Hyppää sisältöön

Tennisklassikoita opiskellut Emil Ruusuvuori palaa pelikentille kovatasoisessa turnauksessa Serbiassa: "Supersiisti tilaisuus, mutta pitihän sitä vähän pohtia"

Viimeksi helmikuussa kilpatennistä pelannut Emil Ruusuvuori osallistuu kesäkuun puolivälissä kovatasoiseen kutsukisaan Belgradissa. ATP-turnausten paluusta ei vielä ole tietoa.

Emil Ruusuvuori pääsi hyvään nousuvireeseen ennen tenniskauden keskeytymistä. Kuva: Esa Fills / Yle
Janne Karinkanta

Kun tenniskausi keskeytyi maaliskuun alussa, tuli se harmittavaan paikkaan Emil Ruusuvuoren kannalta. Takana oli debyytti ATP-kiertueella sekä uran ensimmäinen otteluvoitto miesten päätasolla. Ruusuvuori oli juuri nousemassa maailman 100:n parhaan pelaajan joukkoon, kun korona keskeytti pelit.

Tulossa oli paljon kovien kenttien turnauksia, joilla Ruusuvuori viihtyy parhaiten. Rankingpisteitäkään ei juuri ollut puolustettavana.

– Alkuun se ärsytti, eikä ollut niin helppo keskittyä harjoitteluun. Olisihan tuossa voinut olla Grand Slamien pääsarjapaikkoja auki nyt heti Ranskassa. Kyllähän se polttelee isosti, Ruusuvuori kertoo Yle Urheilulle aurinkoisen Talin tenniskeskuksen lehtereillä.

– Se oli aika kova paikka, kun oli hyvä vire päällä, TOP-100 oli niin lähellä ja olisi varmasti tapahtunut siistejä juttuja. Mutta aika nopeasti tajusin, että tästä pitää ottaa kaikki irti. Nyt kun treenaa vähän kovempaa, niin kyllä sitä sinne sadan joukkoon mennään, kun pelit taas jatkuvat.

Valmentaja Federico Ricci kertoo olevansa suorastaan hämmentynyt siitä, kuinka hyvin huhtikuussa 21 vuotta täyttänyt Ruusuvuori on jaksanut harjoitella koko kevään.

– Olen äärimmäisen yllättynyt siitä, kuinka motivoituneena Emil on tehnyt hommia. En odottanut, että tämä menisi niin hyvin, italiaisvalmentaja sanoo.

– Tauko ei ole mikään katastrofi, vaikka tulihan se vähän ikävään aikaan. Emil pelasi todella hyvin ja hän olisi voinut nousta jopa 50 parhaan joukkoon maailmanlistalla. Toisaalta, hän oli pelannut paljon, joten taukoa tiettyjen asioiden työstämiseen voidaan pitää ihan hyvä asiana.

Paluu pelikentille

Nyt pelitauko on jo venynyt yli kolmen kuukauden mittaiseksi, mutta kohta se on ohi. Ruusuvuori osallistuu kesäkuun 15. päivä alkavaan kutsuturnaukseen Belgradissa.

Rankingpisteitä ei ole luvassa, mutta kovan luokan vastustajia kylläkin. Mukaan ovat tulossa muun muassa Grand Slam -voittaja Marin Cilic, sekä muita huippupelaajia, kuten Karen Khachanov, Andrei Rublev, Borna Coric ja Dusan Lajovic.

– Tosi kovia pelikavereita. Se on minulle supersiisti tilaisuus, että pääsen sinne. Tässä on nyt pitkään aikaan treenattu, kiva päästä takaisin pelaamaan.

Turnaus pelataan lohkotyyppisesti kahden viikon aikana, ilman yleisöä. Otteluja tulee vähintään kolmesta neljään. Sen lisäksi pelaajat pääsevät harjoittelemaan keskenään. Jonkinlainen rahapalkkiokin on luvassa, mutta ensisijainen syy turnauksen järjestämiseen on kerätä huippupelaajia yhteen.

– Tässä on nyt tullut niin pitkä breikki matseista, joten mielenkiintoista nähdä missä kunnossa muut on. Itsellä on sellainen fiilis, että kaikki on tehty niin hyvin kuin pystyy.

