessa taistelijoita. Se muuttuu nyt sitä kautta, että he tulevat Suomeen ja pääsevät normaalien toimintojen piiriin ja kouluun.

Lue lisää:

Poliisi on jo tavannut al-Holin leiriltä tulleet naiset – Mitä naisille nyt tapahtuu? Näin poliisi vastasi 9 kiinnostavaan kysymykseen

Suomeen palanneen Minnan isä: “Pari viikkoa sitten ovat käsittääkseni paenneet al-Holista”

12 suomalaista on iltapäivällä palannut Al-Holin leiriltä Suomeen, mukana alle 10-vuotiaita lapsia – UM: Eivät ole vierastaistelijoita

Suosittelemme sinulle