Hyppää sisältöön

UPM suunnittelee vaneritehtaan sulkemista Jyväskylässä – tuotantojohtaja: "Kaikki mahdollinen on tehty, mutta se ei ole riittänyt"

UPM:n vaneritehtaalla Säynätsalossa työskentelee 167 henkilöä.

UPM Jyväskylän vaneritehtaalla työskentelee 167 henkilöä. Kuvituskuva. Kuva: Mårten Lampén / Yle

UPM Plywood suunnittelee sulkevansa pysyvästi Jyväskylän Säynätsalossa sijaitsevan havu- ja koivuvaneria valmistavan tehtaansa.

Yhtiö käynnistää tehtaan koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Yli sata vuotta vanhalla UPM Jyväskylän vaneritehtaalla työskentelee 167 henkilöä.

– Suunnitelmien mukaan yt-prosessi päättyy 20.7. alkavalla viikolla, ja sen jälkeen työnantaja tekee neuvottelujen tuloksen pohjalta päätökset. Silloin päätetään myös mahdollinen sulkemispäivämäärä, sanoo UPM Plywoodin liiketoimintajohtaja Mika Sillanpää.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että Jyväskylän vaneritehdas on ollut pitkään heikosti kannattava, myös erittäin hyvän kysyntätilanteen aikana.

Tehostaminen ja säästöt eivät riittäneet

Investoinneista sekä säästö- ja tehostamistoimista huolimatta tehtaan toimintaa ei ole saatu pysyvästi kannattavaksi.

– UPM on investoinut tehtaaseen viime vuosina miljoonia euroja, ja vielä viime vuonnakin yli miljoona euroa. Koko yhtiöllä on ollut vahva tahto saada Jyväskylän yksikkö kannattaksi. Kaikki mahdollinen on tehty, mutta se ei ole riittänyt, tehtaan tekninen kyvykkyys ei vain mahdollista paremman katteen tuotteita, Sillanpää sanoo.

Uutta koivuvanerikapasiteettia on rakennettu ja on suunnitteilla erityisesti Venäjälle, missä tuotannon kustannustaso on merkittävästi Suomea kilpailukykyisempi.

– Suomessa vaneriteollisuuden työehdot eivät ole mahdollistaneet kapasiteetin täysimääräistä käyttöä. Lisäksi toistuvat työmarkkinahäiriöt heikentävät suomalaisten yksiköiden toimitusvarmuutta. Suunnitelman mukaan tehtaalla valmistetut tuotteet valmistettaisiin jatkossa muilla UPM:n tehtailla Suomessa, Virossa ja Venäjällä, sanoo Sillanpää UPM Plywoodin tiedotteessa.

UPM kirjaa kuluja ja odottaa säästöjä

UPM kirjaa vuoden 2020 toisen neljänneksen vertailukelpoiseen tulokseen vaikuttavina rakennejärjestelykuluina noin 22 miljoonaa euroa.

Suunnitelman odotetaan tuovan noin 11 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

UPM:n vaneriliiketoiminnan liikevaihto oli 450 miljoonaa euroa vuonna 2019 ja sen palveluksessa on noin 2 400 henkilöä, joista 1 500 Suomessa.

Vaneri- ja viilutehtaat sijaitsevat Jyväskylässä, Joensuussa, Mikkelissä, Savonlinnassa ja Kouvolassa. Yhtiöllä on vaneritehtaat myös Venäjällä ja Virossa.

Säynätsalossa on valmistettu vaneria vuodesta 1914. Tehdas on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva vaneritehdas.

Suosittelemme sinulle