Emil Ruusuvuori harjoittelee Talissa. Kuva: Esa Fills / Yle

Ruusuvuorelle on Suomessa löytynyt hyvin harjoitusvastustajia. Palloa ovat olleet lyömässä muun muassa Henri Laaksonen, Patrik-Niklas-Salminen, Harri Heliövaara ja Otto Virtanen. Belgradiin saapuvat pelaajat ovat kuitenkin pari pykälää tasokkaampia tekijöitä. Korkeimmalla rankingissa on heistä tällä hetkellä Rublev sijalla 14 ja Khachanov sijalla 15.

– Olemme onnekkaita, että pääsimme mukaan, toteaa Ricci.

– Jouduimme käyttämään vähän kontakteja, jotta se olisi mahdollista. Kyseessä on turnaus, jossa Emil pääsee pelaamaan ja harjoittelemaan todella hyvien pelaajien kanssa.

– Tämä on erinomainen tilaisuus nähdä minkälaista hedelmää viime kuukausien työ on kantanut, Ricci jatkaa.

Ensi viikon loppupuolella Belgradiin matkustava kaksikko viettää Serbian pääkaupungissa kahdesta kolmeen viikkoa. Ruusuvuoren mukaan reissuun lähtemistä pähkäiltiin jonkin verran ennen päätöksen tekemistä.

– Pitihän sitä vähän pohtia, sillä aika nopeastihan se tulee. Ollaan siellä sitten ihan ensimmäisten joukossa lentämässä. Juteltiin pitkään turnausjärjestäjien kanssa. Siellä on koko hallitukselta asti tuki, ovat ihan presidentille asti vieneet tämän homman. Hyvällä fiiliksellä pääsee lähtemään, ei pitäisi olla mitään ongelmaa, Ruusuvuori sanoo.

Myös Ricci korostaa, että matkaan ei lähdetä mistään hetken mielijohteesta.

– He ovat vakuuttaneet, että kaikki järjestelyt hoidetaan korkeimpia turvallisuus- ja terveysmääräyksiä noudattaen. Siellä on mukana korkean profiilin pelaajia, joiden terveyden turvaaminen on heille äärimmäisen tärkeää. Kyseessä on kutsuturnaus, joten he hoitavat miltei kaikki järjestelyt meidän puolestamme. Emme vielä tiedä tarkkaan kuinka me sinne matkaamme, odotamme vielä viimeisiä yksityiskohtia.

Samprasista ja Agassista mallia

Alkukausi ja ensimmäiset ottelut ATP-tasolla menivät sekä Ruusuvuoren että Riccin mielestä hyvin, mutta samalla paljastui asioita, joita on hyvä työstää. Fysiikkaan on tauon aikana panostettu eniten. Riccin mukaan myös Ruusuvuoren peruslyöntien varmuus on kehittynyt selvästi. Vauhdikkaissa lyönneissä on nyt parempi kontrolli ja pallokin lähtee vähän kovempaa kuin ennen.

Fysiikan ja lyöntien lisäksi Ricci on halunnut, että Ruusuvuori opiskelee vanhojen mestareiden otteita. Katselulistalla on ollut muun muassa Pete Samprasin ja Andre Agassin vääntöjä.

– Sain vähän kotiläksyjä, tiettyjä matseja mitkä piti katsoa ja vähän analysoida mitä ne tekevät. Paljon maailman entisiä ykkösiä ja klassikkomatseja, jotka oli kyllä siisti nähdä. Siellä on paljon samoja juttuja, mitä pystyy löytämään ja laittamaan vähän omaan peliin jos mahdollista.

Andre Agassi ja Pete Sampras US Openin finaalissa vuonna 2002. Kuva: AOP

Ricci kertoo, että halusi myös lisätä suojattinsa historian tuntemusta.

– Olen sitä mieltä, että kaikkien pelaajien on hyvä tuntea lajimme historiaa ja heidät, jotka sitä ovat kirjoittaneet. Emilin on myös hyvä nähdä pelaajia, joilla on ollut samanlainen pelityyli kuin mitä me haemme, ja kuinka nämä pelaajat ovat käyttäneet sitä pelityyliä tiukoissa ja ratkaisevissa paikoissa, kuten finaaleissa.

– Pyysin häntä esimerkiksi katsomaan yhden Samprasin ja Agassin Grand Slam -finaalin, jossa ei nähty ensimmäistäkään syötönmurtoa neljässä erässä. Tarkoitus oli havainnollistaa, kuinka korkealla tasolla siellä pelataan ja kuinka ratkaisevia yksittäiset pisteet voivat olla.

Agassi, Novak Djokovic ja David Nalbandian ovat pelaajia, joissa Ricci näkee paljon samaa kuin valmennettavassaan.

