Hyppää sisältöön

"Me ollaan tällainen uskonnollinen yhteisö" – punainen halli Tuusulassa oli rikollisjengin sydän, jonne ulkomaailman ei pitänyt nähdä

Poliisi katseli ja kuunteli kuukausien ajan, mitä punaisessa vuokrahallissa Tuusulan teollisuusalueella tapahtui.

United Brotherhoodin väitetty johtaja Tero Holopainen kuvattuna Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa keväällä 2020. Muissa kuvissa on poliisin esitutkintamateriaalissa julkaistuja kuvia UB:n kerhotiloista Tuusulasta. Kuva: Lehtikuva, Poliisi

Syyskuun viidennen päivän iltana kaksi murtomiestä tuli tosiasioiden eteen. Kaksikko oli lukenut uutisista, että poliisilla oli ollut aiemmin päivällä iso operaatio Porvoossa Paronintiellä ja Tuusulassa.

Suurelle yleisölle paikannimissä ei ollut mitään merkillepantavaa. Murtoveikot tiesivät heti, mistä oli kyse. Tuusulassa oli rikollisjärjestö United Brotherhoodin kerhotila ja Paronintiellä asui sen johtaja.

– Ei taideta saada huomenna, viestitti toinen murtomies toiselle.

Poliisin mukaan "saamisessa" oli kyse palkkiosta. Muutamaa päivää aiemmin kaksikko oli tyhjentänyt suomalaisen yritysjohtajan asekaapin ja toimittanut sen sisällön jengiläisille.

Palkkion piti tulla heti, kun jengin johtajana pidetty Tero Holopainen palaisi Suomeen. Mutta kun Holopainen laskeutui aurinkolomaltaan Helsinki-Vantaan lentokentälle, olivat poliisit häntä vastassa. Rahat jäivät saamatta.

Isossa operaatiossa eri puolilla Suomea poliisi otti kiinni kymmeniä United Brotherhoodin ja sen alajärjestö Bad Unionin jäseniä. Nyt syyttäjä vaatii Holopaiselle 13 vuoden vankeusrangaistusta törkeistä huume-, talous- ja väkivaltarikoksista.

Holopainen kiisti rikokset tutkinnassa tai ei kommentoinut niitä. Hän on myös kiistänyt olevansa järjestön johtaja. Juttua koskeva oikeuskäsittely on vielä kesken.

Keskusrikospoliisin äskettäin julkaisema esitutkintamateriaali maalaa United Brotherhoodista kuvan rikosten tehtailun ympärille tiivistyneenä veljeskuntana, jota autoritäärinen ja arvaamaton Holopainen johti.

Samalla poliisin tiedot näyttävät myös, miten rikollinen rakennelma alkoi saada säröjä ja hajosi.

Tatuointi käsivarressa kertoo asemasta

United Brotherhood (suom. "yhdistynyt veljeskunta") syntyi vuonna 2010, kun kolme silloista rikollisjengiä liittyi yhteen. Ne olivat Natural Born Killers (NBK), Me Olemme Rikollisten Eliittiä (M.O.R.E) ja Rogues Gallery.

Murhatuomion istunut NBK-mies Holopainen oli poliisin tietojen mukaan yksi uuden järjestön kuudesta perustajajäsenestä. Siitä hänellä on todisteena käsivarteen tatuoitu mafiaviittaus "Consiglio" ja mustaan nahkaliiviin kirjailtu merkintä "Original".

Holopaisen jengiliivissä näkyvät United Brotherhoodin värit: musta ja punainen. Kuva: Poliisi

Viimeistään vuoden 2016 alussa vantterasta miehestä tuli koko järjestön napamies. Hänet tunnettiin lempinimellä "Kukkis" ja sitä nimeä hän on käyttänyt myös sosiaalisessa mediassa.

Vaikka Kukkis johti yhtä Suomen vaarallisimmista jengeistä, hän joutui oikeuden eteen lähinnä pikkurikoksista. Poliisin mukaan se oli tarkoituskin: koko rikollisjärjestö toimi siten, että nokkimisjärjestyksessä alempana olevat suojelivat ylempiään.

Holopainen oli vienyt hierarkian askelta pidemmälle perustamalla United Brotherhoodille oman farmijoukkueen. Alajärjestö Bad Union -jäsenet yrittivät ansaita täysjäsenyyden tekemällä rikoksia ja hanttihommia.

"Välillä annetaan turpaan ja välillä saadaan turpaan"

Yhdeksänä vuotenaan United Brotherhoodissa Holopainen tienasi laillisesti alle 40 000 euroa, yhteensä. Mutta kun hänet lopulta otettiin kiinni, hänellä oli viranomaisten laskujen perusteella omaisuutta yli miljoonan euron edestä ja Porvoossa kahden miljoonan euron taloprojekti.

