Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erottaa Ano Turtiaisen rasistisen tviitin takia – Potkuista seuraa eduskunnassa harvinainen tilanne

Ryhmäjohtajan mukaan Turtiainen voi hakea perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäsenyyttä uudelleen vuodenvaihteen jälkeen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen menossa puolueen eduskuntaryhmän kokoukseen .
Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen tviittasi keskiviikkona pilkkaavan kuvan poliisin tappamasta mustasta miehestä. Arkistokuva helmikuulta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti torstaina erottaa kansanedustaja Ano Turtiaisen. Turtiainen tviittasi eilen pilkkaavan kuvan poliisin tappamasta mustasta miehestä.

Kuvassa yhdysvaltalaisen poliisin polven alla tukehtuneen George Floydin kasvot oli värjätty vaaleanpunaisiksi ja alle oli kirjoitettu rockyhtyeen mukaan "Pink Floyd". Turtiainen poisti tviitin, josta on tehty poliisille useita tutkintapyyntöjä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) sanoo, että Turtiainen erotetaan eduskuntaryhmästä toistuvien sopimattomien somekommenttien vuoksi.

– Erottaminen on pysyvä. Kävimme keskustelua, että halutessaan Turtiainen voi hakea takaisen ryhmän jäseneksi vuodenvaihteen jälkeen, jos hän on korjannut käytöksensä pysyvästi, Tavio sanoi heti ryhmäkokokuksen jälkeen.

– Turtiainen pahoitteli toimintaansa ryhmälle, mutta se ei tällä kertaa riittänyt. Päätös oli yksimielinen.

Vielä tänään ei ollut selvää, mitä Turtiaisen erottaminen eduskuntaryhmästä tarkoittaa hänen jatkolleen puolueessa. Perussuomalaisten puoluehallitus aikoo keskustella asiasta seuraavassa kokouksessaan.

Perussuomalaisten puheenjohtajalla Jussi Halla-aholla oli paineet puuttua Turtiaisen toimintaan, sillä Halla-aho sanoi helmikuussa Ylelle, että perussuomalaisissa ei ole sijaa rasistisille linjauksille. Halla-aho tuomitsi tuolloin fasistiset ulostulot perussuomalaisten nuorisojärjestöstä, joka erotettiin puolueesta.

Rasismia tutkinut etnisten suhteiden professori Suvi Keskinen Helsingin yliopistosta sanoo, että Turtiaisen monet ulostulot sosiaalisessa mediassa voidaan tulkita rasistisiksi ja rasistisella ajatusmaailmalla pelaaviksi.

– Turtiaisen viesti on rasistinen siinä mielessä, että se suhtautuu pilkallisesti mustan miehen kuolemaan poliisiväkivallan seurauksena ja antaa ymmärtää, ettei mustan ihmisen henki ole yhtä arvokas kuin muiden ihmisten, Keskinen sanoo Ylelle.

Myös Tavio myönsi torstaina, että Turtiaisen tviitti oli rasistinen.

Turtiaisen erottamisesta seuraa eduskunnassa harvinainen tilanne

Turtiaisen erottaminen voi muuttaa valta-asemia opposition sisällä, sillä perussuomalaiset on ollut suurin oppositiopuolue vain yhden kansanedustajan erolla kokoomukseen. Perussuomalaisilla oli tähän asti 39 ja kokoomuksella 38 edustajaa.

Turtiaisen erottaminen johtaa siihen, että puolueilla on edustajia yhtä paljon.

Seurauksena on harvinainen tilanne, jossa eduskunnan pitää ratkaista, miten perussuomalaisten ryhmän kutistuminen vaikuttaa kyselytuntiin ja esimerkiksi ryhmäpuhevuorojen järjestykseen.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoi torstaina, että eduskunnan työjärjestyksen mukaan yhtä suurien ryhmien ryhmäpuheenvuorojen järjestys ratkaistaan puhemiesneuvostossa arpomalla.

Puolueen koolla on merkitystä myös eduskunnan televisioiduilla kyselytunneilla, joilla suurin oppositiopuolue saa kysyä ensimmäisen kysymyksen.

Jos kahdella oppositioryhmällä on yhtä monta edustajaa, puhemies voisi käyttää harkintavaltaansa esimerkiksi niin, että antaisi joka toinen viikko ensimmäisen kysymyksen kokoomukselle ja joka toinen viikko perussuomalaisille. Järjestyksen voisi tosin ratkaista myös se, että perussuomalaiset sai eduskuntavaaleissa suuremman äänimäärän.

Puhemies Vanhanen: Pöyristyttävää, sopimatonta

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoo seuranneensa Turtiaisen käytöstä sosiaalisessa mediassa hyvin surullisella mielellä.

– Päivitys, jonka hän teki oli pöyristyttävä ja yleisinhimillisten arvojen kannalta yksinkertaisesti sopimaton, Vanhanen tuomitsi keskiviikkoisen tviitin.

Hän sanoo, että perustuslain edellyttämä vakaa ja arvokas käytös koskee täysistunto- ja valiokuntatyötä. Kun edustaja toimii sosiaalisessa mediassa, kirjoittaa lehtiin tai pitää puheita, se ei Vanhasen mukaan kuulu perustuslain mainitseman pykälän piiriin.

– Eduskunnan kannalta kirjoitus oli eduskuntatyön ulkopuolella tehty, eli saattaa olla että se on rikoslain piirissä, sen arvioivat muut viranomaiset. Eduskunta ja puhemies instituutioina eivät valitettavasti pysty tällaiseen puuttumaan.

Jo Turtiaisen aiemmissa ulostuloissa samankaltainen viesti

Turtiaisen keskiviikkoinen tviitti on tuomittu oman puolueen sisältäkin, mutta jo ennen sitä hän on esimerkiksi tviitannut ulkomaisista taksikuskeista "nokikeppeinä" ja kirjoittanut "alkuasukkaista".

Ennen kansanedustajaksi pääsyään Turtiainen sai sakot, kun hän oli sanonut Facebook-seinällään turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin kohdistuneita tuhopolton yrityksiä ”eliminointitehtäviksi”. Tuomiotaan Turtiainen sanoi "sulaksi hattuun".

Professori Suvi Keskinen sanoo, että jo Turtiaisen aiemmista sosiaalisen median ulostuloista välittyy vastaava ajatusmaailma Lähi-idästä tai Afrikan maista saapuneiden vähäisemmästä ihmisarvosta kuin keskiviikkoisesta tviitistä.

– Turtiaisen monet ulostulot sosiaalisessa mediassa antavat ymmärtää vähän enemmän kuin yksittäisten sanojen ilmiasuun sisältyy. Todennäköisesti siinä tarkoituksessa, että rasistinen viesti välittyy mutta siitä ei seuraisi oikeudellisia toimenpiteitä, Keskinen sanoo.

Perussuomalaiset ovat nostaneet kannatustaan maahanmuuton vastustamisella. Halla-ahokin on kuitenkin pitänyt monissa kommenteissaan oleellisena suitsia puolueelle haitallista imagoa tuottavaa "öyhötystä".

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti vuonna 2011 Halla-ahon itsensä kahdeksi viikoksi, kun hän oli kirjoittanut Facebookissa, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta panemaan lakkoilijat ja mellakoitsijat kuriin.

Aiheesta voi keskustella perjantai-iltaan kello 23 saakka.

Lue lisää:

Perussuomalaisissa nuorissa voi alkaa puhdistus, puolue saattaa erottaa nuorisojärjestönsä – "Harjaako" Halla-aho puolueesta vain arvostelijoitaan?

Suosittelemme sinulle