Hyppää sisältöön

Analyysi: Suosion tuulet kuljettavat Sanna Marinia ja Katri Kulmunia eri suuntiin

SDP:n kannatuksen vahva kasvu kiristää tunnelmaa hallituksen sisällä.

Poliittinen jännite pääministeri Sanna Marinin (kuvassa vasemmalla) ja valtiovarainministeri Katri Kulmunin välillä kasvaa, kun pääministeripuolue SDP:n kannatus kasvaa ja Kulmunin keskustan alamäki syvenee. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Pekka Kinnunen

Sanna Marin (sd.) nousi pääministeriksi joulukuussa 2019. Taloustutkimuksen Ylelle tekemien kannatusmittausten mukaan SDP:n kannatus on noussut puolessa vuodessa tasan kymmenen prosenttiyksikköä.

Marraskuussa 2019 tehdyssä ja joulukuun alussa julkaistussa mittauksessa SDP:lle mitattiin 13,2 prosentin kannatus. Toukokuussa tehdyssä ja nyt julkaistussa kyselyssä SDP:tä äänestäisi 23,2 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Pääministeripuolue SDP:n kannatus on nyt tuplasti suurempi kuin valtiovarainministeri Katri Kulmunin johtaman keskustan. Ero näkyy jo ilmeissä ja sillä on vaikutusta myös politiikan väännöissä, jos uhkana ovat uudet vaalit.

Hallituksen sisältä on kuiskuteltu medialle, että pääministerin ja valtiovarainministerin välillä säkenöivät asiakiistojen lisäksi myös henkilöriidat. Kansliapäällikkönimityksistä kiehuva soppa ei ole luottamusta ainakaan lisännyt.

Hallituksen koronajohtamisessa saavuttaman myötätuulen puhaltaminen vain SDP:n purjeisiin herättää lisää pahaa verta hallituspuolueiden välillä.

Huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa historiallisen heikon tuloksen tehnyt keskusta vaihtoi puheenjohtajaa ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa 2019. Neljä vuotta pääministerinä huhkinut Juha Sipilä jätti leikin kesken kauden.

Aluepolitiikan vahvana puolustajana esiintynyt torniolainen Katri Kulmuni kukisti eteläisten piirien suosikin, Uudenmaan Antti Kaikkosen. Puheenjohtajakisan vahvana ennakkosuosikkina pidetty Annika Saarikko vetäytyi vauvalomalle.

Keskustan puoluekokous piti järjestää ensi viikonloppuna Vantaalla, mutta koronavirus sotki suunnitelmat. Puoluekokous on siirretty syyskuun alkuun, ja kokouskaupungiksi vaihtui samalla keskusta-Suomen pääkaupunki, Oulu.

Oulun puoluekokouksessa punnitaan Kulmunin ensimmäisen puoluejohtajavuoden saavutukset. Jännitystä politiikan tulevaan syksyyn tuo se, että Marinin hallituksen jo etukäteen kuumaksi ennakoitua budjettiriihtä puidaan elokuun lopulla.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kuvassa oikealla) asema hallituksen sisällä heikkenee, kun kannatusero demareihin kasvaa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Keskustan tulevaisuudelle tärkeät kuntavaalit odottavat jo nurkan takana, huhtikuussa 2021. Puoluekokousedustajat joutuvat tarkkaan miettimään, uskaltaako puolue lähteä kuntavaaleihin Kulmunin johdolla vai olisiko syksyllä politiikkaan palaava Annika Saarikko puolueen pelastaja.

Kohu verorahoilla kustannetuista esiintymiskoulutuksista ei ainakaan helpottanut Kulmunin tilannetta.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen kaatumisen yhteydessä Kulmunin epävarma esiintyminen tuli kaikille näkyväksi, mutta puoluejohtajien tämän mittaluokan preppauskursseille oikea maksaja on oma puolue.

Kulmuni yritti paikata vahinkoa ilmoittamalla, että hän maksaa koulutuskulut takaisin kahdelle ministeriölle. Nähtäväksi jää, riittääkö tämä sammuttamaan kulon.

Sanna Marin saa puolueen avaimet käsiinsä elokuussa, kun SDP:n kesäkuulta siirtynyt puoluekokous järjestetään Tampereella.

SDP:n puoluekokous (22.–24.8.) ajoittuu jännittävästi juuri hallituksen budjettiriihen (27.–28.8.) aatoksi.

Pääministerikautensa alkukuukaudet Marin on joutunut kuuntelemaan Antti Rinteen johtaman SDP:n puoluehallituksen ohjeita. Tampereen puoluekokouksen jälkeen hallituksen budjettiriiheen marssii täysivaltainen pääministeri-puoluejohtaja.

SDP:n tiukassa pääministerikisassa joulukuussa 2019 tamperelainen Marin kukisti eduskuntaryhmän vantaalaisen puheenjohtajan Antti Lindtmanin.

Kohisten nousevat kannatusluvut antavat Marinille vahvan aseman SDP:n sisällä ennen puoluekokousta. Puoluekokous valitsee puoluehallituksen ja tulevalle puoluejohtajalle on tärkeää, että hän voi luottaa puoluehallituksen tukeen kaikissa tilanteissa.

SDP on ollut kuntavaaleissa suurin puolue viimeksi vuonna 2004. Sen jälkeen kokoomus on napannut kärkisijan kolme kertaa.

Jos keskustan Kulmunille kuntavaalit ovat jo uhkaavan lähellä, niin SDP:n Marin joutuu vielä jännittämään, kestääkö nousukiito runsaan kymmenen kuukauden odotusajan.

Liikkuvat äänestäjät ovat tehneet politiikasta arvaamattoman seikkailun. Helmikuussa näytti siltä, että perussuomalaiset on ainoa yli 20 prosentin kannatukseen yltävä puolue, mutta koronakriisi jakoi puolueiden kortit uudelleen.

Jutusta voi keskustella perjantai-iltaan klo 23.

Lue myös:

Ylen kannatusmittaus: Keskustalla kunnon sukellus, koronakriisin hoito sataa demareiden laariin

Suosittelemme sinulle