Tutkinnanjohtaja Kimmo Sainion mukaan rahat olivat tulleet monesta lähteestä.

Hänellä oli pyrkimys jättää käytännön työt muiden hoidettavaksi ja jäädä itse oloneuvokseksi.

Tutkinnanjohtaja Kimmo Sainio

United Brotherhood ei pyörittänyt yhtä massiivista huumekauppaa kuin esimerkiksi Katiska-rinki. Huumeet olivat kuitenkin yksi tärkeimmistä tulonlähteistä. Muita olivat jäsenmaksut ja talousrikokset. Erityisesti jengiläisten perimillä veloilla oli tapana kasvaa korkoa vaarallisen nopeasti.

Eräs perintään mennyt autokorjaamolasku kaksinkertaistui hetkessä 3 000 euroon ja päälle tulivat 10 000 euron perintäkulut. Perintää tehostettiin nyrkein.

– Älä ole niin saatanan tyhmä, että menet poliisille kertomaan, oli pahoinpitelyä vieressä todistanut Holopainen sanonut uhrille.

Poliisi takavarikoi Upokaskujan kerhotiloista muun muassa melkoisen arsenaalin teräaseita. Jotakin niistä epäillään käytetyn myös yhden jäsenen törkeään pahoinpitelyyn. Kuva: Poliisi

Monesti varoittelut menivät perille. Kun eräs kiristyksen uhri pääsi kotiin puoli tuntia kestäneen pahoinpitelyn jälkeen, hän ei todellakaan ilmoittanut ensimmäiseksi poliisille. Hän etsi netistä tietoja kallonpohjamurtuman oireista ja luki päävamman kärsineen miehen tarinaa Ylen artikkelista.

– Mulle nyt yleensä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Välillä annetaan turpaan ja välillä saadaan turpaan, pyöritteli puolestaan toinen kerhotiloissa pahoinpidelty mies poliisikuulustelussa.

Määräsi huumekiellon ja virtsatestit

Holopainen luotti kuriin ja järjestykseen rikostehtaan pitämisessä toiminnassa. Poliisin mukaan hän jopa määräsi alaisensa huumekieltoon, jotta nämä eivät sekoilisi töissä. Kieltoa valvottiin virtsanäyttein.

UB-pomo rakennutti Porvoon maaseudulle miljoonaluokan omakotitaloa, "Villa Paronia". Kuva: Poliisi

Poliisin mukaan jengiläiset keskustelivat rikoksista usein kirjoittamalla paperilappuja, jotka poltettiin tai syötiin jälkeenpäin. Viestinvaihdossa hyödynnettiin hyvin suojattujen maineessa olevia Telegram- ja Surespot-sovelluksia.

Naisystäville ei saanut puhua salatuista puuhista mitään. Eräs jengiläinen kirjoitti vankilasta vaimolleen lähtevänsä vaikka "kesken aktin", jos "Mein Führer" soittaa.

Moottoritien rampilta löytyi vitivalkea mies

Kaikki eivät hyväksyneet "Mein Führerin" vallankäyttöä. Kerran poliisi oli linjoilla, kun eräs veljeskunnan täysjäsen avautui kaverilleen Holopaisen "raivareista" ja huonosta johtajuudesta.

– Mä meinaan sen yhen kanssa jutella naamatusten suoraan, jos se hakkaa mut sitten se hakkaa, jengiläinen sanoi.

Niin myös kävi: syytteen mukaan UB-pomo pahoinpiteli arvostelijansa kerhotilassa muun muassa miekkaa tai vastaavaa teräasetta käyttäen. Todistaja löysi uhrin moottoritien rampilta vitivalkeana, hikoilevana ja tuskissaan.

Rikostutkijoiden mukaan pahoinpitely oli rangaistus paitsi johtajuuden kyseenalaistamisesta myös poliisin käsiin joutuneesta huume-erästä ja siitä, että uhri oli rikkonut huumausaineiden käyttökieltoa.

Toinen UB-jäsen puolestaan kertoi palauttaneensa liivit, koska halusi elää normaalia elämää ja pelkäsi perheensä puolesta.

– En halua tehdä tuota paskaa enää, hän sanoi poliisikuulustelussa.

Eroaminen ei ollut aivan yksinkertaista. Pois potkitut jäsenet määrättiin maksamaan erorahaa, jota perittiin tarpeen tullen väkivaltaisesti.

Syyte: Veljeskunnan ympärillä toimi valkokaulusrikollisten rinki

Miljoonien eurojen arvoinen rikostehdas ei pyörinyt pelkästään kovaotteisten liivimiesten varassa. Se tarvitsi ympärilleen tavallisen oloisia miehiä ja naisia, jotka eivät tienneet rikollisesta toiminnasta tai ummistivat siltä silmänsä.

