Hyppää sisältöön

Liperin Mylly tuhoutui tulipalossa Pohjois-Karjalassa – videolta näkyy tulen tekemien tuhojen laajuus

Poliisi on käynnistänyt tutkinnan. Vuonna 1906 perustettu mylly paloi jo kolmannen kerran.

Liperin Myllyn tulipalo
Liperin Myllyn tulipalo
Jouki Väinämö,
Anne-Pauliina Rytkönen,
Markku Malinen
Liperin Mylly liekeissä aamyöllä 5. kesäkuuta. Kuva: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Liperin Mylly on tuhoutunut öisessä tulipalossa perjantain vastaisena yönä.

Liperin kirkonkylässä, Kirkkolahden rannalla sijaitseva myllyrakennus syttyi tuleen arviolta puolen yön jälkeen. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos sai hälytyksen perjataina klo 01.54. Kun palomiehet saapuivat paikalle, löivät liekit jo ulos ikkunoista.

Päärakennus kärsi niin pahoja vaurioita, että se on käytännössä menetetty, arvioi päivystävä palomestari Lari Parkkinen. Palokunta onnistui kuitenkin suojelemaan viereisen siilon ja jauhovaraston.

– Päärakennuksen tuho on totaalinen, Parkkinen kertoi varhain aamulla.

Palon syttymissyystä ei ollut aamulla tietoa. Poliisi on käynnistänyt tutkinnan ja tapausta tutkitaan palonsyyn tutkinta -nimikkeellä. Poliisi pyytää havaintoja Myllyn lähistöllä viime yöltä.

Paloa on ollut sammuttamassa 30 palomiestä Joensuusta, Lehmosta, Liperistä, Outokummusta, Viinijärveltä ja Ylämyllyltä. Paikalla on ollut 10 pelastusajoneuvoa.

Pelastuslaitos sammutustöissä Liperin Myllyllä. Kuva: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Osuuskunta ItäMaito luopui myllyn pyörittämisestä viime elokuussa. Uudet omistajat ovat Anne Vänskä ja Kari Huikuri. Myllyn päätuotteita ovat luomujauhot ja -rehut.

Kun yrittäjät saapuivat aamuyöllä palopaikalle, oli näky lohduton.

Tulipalo on tuhonnut Liperin Myllyn päärakennuksen perjantain vastaisena yönä. Kuva: Tapio Laakkonen / Yle

– Kyllä se oli jo siinä vaiheessa lohduton näky. Silloin tuli jo useamman kerroksen ikkunoista ulos liekkejä. Mutta siitähän se vielä vauhtinsa sai, Anne Vänskä kuvailee.

Kari Huikuri kertoo, että palaneessa rakennuksessa olivat myllyn tuotantotilat. Vaikka osa rakennuksista osittain säästyi, ovat kaikki viljat ja valmiit tuotteet käyttökelvottomia.

– Elintarviketuotantoa, rehunvalmistusta, viisi kerrosta erilaisia myllykoneita täynnä. Kaikki meidän tuotantotilat pakkaus- ja jauhatuskoneineen. Vahingot ovat totaaliset. Tuotantotilat on täysin menetty, Huikuri sanoo.

Raivaustyöt jatkuvat koko päivän

Pelastustoiminnassa siirrytään aamupäivän aikana jälkiraivaus, -sammutus ja vartiointivaiheeseen, joka kestänee koko perjantain.

Pelastuslaitoksen yksiköitä paikalla vähennetään aamun kuluessa.

Tulipalon jäljiltä päärakennuksessa on sortumavaara. Ulkopuolisten ei pidä liikkua alueella.

Palon jäljiltä Liperin kirkonkylän alueella on aistittavissa savun hajua pitkään perjantaihin.

Kunnanjohtaja: Myllyn tornit ovat symboli Liperille

Kunnanjohtaja Hannele Mikkanen sanoo, että myllyn tuho on iso menetys koko kunnalle. Mikkasen mukaan Liperin Mylly on leipäpitäjän symboli.

Näin kunnanjohtaja kuvaili tuntojaan perjantaiaamuna edelleen savuavan myllyn pihassa.

– Vaikka en ole edes alkuperäinen liperiläinen, niin tulomatkassa vaan itku purskahti. Pilvet roikkuivat jo valmiina ja sitten savunmuodostus kirkonkylän ympärillä. Kirkon jälkeen myllyn tornit ovat symboli Liperille. Sillä on historialliset perinteet meidän leipäpitäjässä. Monet suvut ovat täällä elantonsa saaneet meijerin ja myllyn ääreltä.

– Tämä on meille suru-uutinen. Olimme juuri saaneet uudet yrittäjät tänne ja oltiin nousukiidossa, Hannele Mikkanen sanoo.

Liperin Mylly on perustettu vuonna 1906. Tämänkertainen tulipalo on myllyn pitkässä historiassa jo kolmas.

Ensimmäinen tulipalo oli vuonna 1927. Seuraavan kerran mylly syttyi tuleen vuonna 1961, jolloin rakennus tuhoutui täysin.

Pelastuslaitos sammuttamassa myllyn paloa yöllä. Kuva: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Maanviljelysneuvos: Surullista ja järkyttävää

Myllyllä on ollut iso taloudellinen ja henkinen merkitys Liperille ja Pohjois-Karjalalle. Se on vaikuttanut moniin toimintoihin alueella.

Mylly on ostanut viljaa vuositasolla noin 5–7 miljoonaa kiloa, useammalta sadalta maatilalta. Suurin osa viljaa toimittaneista on ollut Liperistä ja Pohjois-Karjalasta, mutta ruista ja luomuviljaa on tuotu myllylle laajemmaltikin Suomesta.

Liperin Viinijärvellä asuva maanviljelysneuvos Esko Jokiniemi on yksi entisistä viljantoimittajista. Eläkkeelle jäämisen jälkeen viljan toimittamista on jatkanut hänen poikansa.

– Kyllä se on ollut viljanviljelijöille aivan ensiarvoisen tärkeä paikka. Uutinen oli surullinen ja järkytti, Jokiniemi sanoo.

Viljelijöiden näkökulmasta on iso kysymys, jatkuuko myllyn toiminta. Mylly on jauhanut laajalta alueelta etenkin luomuviljaa.

– Ainakin toivon niin, että myllytoiminta jatkuu, Jokiniemi sanoo.

Aiheesta aiemmin:

Liperin Mylly jatkaa jauhamista paikallisin voimin

Suosittelemme sinulle