Hyppää sisältöön

Koronan lykkäämät Puolan presidentinvaalit pidetään kesäkuun lopussa – yksi kierros ei välttämättä riitä

Vaalien siirron ympärillä käytiin poliittista peliä, kun maata hallitseva Laki ja oikeus -puolue olisi halunnut järjestää ne koronarajoituksista huolimatta.

Puolan istuva presidentti Andrzej Duda joutuu tekemään vielä tiiviin vaalikampanjan uusiakseen mandaattinsa. Kannatus on laskussa. Kuva: Leszek Szymanski / EPA
Sampo Vaarakallio

Puolan istuva presidentti Andrzej Duda joutuu kuun lopussa todelliseen kannatustestiin, kun maassa järjestetään vihdoin koronapandemian vuoksi lykätyt presidentinvaalit.

– Haluan todella, että voimme lopultakin valita maallemme presidentin. Vaali on valtion kannalta tärkeä, parlamentin puheenjohtaja Elzbieta Witek sanoi televisioidussa puheessaan.

Vaalit piti järjestää toukokuun toisella viikolla, mutta ne jouduttiiin siirtämään koronapandemian vuoksi. Nyt vaalipäiväksi ilmoitettiin 28. kesäkuuta.

Vaalien siirron ympärillä käytiin poliittista peliä, kun maata hallitseva kansallis-konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue olisi halunnut järjestää vaalit koronarajoituksista huolimatta.

Puolueessa arvioitiin, että sen ehdokas Andrzej Duda voittaisi helposti toukokuun vaalit. Puolue taipui kuitenkin lykkäämään vaaleja.

Toukokuun jälkeen presidentti Dudan kannatus on laskenut huomattavasti. Se oli vielä tuolloin yli 50 prosenttia, mutta uusimpien mielipidekyselyiden mukaan kannatus on pudonnut noin 35 prosentin tuntumaan.

Toinen kierros häämöttää

Vahvin haastaja oppositiosta on keskusta-oikeistolaisen Kansalaisfoorumin ehdokas, Varsovan pormestari Rafał Trzaskowski. Hänen kannatuksensa on 20 prosentin luokkaa.

Kannatusmuutokset merkinnevät sitä, että Duda ei tule valituksi heti ensimmäisellä kierroksella, koska hän ei näytä saavan yli puolta annetuista äänistä.

Jos presidentinvaaleissa tarvitaan toinen kierros, se järjestetään heinäkuun 12. päivänä.

Suosittelemme sinulle