Hyppää sisältöön

Perheen tilaaman ruumiinavausraportin mukaan George Floyd tukehtui kuoliaaksi, virallisen raportin mukaan kuolema johtui sydänkohtauksesta

Viranomaisten viime viikolla julkaiseman alustavan raportin mukaan Floydin kuolinsyy ei liittynyt hapenpuutteeseen tai siihen, että poliisi kuristi Floydia.

Turvallisuusjoukot ampuivat kyynelkaasua kohti mielenosoittajia St Paulissa Minnesotassa 31. toukokuuta. Kuva: Craig Lassig / EPA
Inka Haukka

Yhdysvalloissa poliisin väkivaltaisessa pidätystilanteessa kuolleen George Floydin kuolema oli henkirikos, käy ilmi kahdesta erillisestä ruumiinavausraportista.

Toisen raportin on tehnyt Hennepin piirikunnan virallinen kuolinsyytutkija, toisen ruumiinavausraportiin on puolestaan laatinut Floydin perheen pyynnöstä kaksi lääketieteen asiantuntijaa.

Raporteissa ollaan kuirtenkin eri mieltä siitä, mikä oli Floydin kuolinsyy. Virallisen ruumiinavausraportiin mukaan Floyd kuoli sydänpysähdykseen, joka oli seurausta siitä, että poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan.

Lisäksi raportissa kerrotaan, että Floyd kärsi sydänsairaudesta ja että hänen elimistössään oli huumausainetta. Tukehtumista ei mainita kuolinsyynä raportissa.

Sen sijaan Floydin perheen tilaamasta ruumiinavausraportista käy ilmi, että Floydin kuolinsyy oli tukehtuminen ja hapen puute aivoissa. Nämä johtuivat raportin mukaan siitä, että poliisi painoi Floydia polvella niskasta. Raportissa ei ole mainintaa sydänsairaudesta.

Viranomaisten viime viikolla julkaiseman alustavan raportin mukaan Floydin kuolinsyy ei liittynyt hapenpuutteeseen tai siihen, että poliisi kuristi Floydia.

Poliisi on tällä hetkellä pidätettynä. Hän on saanut syytteet muun muassa kuolemantuottamuksesta.

YK vaatii tutkimaan poliisin väkivallan käyttöä

YK:n pääsihteeri António Guterres vaatii selvitystä Yhdysvaltojen poliisin väkivallan käytöstä viime päivien mellakoiden ja protestien aikana.

Guterresin mukaan protestien pitäisi pysyä rauhallisina, mutta myös poliisin tulee pidättäytyä voimankäytöstä mielenosoittajia kohtaan. Hän vaatii jokaisen epäillyn teon tutkintaa.

Guterresin edustajan Stephane Dujarricin mukaan pääsihteeri on myös huolissaan poliisin viime päivinä toimittajiin kohdistamasta väkivallasta.

Samalla YK toteaa, että poliisien ympäri maailmaa tulisi saada koulutusta ihmisoikeusasioista, mutta myös psykologista ja sosiaalista tukea työhönsä.

Lue myös:

Myös toimittajat joutuneet poliisin ja yleisön vihan kohteeksi USA:n mellakoissa – "En ole kokenut vastaavaa", sanoo Ylelle työskentelevä kokenut kuvaaja

Trump vaatii kovempia otteita – "Kuvernöörit ovat heikkoja ja näyttävät typeryksiltä"

Aiheesta lisää:

CNN: Independent Floyd autopsy at odds with medical examiner's report (siirryt toiseen palveluun)

BBC: George Floyd death homicide, official post-mortem declares (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle