Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomen koronasovelluksen kehittäjäksi valittiin Solita – Vaasassa pilottihanketta vetäneet Reaktor ja Futurice eivät osallistuneet kilpailutukseen

Reaktorin toimitusjohtaja sanoo, että kilpailutuksen poikkeukselliset osaamisvaatimukset johtivat yhtiön poisjäämiseen kilpailutuksesta

Älypuhelinsovellusta testataan
Koronasovelluksen teknistä soveltamista on testattu Vaasan keskussairaalassa. Ketju-nimiseen hankkeeseen osallistuneet Reaktor ja Futurice eivät ole mukana lopullisen sovelluksen kehittämisessä. Kuva: Vaasan sairaanhoitopiiri
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Teknologia- ja strategiayhtiö Solita on valittu kehittämään Suomelle koronavirustartuntoja jäljittävä mobiilisovellus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL teki päätöksen asiasta eilen. Valinnasta uutisoi ensimmäisenä teknologiajulkaisu Tivi.

Solitan lisäksi kilpailutukseen osallistuivat CGI Suomi ja Vincit.

– Kaikki saadut tarjoukset olivat korkealaatuisia. Solitan esittämä ratkaisu ja sen toteuttamissuunnitelma vastasi parhaiten tarjouspyyntöön, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho tiedotteessa.

Yrttiahon mukaan Solitan tarjous oli kokonaishinnaltaan halvin. Tivin tietopyynnöllä haltuunsa saamassa hankintapäätöksessä Solitan tarjouksen vertailuhinnaksi ilmoitetaan noin 147 000 euroa.

Reaktor ja Futurice jättäytyivät kilpailutuksesta

Kilpailutuksen suurin yllätys on se, että julkisuudessa paljon esillä ollutta Ketju-nimistä jäljityssovellusta yhdessä kehittäneet Reaktor ja Futurice eivät osallistuneet siihen.

Reaktorin toimitusjohtaja Sampo Pasasen mukaan suurin syy poisjäämiseen löytyy kilpailutuksen reunaehdoista.

– Siinä oli sellaiset poikkeukselliset osaamisvaatimukset, joiden kriteerejä meidän tiimi ei täyttänyt, jolloin heitä ei voitu tarjota toteuttajiksi projektiin, Pasanen sanoo.

THL:n tarjouspyynnössä määritellyt yksityiskohtaiset osaamisvaatimukset puhututtivat jo viime viikolla. Tivi uutisoi tuolloin, että useat potentiaaliset yhtiöt ihmettelivät pyynnössä listattuja teknologiavalintoja. THL perusteli vaatimuksia sillä, että sovelluksen taustajärjestelmän ylläpito saattaisi siirtyä myöhemmin Kelalle, jolloin järjestelmän pitäisi olla yhteensopiva Kelan käyttämien ratkaisujen kanssa.

Nämä teknologioihin liittyvät vaatimukset johtivat siihen, että Reaktor ja Futurice jättäytyvät pois kilpailutuksesta.

– Me olisimme joutuneet vaihtamaan koko se nykyinen tiimi, jolla oli paras osaaminen, asiantuntemus ja edellytykset tehdä se hanke tällä aikataululla, Pasanen sanoo.

Reaktorin toimitusjohtaja painottaa, että sovelluksen parissa työskennellyt kehittäjäryhmä olisi psytynyt toteuttamaan ratkaisun.

Vaasan pilotin tulokset THL:n käyttöön

Koronavirukselle altistumisia kartoittavan sovelluksen teknistä toteutusta on testattu muutaman viikon ajan Vaasan keskussairaalassa. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamassa hankkeessa päätoimijoina olivat juuri Reaktor ja Futurice. Niiden lisäksi hankkeeseen osallistuivat sairaanhoitopiirien omistaman ict-yhtiö 2M-IT ja tietoturvayhtiö Fraktal.

Nyt hanke on loppusuoralla. Testijakso päättyy tällä viikolla, jonka jälkeen tuloksia aletaan vetää yhteen.

Pasanen sanoo, että Vaasan pilottihankkeesta saadut tulokset siirtyvä THL:lle ja sitä kautta tulevan toimittajan käyttöön.

– Me teemme omalta osaltamme työtä sen eteen, että kaikki se oppi, jota on saatu, tulee hyötykättöön sovelluksen toteutuksessa, Pasanen kertoo.

Pasasen mukaan Vaasan hankkeesta saatiin valtavasti ymmärrystä, joka lisää onnistumisen todennäköisyyttä. Tämän tarkemmin hän ei kommentoi hankkeen tuloksia.

Sen verran Reaktorin toimitusjohtaja paljastaa, että ryhmä edelleen näkee, että altistumisia jäljittävällä sovelluksella on onnistumisen edellytykset.

Lue myös:

Koronavirustartuntoja jäljittävän sovelluksen testaaminen alkaa Suomessa – samalla yhteiseurooppalaisen ratkaisun löytäminen näyttää yhä vaikeammalta

Analyysi: Koronatartuntoja jäljittävä sovellus ei ole hopealuoti, joka vapauttaa meidät karanteenista

Kuinka lähellä olit ja kuinka kauan – altistuitko? Näin toimii virallinen koronasovellus, jollainen voi kohta olla sinunkin puhelimessasi

Euroopassa tehdään yhteistyötä tartuntaketjuja jäljittävän mobiilisovelluksen kehittämiseksi, mutta lopulta Suomi luo oman sovelluksensa

Koronavirus teki puhelimesta vahdin ja varoittajan – Pandemia on nostanut ihmisten valvonnan uudelle tasolle

Suosittelemme