Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yli 3000 ihmistä Senaatintorille kerännyt rasismin vastainen mielenosoitus päättyi poliisin kehotuksesta – osa marssi vielä keskustassa

Vapaaehtoisvoimin järjestetyn mielenosoituksen taustalla oli muun muassa halu reagoida Yhdysvaltain tapahtumiin.

Mielenosoittajia Kaivopuistossa
Riikka Kajander,
Susanna Siironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Senaatintorilla järjestettiin tänään iltapäivällä rasismia vastustava mielenosoitus, johon osallistui poliisin arvion mukaan yli 3 000 henkilöä.

Kello kuuden aikaan alkuillasta poliisi kertoi Twitterissä, että se on kehottanut mielenosoituksen järjestäjiä päättämään tapahtuman kohonneen koronavirustartuntariskin vuoksi. Poliisin mukaan järjestäjä kuulutti tämän jälkeen yleisölle mielenosoituksen päättyneen.

Seitsemän aikaan illalla poliisi tviittasi ihmisten liikkuvan edelleen kulkueena Punavuoren ja Ullanlinnan alueella.

Poliisi huomautti Twitterissä pian mielenosoituksen alkamisen jälkeen, että Senaatintorilla on enemmän ihmisiä kuin tämänhetkiset kokoontumisrajoitukset sallivat.

Aluehallintovirastojen mukaan 50–500 henkilön tilaisuuksia voi järjestää, jos järjestelyissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta.

Helsingin Senaatintorilla järjestään rasismia vastustava mielenosoitus tänään kello 17 alkaen
Helsingin Senaatintorilla järjestettyyn rasismia vastustavaan mielenosoitukseen osallistui arviolta 3000 ihmistä. Kuva: Don Trammell

Vapaaehtoisvoimin järjestetyn rasismin vastaisen mielenosoituksen taustalla oli muun muassa halu reagoida Yhdysvaltain tapahtumiin.

Yhdysvalloissa mielenosoittajat ovat vastustaneet poliisiväkivaltaa, rasismia ja mustaihoisten yhteiskunnassa kokemaa syrjintää. Tapahtumat käynnistyivät, kun mustaihoinen George Floyd kuoli valkoisen poliisin tukehduttamana pidätystilanteessa.

– Todella moni kysyy, että miksi osoitamme mieltä, kun nämä asiat ovat tapahtuneet Yhdysvalloissa eikä Suomessa, mutta se, että rasismia tapahtuu ylipäätänsä, on se ongelma. Haluamme näyttää sen, että seisomme veljiemme ja siskojemme tukena, kertoi mielenosoitusta järjestävä Sará Balhass ennen mielenosoitusta.

Helsingin Senaatintorilla järjestettävä rasismia vastustava mielenosoitus.
Mielenosoittajia Black Lives Matter Helsinki March -mielenosoituksessa Helsingin Tuomiokirkon edustalla 3. kesäkuuta. Kuva: Don Trammell

Balhass totesi Ylen suorassa lähetyksessä, että myös Suomessa ihmiset kohtaavat rasismia ja epäoikeudenmukaisuutta päivittäin.

– Haluamme siihen muutoksen. Ei ole oikein, että ihmiset joutuu vieläkin monien vuosien jälkeen taistelemaan tämän asian puolesta. Tämän pitäisi olla asia, jonka vuoksi pitää taistella, vaan sen pitäisi olla itsestäänselvä asia, että kaikilla on oikeudet, hän summasi.

Helsingin Senaatintorilla oli 3. kesäkuuta 2020 tuhansia ihmisiä, jotka osallistuivat Black lives matter -mielenosoitukseen.
Rasismia vastustava mielenosoitus järjestettiin vapaaehtoisvoimin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suomessa syntynyt ja elänyt Balhass kertoi myös itse kohdanneensa rasismia.

– Ihmiset sanovat, että mene takaisin kotimaahasi banaaniveneellä. Olen syntynyt Suomessa ja asunut koko elämäni Suomessa, opiskellut koulussa samalla tavalla kuin muut ja käynyt töissä kuten muut. En ymmärrä, miksi minun pitäisi kestää tällaista haukkumista, kun olen samanlainen kansalainen kuin kaikki muutkin, Balhass kysyi.

Helsingin Senaatintorilla oli 3. kesäkuuta 2020 tuhansia ihmisiä, jotka osallistuivat Black lives matter -mielenosoitukseen.
Mielenosoittajia kerääntyi myös Tuomiokirkon portaille. Kuva: Silja Viitala / Yle
Voit katsoa suoran tallenteen tästä. Lähetyksen juonsi toimittaja Saija Nironen ja haastateltavana oli muun muassa mielenosoitusta järjestävä Sará Balhass.

Lisää aiheesta:

"Snapchatit ja vastaavat ovat täynnä mielipiteitä tästä asiasta" – Näin nuoret kommentoivat Yhdysvalloista alkanutta rasismin vastaista kamppailua

Instagram täyttyy mustista kuvista, kun ihmiset ottavat kantaa George Floydin kuolemaan – Helsingissä rasismin vastainen mielenosoitus keskiviikkona

Miksi Yhdysvalloissa osoitetaan mieltä ja mellakoidaan? Lue lyhyet vastaukset

Aktivisti Fatima Verwijnen toivoo, että George Floydin kuoleman aiheuttama keskustelu ei jää lyhyeksi ilmiöksi: “Me toivotaan, että tästä tulisi rasismin #metoo”

Kirjeenvaihtajalta: Rakenteellinen rasismi kampittaa Yhdysvaltain mustia kohdusta alkaen, mutta avasiko George Floyd viimein tien pysyvälle muutokselle?

Suosittelemme