Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kuka onki magneetilla vaarallisia panoksia lammesta Keuruulla? Poliisi etsii löytäjiä ja saalista

Poliisi uskoo, että Haapamäen Kangaslammesta voi löytyä myös sodanaikaisia lentopommeja.

Poliisiauto Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen pihalla.
Kuva: Antro Valo / Yle
Virpi Kotilainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keuruun Haapamäellä sijaitsevasta Kangaslammesta on poliisin tietojen mukaan nostettu eilen nelisenkymmentä vuotta vanhoja signaalipanoksia. VR:lle kuuluneet signaalipanokset on poistettu käytöstä 1980-luvulla, kertoo Sisä-Suomen poliisi.

Panokset ovat poliisin mukaan erittäin vaarallisia siksi, että ne ovat olleet usean vuoden ajan vedessä. Poliisi ei tiedä, missä signaalipanokset ovat tällä hetkellä, eikä myöskään sitä, kuka ne on magneettiongella Kangaslammesta kalastanut.

Poliisille löydöksestä kertoi paikkakuntalainen henkilö, jolle panosten löytäjät olivat esitelleet saalistaan, kertoo rikoskomisario Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisilaitokselta. Löytäjät eivät tiettävästi olleet selvillä siitä, mitä heidän onkimansa esineet olivat.

Poliisi pyytääkin panosten haltijaa ottamaan yhteyttä hätänumeroon 112 ja ilmoittamaan panosten olinpaikan. Löydöksestä ilmoittaneen paikkakuntalaisen mukaan onkijoina oli kolme miestä ja yksi nuorempi henkilö.

Kari Aaltio tähdentää, että signaalipanosten löytäjiä ei epäillä mistään rikoksesta, vaan kyse on turvallisuudesta, sillä panokset saattavat räjähtää herkästi. Pitkään vedessä olleet räjähteet käyttäytyvät arvaamattomasti.

– Ne voivat olla räjähtämättäkin, mutta sitä me emme voi tietää, Aaltio toteaa.

Myös muita asiasta jotain tietäviä pyydetään ilmoittamaan havainnoista osoitteeseen vihjeet.keski-suomi@poliisi.fi. Viestin otsikoksi poliisi kehottaa merkitsemään "VR:n panoksia Haapamäellä".

Viranomaiset muistuttavat, että panoksia ei saa käsitellä omatoimisesti. Poliisi kehottaa myös välttämään magneetilla kalastamista Kangaslammella toistaiseksi.

Poliisi ja puolustusvoimat selvittävät asiaa, ja oletuksena on, että Kangaslammesta saattaa löytyä myös sodanaikaisia suutariksi jääneitä lentopommeja.

Signaalipanoksia on käytetty rautateillä herättämään veturinkuljettajan huomio tilanteissa, joissa nykyisin käytetään radioyhteyksiä.

Juttua on täydennetty 4.6. kello 15.53: lisätty rikoskomisario Kari Aaltion kommentit.

Suosittelemme