Syyttäjän mukaan osassa näistä toimista oli kyse rahanpesusta, jonka tarkoituksena oli häivyttää rahojen rikollinen alkuperä.

Yksi pani nimensä Porvoon-kiinteistön kauppakirjaan Holopaisen sijasta, toinen Tuusulan kerhotilan vuokrasopimukseen. Kolmas myönsi lainaa, jota maksettiin takaisin käteisellä. Neljäs pyöritteli asunto-osakeyhtiön tilikirjat parhain päin.

– [Minulle kerrottiin], että tekisin suuren palveluksen, mitä ei unohdettaisi, ja he olisivat kiitollisuuden velassa mikäli ottaisin sen [Ruoveden kiinteistön] omiin nimiini, yksi bulvaani kertoi myöhemmin poliisille.

Kiitollisuus ei kauan kestänyt. Miehen kertoman mukaan jengiläiset menettivät luottonsa häneen ja vaativat häntä allekirjoittamaan ruutupaperille raapustetun kauppakirjan, jolla kiinteistö luovutettiin toiselle bulvaanille. Tämänkin jälkeen mies pelkäsi turvallisuutensa puolesta ja lähti pitkäksi aikaa maasta.

Siellä käytiin saunomassa ja ottamassa olutta, ratkomassa sanaristikoita ja puhumassa politiikkaa.

Tero Holopainen Upokaskujan kerhotilan tarkoituksesta

Oma erikoinen episodinsa oli, kun poliisi epäili Holopaisen nostaneen perusteetonta työmarkkinatukea. Tuttava oli puhunut miehen työkokeiluun yritykseen, jossa tämän piti pestä autoja, vaihtaa öljyjä ja hankkia asiakkaita.

Firman johtajan mielestä työkokeilu meni vähän niin ja näin: Holopaista ei paljon työmaalla näkynyt. Kun poliisi kysyi ison rikollisjärjestön pomona pitämältään mieheltä asiasta, tämä loukkaantui.

– Käsitykseni mukaan [yrityksessä] oltiin tyytyväisiä työni jälkeen, hän sanoi poliisikuulustelussa.

"Me ollaan tällainen uskonnollinen yhteisö"

Porvoon Paronintiellä sijaitseva "Kukkiksenmäki" oli poliisin käsityksen mukaan Holopaisen unelmakoti eläkepäiviä varten. Tuusulan Upokaskujan kerhotila oli puolestaan tukikohta, jossa rikoksia suunniteltiin.

– Siellä käytiin saunomassa ja ottamassa olutta, ratkomassa sanaristikoita ja puhumassa politiikkaa, Holopainen itse luonnehti.

Kerran kun vuokranantaja oli menossa halliin vaihtamaan lukkoja maksamattomien vuokrien vuoksi, ovella oli vastassa liiviin pukeutunut UB-mies, joka käski "painua vittuun, tai saatte turpaan".

Samana iltana vuokranantaja sai tuntemattomalta lähettäjältä viestin: "Paljonko muka ollaan velkaa?" ja pian sen perään myös maksun rästeistä. Vuokranantaja kysyi vuokralaisilta, mitä miehiä he oikein olivat.

– Me ollaan tällainen uskonnollinen yhteisö, kuului vastaus.

"Siistiä tulla ulkomailta, kun on ryövätty koko mesta"

Holopaisen mukaan Upokaskujan kerhotiloissa lähinnä saunottiin. Poliisin mukaan siellä valmisteltiin ja tehtiin rikoksia ulkomaailman silmiltä suojassa. Kuva: Poliisi

Poliisi valvoi kerhotilaa ulkoa ja kävi myös ratsaamassa sen sisältä, kun jäsenet olivat poissa. Sisällä oli aseita, viinaa, rahaa ja erikoisia esineitä, kuten täytetty karhu sodanaikainen kypärä päässään. Osa tavaroista lähti poliisin mukaan.

– Siistiä tulla ulkomailta, kun on ryövätty koko mesta, Holopainen tuskaili kirosanojen säestämänä.

Erään ratsian yhteydessä poliisi mikitti kerhotilan ja asensi sinne kameroita. Ei ole varmaa, tiesivätkö jengiläiset sisällä olevista kameroista.

Tutkinnanjohtajan mukaan jutussa käytettiin teknistä katselua ja kuuntelua ennennäkemättömän laajasti. Kamerat tallensivat muun muassa entisen UB-jäsenen raa'an pahoinpitelyn kerhotiloissa.

Poliisin esitutkintamateriaalissa näitä kuvia ja auki kirjoitettuja äänitallenteita on tuhansien sivujen edestä. Se ei ole ihan pikku juttu rikostutkinnassa, jossa epäilyt eivät yleensä suostu puhumaan kuulusteluissa mitään.

