Hyppää sisältöön

Tuore tutkimus: Kiistelty malarialääke ei torju covid-19-tautia

Useita hydroksiklorokiiniin liittyviä tutkimuksia keskeytettiin sen jälkeen, kun lääkkeen turvallisuutta epäiltiin.

Covid-19-taudin torjumisessa kokeiltua hydroksiklorokiinia on käytetty malarian hoitamiseen useita vuosikymmeniä. Kuva: George Frey / AFP
Kai Jääskeläinen,
STT

Malarialääkkeenä käytetyn hydroksiklorokiinin käyttäminen covid-19-taudin torjumisessa on todettu tehottomaksi keskiviikkona julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa.

New England Journal of Medicine -julkaisussa esitellyssä uudessa tutkimuksessa lääkkeen ei myöskään todettu aiheuttavan vakavia sivuoireita tai sydänoireita.

Nyt valmistunutta tutkimusta oli ehditty odottaa, sillä se oli ensimmäinen hoitokoe, jossa hydroksiklorokiinin tehoa verrattiin lumelääkkeeseen koronavirusta vastaan. Minnesotan yliopisto testasi 821 koehenkilöä, jotka olivat hiljattain altistuneet virukselle tai asuivat korkea riskin kotitaloudessa.

Tutkimuksen mukaan lähes 12 prosenttia hydroksiklorokiinia saaneista koehenkilöistä saivat covid-19-taudin oireita. Lumelääkettä saaneista yli 14 prosenttia sai covid-19-taudin oireita.

Ero ei ollut tilastollisesti merkittävä, joten hydroksiklorokiinin ei todettu olevan lumelääkettä tehokkaampaa.

– Tutkimustuloksemme on melko selvä sen suhteen, että lääke ei toimi koronavirukselle altistumisen jälkeen, Minnesotan yliopiston johtava tutkija tohtori David Boulware kertoo.

Useita hydroksiklorokiiniin liittyviä tutkimuksia keskeytettiin sen jälkeen, kun lääkkeen turvallisuutta covid-19-taudin hoitamisessa epäiltiin useiden tahojen toimesta.

Esimerkiksi lääketieteenjulkaisu The Lancet julkaisi lukuisien lääkärien allekirjoittaman lausunnon, jossa erään tutkimuksen paikkansapitävyyttä kyseenalaistettiin sen käyttämän potilasdatan epäuskottavuuden vuoksi.

– Yksi osapuoli sanoo, että hydroksiklorokiini ei ole turvallinen lääke, kun toinen sanoo sen toimivan, mutta kumpikaan ei ole oikeassa, Boulware toteaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut käyttävänsä lääkettä yhdessä antibioottien kanssa päivittäin ja puhunut sen käytön puolesta covid-19-taudin hoitamisessa ja ennaltaehkäisemisessä.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on varoittanut hydroksiklorokiinin vaaroista koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin hoidossa. Viraston mukaan lääkettä ei tulisi käyttää missään muissa tilanteissa kuin sairaalaolosuhteissa lääkärin valvonnassa tai kliinisissä tutkimuksissa.

WHO aloittaa uudelleen keskeytyksissä olleet kokeet hydroksiklorokiinillä

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi keskiviikkona, että se aloittaa uudelleen kokeet hydroksiklorokiinin käytöstä koronaviruksen hoidossa. WHO ilmoitti viime viikolla keskeyttävänsä kokeet.

Syy kokeiden keskeyttämiseen oli turvallisuustarkistusten tekeminen. Tarkistukset on nyt terveysjärjestön ilmoituksen mukaan tehty ja kokeita voidaan jatkaa. Yli 3 500 ihmistä 35 maasta on mukana tutkimuksessa.

WHO:n päätöstä pysäyttää lääketestit viime viikolla edelsi lääketieteellisessä julkaisussa Lancetissa julkaistu tutkimus, joka käsitteli malarialääkkeinä ja muun muassa reuman hoidossa käytettyjä klorokiinia ja hydroksiklorokiinia. Tutkimuksessa selvisi, että kumpikin lääke voi aiheuttaa mahdollisesti vakavia sivuoireita ja jopa lisätä potilaiden todennäköisyyttä kuolla.

Aiheesta lisää:

Suomen koronalääketutkimus etenee – malarialääke hydroksiklorokiinista luovuttiin, ebolalääke remdesivirin kanssa jatketaan toiveikkaana

Kohutulla lääkkeellä ehdittiin hoitaa koronapotilaita Satakunnassa – WHO:n pelkäämiä sivuvaikutuksia ei havaittu

WHO keskeytti Trumpin mainostaman hydroksiklorokiinin kokeilemisen koronapotilaisiin – Tutkimus viittasi pahoihin sivuvaikutuksiin

Yhdysvaltain lääkevirasto varoittaa Trumpin ylistämän malarialääkkeen vaaroista

Suosittelemme sinulle