Teknologia- ja strategiayhtiö Solita on valittu kehittämään Suomelle koronavirustartuntoja jäljittävä mobiilisovellus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL teki päätöksen asiasta eilen. Valinnasta uutisoi ensimmäisenä teknologiajulkaisu Tivi.
Solitan lisäksi kilpailutukseen osallistuivat CGI Suomi ja Vincit.
– Kaikki saadut tarjoukset olivat korkealaatuisia. Solitan esittämä ratkaisu ja sen toteuttamissuunnitelma vastasi parhaiten tarjouspyyntöön, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho tiedotteessa.
Yrttiahon mukaan Solitan tarjous oli kokonaishinnaltaan halvin. Tivin tietopyynnöllä haltuunsa saamassa hankintapäätöksessä Solitan tarjouksen vertailuhinnaksi ilmoitetaan noin 147 000 euroa.
Reaktor ja Futurice jättäytyivät kilpailutuksesta
Kilpailutuksen suurin yllätys on se, että julkisuudessa paljon esillä ollutta Ketju-nimistä jäljityssovellusta yhdessä kehittäneet Reaktor ja Futurice eivät osallistuneet siihen.
Reaktorin toimitusjohtaja Sampo Pasasen mukaan suurin syy poisjäämiseen löytyy kilpailutuksen reunaehdoista.
– Siinä oli sellaiset poikkeukselliset osaamisvaatimukset, joiden kriteerejä meidän tiimi ei täyttänyt, jolloin heitä ei voitu tarjota toteuttajiksi projektiin, Pasanen sanoo.
THL:n tarjouspyynnössä määritellyt yksityiskohtaiset osaamisvaatimukset puhututtivat jo viime viikolla. Tivi uutisoi tuolloin, että useat potentiaaliset yhtiöt ihmettelivät pyynnössä listattuja teknologiavalintoja. THL perusteli vaatimuksia sillä, että sovelluksen taustajärjestelmän ylläpito saattaisi siirtyä myöhemmin Kelalle, jolloin järjestelmän pitäisi olla yhteensopiva Kelan käyttämien ratkaisujen kanssa.
Nämä teknologioihin liittyvät vaatimukset johtivat siihen, että Reaktor ja Futurice jättäytyvät pois kilpailutuksesta.
– Me olisimme joutuneet vaihtamaan koko se nykyinen tiimi, jolla oli paras osaaminen, asiantuntemus ja edellytykset tehdä se hanke tällä aikataululla, Pasanen sanoo.
Reaktorin toimitusjohtaja painottaa, että sovelluksen parissa työskennellyt kehittäjäryhmä olisi psytynyt toteuttamaan ratkaisun.
Vaasan pilotin tulokset THL:n käyttöön
Koronavirukselle altistumisia kartoittavan sovelluksen teknistä toteutusta on testattu muutaman viikon ajan Vaasan keskussairaalassa. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamassa hankkeessa päätoimijoina olivat juuri Reaktor ja Futurice. Niiden lisäksi hankkeeseen osallistuivat sairaanhoitopiirien omistaman ict-yhtiö 2M-IT ja tietoturvayhtiö Fraktal.
Nyt hanke on loppusuoralla. Testijakso päättyy tällä viikolla, jonka jälkeen tuloksia aletaan vetää yhteen.
Pasanen sanoo, että Vaasan pilottihankkeesta saadut tulokset siirtyvä THL:lle ja sitä kautta tulevan toimittajan käyttöön.
– Me teemme omalta osaltamme työtä sen eteen, että kaikki se oppi, jota on saatu, tulee hyötykättöön sovelluksen toteutuksessa, Pasanen kertoo.
Pasasen mukaan Vaasan hankkeesta saatiin valtavasti ymmärrystä, joka lisää onnistumisen todennäköisyyttä. Tämän tarkemmin hän ei kommentoi hankkeen tuloksia.
Sen verran Reaktorin toimitusjohtaja paljastaa, että ryhmä edelleen näkee, että altistumisia jäljittävällä sovelluksella on onnistumisen edellytykset.
Lue myös: