Hyppää sisältöön

Suomalaisten vatsanväänteisiin löytyy jo useita ratkaisuja – Elintarvikeala etsii koko ajan uusia innovaatioita

Elintarvikeala tutkii erityisesti mikrobeja ja entsyymejä. Esimerkiksi huonosti imeytyviä FODMAP-hiilihydraatteja pyritään poistamaan jo tuotteen valmistuksessa.

Itse tehtyjä sämpylöitä lautasella
Leipä maistuu suomalaisille, mutta aiheuttaa joillekin vatsanväänteitä. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Markku Lähdetluoma

Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Anne Pihlanto kertoo, että ravintoa tutkitaan Suomessa paljon. Kohteena ovat uudet innovaatiot ja tekniikat.

Tällä hetkellä esimerkiksi palkokasveja tutkitaan mikrobien avulla, jotta niistä saataisiin ihmiselle vatsaystävällisempiä.

– Aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että monen vatsa ei tottunut palkokasvin syöntiin, vaikka sitä syötiin kolme kuukautta, Pihlanto kertoo.

Tutkimusryhmä yrittää nyt löytää palkokasveista mikrobeja, joiden entsyymit voisivat pilkkoa hiillihydraatteja niin, etteivät ne aiheuttaisi vatsavaivoja.

Toiveena on, että ihmiset siirtyisivät syömään enemmän kasvipainotteisia elintarvikkeita. Siinä on haasteensa.

– Maun kanssa on paljon haasteita, kun on totuttu käyttämään liha- ja maitotuotteita, Pihlanto kertoo.

Leipäinnovaatio herkkävatsaisille

Samantapaista omaa tutkimustoimintaa on tehnyt Fazer. Fazer on kehittänyt ja patentoinut LOFO-entsyymin, minkä avulla valmistetut leivät sopivat myös herkkävatsaisille.

LOFO-entsyymi pilkkoo haitallisia FODMAP-hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat herkkävatsaisille vatsavaivoja, turvotusta ja ilmavaivoja.

Fazer Leipomoiden tuotekehitys- ja innovaatiojohtaja Juhani Sibakov kertoo, että Fazerilla FODMAP-yhdisteitä on tutkittu jo pitkään.

– Uusimpien tutkimustulosten valossa näyttää siltä, että esimerkiksi turvonneen vatsan ja erilaisten vatsaoireiden taustalla voivat olla ennemminkin FODMAP-yhdisteet kuin gluteeni, mistä on paljon puhuttu, Sibakov sanoo.

FODMAP-ruokavalio

FODMAPeista on tehty viime vuosina useita tutkimuksia, mutta ruokavalion pitkäaikaisen noudattamisen vaikutuksista ei vielä ole tutkimustietoa.

– Pitkäaikaisvaikutukset ovat aika kysymysmerkki, joten ainakaan ilman ohjausta ei kannata käyttää sitä tiukkuutta vuosikausia, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä HUS:n Vatsakeskuksesta.

Lue lisää: "Vatsalääkettä meni kuin karkkia" – Moni saa vatsavaivoihin apua FODMAP-rajoituksista (2016)

Uudet elintarvikkeet kiinnostavat kuluttajia

Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää kertoo, että kuluttajat odottavat yhä enemmän juuri heille räätälöityjä tuotteita. Tutkimuksen rooli korostuu vahvasti näissä innovaatioissa.

Suomalaiset kuluttajat ovat Tanhuanpään mukaan kiinnostuneita uutuuksista ja ovat hyvin rohkeita kokeilemaan uusia tuotteita.

– Kasviksiin liittyvät uutuudet kiinnostavat hyvinkin paljon. Sesonkeihin myös odotetaan aina uutuuksia. Niitä kokeillaan innostuneesti.

Yksi asia on edelleen ylitse muiden.

– Kaikkein tärkein asia mielestäni on kuitenkin tuotteen maku. Jos tuotteen muut ominaisuudet olisivat erinomaiset, mutta se ei maistu hyvältä niin tuskin sitä uudelleen ostetaan.

Lue lisää:

Ksylitoli, Benecol, Gefilus ja nyt ruisleipä, joka ei pieretä? Suomalaisten uusimmasta elintarvikeinnovaatiosta povataan vientihittiä

Ilmavaivoja, turvonnut vatsa ja mahakipuja - auttaako ruokavalion FODMAP-siivous?

Suosittelemme sinulle