Hyppää sisältöön

Sekaannus ambulansseille sallitusta suurimmasta ajonopeudesta ratkesi: ambulansseja koskevat samat nopeudet kuin henkilöautojakin

Viranomaiset pääsivät torstaina yhteisymmärrykseen, että kuorma-autojen suurin sallittu nopeus 80 km/h ei koske painaviakaan ambulansseja.

Ambulanssi on M1-luokan henkilöauto, vaikka sen kuljettamiseen vaadittaisiinkin C1-luokan kuorma-auton ajokortti. Arkistokuva Helsingistä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Epäselvyys siitä, millaista vauhtia kiireettömässä ajossa olevalla ambulanssilla saa ajaa, ratkesi, kun Traficom ilmoitti torstaina iltapäivällä ambulanssien olevan M1-luokan ajoneuvoja, joilla ei ole ajoneuvokohtaista nopeusrajoitusta.

Yle kertoi keskiviikkona, että uudesta tieliikennelaista johtuva epäselvyys ambulanssien ajonopeuksista oli puhututtanut viranomaisia jo viikon vailla ratkaisua.

Epätietoisuus johtui siitä, että viranomaisille oli epäselvää, mihin autoluokkaan ambulanssit tarkasti ottaen kuuluvat.

Sekaannusta aiheutti erityisesti ambulanssien ajokorttivaatimus, sillä kokonaismassaltaan yli 3 500 kilon auton kuljettajalta vaaditaan C1-luokan kuorma-auton ajokortti. Ajoneuvoluokka M1 on kuitenkin henkilöauto, jolla ei ole ajoneuvokohtaista nopeutta, vaikka ambulanssin kokonaismassa on yli 3 500 kilon.

Viranomaiset joutuivat ambulanssien ja muiden kiireettömässä ajossa olevien hälytysajoneuvojen nopeuksia määritellessään pohtimaan asiaa niin uuden tieliikennelain, ajokorttivaatimusten kuin ajoneuvolainsäädännönkin kautta.

Yhteinen linjaus siitä, että ambulanssit ovat M1-luokan autoja on torstaina tiedotettu kaikille viranomaisille. Ambulanssit voivat siis kiireettömissä tehtävissä sekä ilman potilasta ajaa liikennemerkkien sallimaa nopeutta.

Suosittelemme sinulle