– Lähinnä se, kuinka lähellä takarajaa he pelaavat ja kuinka he pystyvät tuottamaan yhtä vauhdikkaita lyöntejä sekä kämmen- että rystypuolelta. Emil toki syöttää vähän paremmin kuin jotkut heistä, siksi halusin, että hän opiskelee myös Marat Safinia.

ATP-kiertueen paluu ja rankingpisteet hämärän peitossa

Tenniksessä ammattilaisturnauksia järjestetään ympäri maailmaa ja siksi on todennäköisestä, että tennis on yksi viimeisistä lajeista, joissa palataan normaaliin päiväjärjestykseen. Vielä toistaiseksi ATP-kalenteri on kysymysmerkkejä täynnä. Wimbledon peruttiin hyvissä ajoin, mutta Ranskan avoimet pyritään järjestämään syyskuussa.

Melkein heti perään vuorossa olisi US Open, koronan runtelemassa New Yorkissa. Yhdysvalloissa käynnissä olevien levottomuuksien takia tilanne on muutenkin äärimmäisen poikkeuksellinen. Grand Slam -turnauksen järjestäminen vaikuttaa monessakin mielessä utopialta.

– Syksylle on varmasti painetta saada kisoja käyntiin. Vähän hassulta se New Yorkissa pelaaminen tällä hetkellä tuntuu. Mutta jos tilanne siellä rauhoittuisi ja pelattaisiin ilman katsojia, niin eihän se mahdotonta ole. Mennään jos on mahdollisuus, Ruusuvuori toteaa.

US Openin pelaaminen tyhjille katsomoille olisikin jotain ihan uutta. New Yorkin villisti kannustavat tennisfanit ja yömyöhään venyvät ottelusessiot ovat suorastaan legendaarisia.

– New Yorkissa yömatsit ovat tunnetusti aika makeita. Pohdittiinkin tuossa juuri, että se voi tuntua aika erikoiselta, jos siellä sitten pelataan yöllä tyhjille katsomoille. Itse olen tottunut pelaamaan aika pienille yleisöille, mutta US Open voi olla aika erilainen tapahtuma ilman yleisöä.

Kuva: Esa Fills / Yle

Nyt kun turnauksia ei vielä pelata, ovat rankingpisteet toistaiseksi jäädytetty. Normaalisti pisteet ovat voimassa vuoden, mutta turnaustauko sotkee kuvioita. Vielä ei ole tiedossa kuinka rankingia sovelletaan, kun kiertuetta päästään taas jatkamaan.

Ricci on kuullut jonkin verran kuiskailuja erilaisista malleista, mutta päätöksiä on mahdoton tehdä ennen kuin kiertueen paluuaikataulu on tiedossa.

– ATP yrittää ratkaista asian parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta kaikki eivät tule olemaan tyytyväisiä, se on varmaa. Ensiksi pitää päättää, milloin kautta voidaan taas jatkaa. Olen kuullut yhdestä mahdollisesta ratkaisusta, mikä voisi olla ihan hyvä Emilin kannalta. Tällä hetkellä siitä puhuminen on aika turhaa, sillä emme tiedä ollenkaan, milloin kiertue jatkuu. Kävi miten kävi, se ei meitä kovinkaan paljon huoleta.

Maailmanrankingissa sijalla 101 majailevan Ruusuvuoren leirissä ei ranking ole tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Se on kuitenkin keskeisessä asemassa turnauksiin pääsemisen kannalta. Esimerkiksi sadan joukkoon pääseminen takaisi jo paikan Grand Slamien pääsarjaan. Ricci on kuitenkin luottavainen, että ylöspäin ollaan joka tapauksessa menossa.

– Tiedän, että Emilillä on eväät vaikka mihin. Hänellä ei ole henkisiä, fyysisiä eikä teknisiä rajoituksia. Hänellä on ehdottomasti eväät päästä maailman 20:n parhaan joukkoon. Hän voi nousta korkealle nopeastikin. Mutta ensin pitää saada ATP-kisat taas käyntiin.

Lue myös:

Emil Ruusuvuori jättää SM-tenniksen väliin – pelaa Serbiassa "Itäisen Euroopan mestaruusturnauksessa"

Jarkko Nieminen jatkaa Suomen huippulupaavan maajoukkueen kapteenina vuoteen 2023 – "Tavoitteena on päästä pelaamaan voitoista maailman parhaita vastaan"

Suosittelemme sinulle