"Luottomiehet olivat loppuneet kesken"

United Brotherhoodin yksityisyyden murtaminen ja jengin sisäisen yhtenäisyyden rakoilu olivat osasyitä siihen, miksi pyramidi alkoi hajota käsiin. Poliisin käsityksen mukaan suurin yksittäinen syy saattoi olla pula miehistä.

Vuonna 2018 UB-miehiä joutui oikeuden eteen varsinkin pääkaupunkiseudulla. Holopainen yritti lievittää kohtaanto-ongelmaa siirtämällä yhden luottomiehensä Jyväskylän-osastolta Helsinkiin.

Sekään ei ollut tarpeeksi. Poliisin mukaan rikollispomo joutui itse osallistumaan esimerkiksi huumeiden käsittelyyn, jolloin hänet pystyttiin liittämään rikoksiin aiempaa selvemmin.

– Se oli selkein merkki siitä, että luottomiehet olivat loppuneet kesken, tutkinnanjohtaja Kimmo Sainio sanoo.

Otettiin kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Tältä näytti Holopaisen Porvooseen rakennuttama "Villa Paroni" ilmasta. Kuva: Poliisi

Loppukesällä 2019 poliisi ja syyttäjä katsoivat saaneensa tarpeeksi näyttöä Holopaisen ja monien muiden United Brotherhoodin vielä vapaana olevien avainjäsenten pidättämiseen.

Tuolloin ei vielä kerrottu, mistä Suomen vahingollisimpana pidetyn rikollisjärjestön pomo oli tavoitettu. Esitutkintamateriaalista voi kuitenkin päätellä, että kiinniotto tapahtui Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Poliisin mukaan hänet otettiin kiinni, kun hän oli palaamassa Espanjan Malagasta. Vapaalla ollessaan Holopaisella oli ollut tapana julkaista Facebookissa avoimesti kuvia matkoistaan. Viimeiset matkakuvat ennen kiinniottoa hän julkaisi Marokosta ja Gibraltarilta.

Eläkepäivien unelmakodin rakentaminen jäi kesken

Poliisin salaa kuuntelemissa keskusteluissa Holopainen oli joskus maininnut eläkkeelle jäämisen. Kenties sitä varten hän rakensi upeasti varusteltua kotia "Kukkiksenmäkeen" Porvoon Paronintielle.

– Poliisin näkemys on, että hänellä oli pyrkimys jättää käytännön työt muiden hoidettavaksi ja jäädä itse oloneuvokseksi, Sainio sanoo.

Eläkepäivien unelmakodin rakentaminen jäi kuitenkin kesken. Sisätilat ratsanneen poliisin kuviin tallentui jengivaatteita, julisteita mafiapomoista ja arkisia esineitä.

Jättimäistä United Brotherhood -oikeusjuttua käydään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla. Holopainen osallistuu siihen Vantaan vankilasta videoyhteydellä. Kuva: Pekka Tynell / YLE

Kesällä ja syksyllä Holopainen vastaa raskaisiin syytteisiin huume-, talous- ja väkivaltarikoksista. Jos hänet todetaan syylliseksi, häntä voi odottaa jopa 13 vuoden vankeusrangaistus.

Myös kahdelle muulle vaaditaan maksimirangaistusta huumausainerikoksista. Toinen heistä on Holopaisen Jyväskylän-osastosta Helsinkiin siirtämä luottomies. Kaikkiaan syytteessä on 37 ihmistä. Lähes kaikille vaaditaan jonkinasteista vankeusrangaistusta.

Syytteessä on myös joukko talousrikoksista epäiltyjä, joiden tehtävä oli toimia veljeskunnan ja ympäröivän yhteiskunnan välissä.

Esimerkiksi Holopaisen käyttämälle kirjanpitäjälle vaaditaan neljän vuoden vankeusrangaistusta, samoin Porvoon kiinteistön omistajana esiintyneelle naiselle.

Jutun alussa mainitulle kahdelle murtomiehelle vaaditaan kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden mittaista vankeusrangaistusta. Heistä toinen myöntää varkauden.

Lähes kaikki jutun epäillyistä ovat kiistäneet syytteet. Holopainen myöntää kuuluvansa United Brotherhoodiin, mutta kiistää olevansa sen johtaja ja kiistää järjestön rikolliseen toimintaan liittyvät väitteet. Huumekaupan kanssa hänellä ei kertomansa mukaan ole mitään tekemistä.

Tässä jutussa olevat Holopaisen sitaatit ovat peräisin poliisin esitutkintamateriaalista ja aikaisemmista oikeuden ratkaisuista.

Jutussa kerrotuista tapahtumista suurin osa liittyy kesken olevaan oikeusjuttuun – on siis mahdollista, että osa epäillyistä osoittautuu syyttömiksi. Oikeuskäsittelyyn on varattu aikaa syksyyn asti.

Suosittelemme sinulle