Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koronasovellus käyttöön elokuun aikana, kertoo STM – suojavarusteita tällä hetkellä riittävästi

Tilaisuudessa annettiin tilannekatsaus koronaepidemiasta ja kerrottiin uusimpia tietoja koronamobiilisovelluksen kehittämisestä.

STM:n ja THL:n tilannekatsaus koronatilanteesta
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronavirustartuntoja jäljittävä mobiilisovellus on tarkoitus saada käyttöön elokuun aikana. Sosiaali- ja terveysministeriön pääsihteeri Päivi Salon mukaan sovellusta koskeva lakiesitys pyritään luovuttamaan eduskunnan käsiteltäväksi ensi viikolla.

Lakiesitys lisäisi tartuntatautilakiin määräaikaisen luvun, joka mahdollistaa sovelluksen hyödyntämisen tartuntojen jäljittämisessä. Lyhyellä lausuntokierroksella ollut esitys kunnioittaa ihmisten yksityisyyttä ja tietosuojaa, Salo sanoo.

Koronasovelluksen lataaminen on vapaaehtoista. Sovellus ei kerää paikkatietoja, eikä ihmisten välisiä suhteita. Salo huomauttaa, että sovellus ei vähennä perinteistä jäljitystyötä. Itse asiassa sovellus lisää jäljittäjien työmäärää, kun altistumisia rekisteröityy myös sovelluksen kautta. Vastuu jäljitystyöstä on kunnilla.

Jos henkilöllä todetaan tartunta, hän saa päättää, jaetaanko tieto tartunnasta sovellukselle. Vastaavasti ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta saanut henkilö voi päättää, luovuttaako tietonsa sovelluksen kautta terveydenhuoltoon.

Salo painottaa, että pelkkä ilmoitus ei johda karanteeniin.

Altistumisia jäljittävää sovellusta on testattu Vaasan keskussairaalassa. Muutaman viikon kestäneessä pilottihankkeessa selvitettiin, miten hyvin puhelimien Bluetooth-teknologia selviää lähikontaktien kartoituksesta.

Lue lisää: Uusimmat tiedot koronapandemiasta Suomessa ja maailmalla

Suojavarusteita löytyy varastoista

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjesti torstaiaamupäivänä koronaepidemiaa koskevan tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin yleisesti tautitilannetta, sosiaali- ja terveydenhuollon kantokykyä ja koronavirustilanteen epidemiologinen arviota.

Suojavarusteita löytyy varastoista tällä hetkellä riittävästi, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen. Hengityssuojaimien kohdalla tilanne on vain kohtalainen, mutta muita varusteita löytyy hyvin.

– Riittävyys on aika pitkälle hyvässä mallissa, Kumpulainen sanoo.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että epidemian kasvuun varaudutaan koko ajan varastoja kasvattamalla.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan rajoitustoimet ja parantuneet hygieniakäytännöt ovat vaikuttaneet siihen, että tautitilanne on Suomessa hyvä. Tällä hetkellä kahdeksan sairaanhoitopiirin alueella ei ole viikkoon havaittu uusia koronatapauksia. Monissa muissa sairaanhoitopiireissä tartunnat ovat jääneet yksittäisiksi.

Puumalainen sanoo Suomen testauskapasiteetin olevan hyvällä tasolla. Tällä hetkellä Suomessa kyetään testaamaan 13 000 näytettä vuorokaudessa. Yhteensä näytteitä on tähän mennessä testattu yli 190 000 kappaletta.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Epidemia hidastunut Suomessa, Meksikossa ennätysmäärä kuolleita

Ruotsalaisten tuki maan koronastrategialle jatkaa laskuaan: kyselyn mukaan enää alle puolella vahva luottamus valittuun linjaan

Tuore tutkimus: Kiistelty malarialääke ei torju covid-19-tautia

Hallitus päätti Säätytalolla kasvosuojuksista – Kiuru: Hallitus ei anna suositusta maskinkäytöstä

Oxfordin yliopiston koronarokotetta aletaan testata Brasiliassa, jossa epidemia kiihtyy

Suosittelemme sinulle