Hyppää sisältöön

Raskaansarjan nyrkkeilyn yksi suurimmista nimistä lyttää Tysonin ja nykyhuiput – toivoo enemmän arvostusta uralleen: ”Minulle ei haluta antaa kunniaa”

Raskaansarjan nyrkkeilyn 70–80-luvun tähti Larry Holmes voitti uransa ensimmäiset 48 ottelua ja pääsi hyvin lähelle lähelle Rocky Marcianon hurjaa ennätystä.

Larry Holmes
Larry Holmes oli tunnettu erittäin kovasta jabistaan. Kuva: Getty Images
Joel Holma

Lähes 42 vuotta sitten, 9. kesäkuuta 1978, uusi tähti syttyi raskaansarjan nyrkkeilyssä. Muhammad Alin entinen sparrausvastustaja kukisti Ken Nortonin ja sai WBC-liiton mestaruusvyön itselleen. Kukaan ei voittanut häntä kehässä seitsemään vuoteen.

Tuo nyrkkeilijä on Larry Holmes, joka on toistuvasti erilaisissa nyrkkeilylistauksissa nimetty kautta aikojen kymmenen parhaan joukkoon raskaassasarjassa. Esimerkiksi arvostettu nyrkkeilykirjoittaja Bill Caplan listasi The Ring (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä Holmesin kautta aikojen kolmanneksi parhaaksi. Taakse jäivät muun muassa Evander Holyfield, Mike Tyson, Lennox Lewis ja niin edelleen.

Holmes ei tunnu silti vieläkään, yli 70-vuotiaana olevan sinut uransa kanssa, vaikka oli lajin ykkönen useiden vuosien ajan.

– Kun puhutaan suurimmista taistelijoista, pitää mainita Larry Holmes, Holmes sanoo itse nyrkkeilymedia Boxing Social -lehden haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– Vieläkään minulle ei haluta antaa kunniaa. Olin yksi parhaista taistelijoista silloin, Holmes jatkaa.

Holmesin ajoitus raskaansarjan nyrkkeilyn aikakautena oli haastava. Kun Alin, Joe Frazierin ja George Foremanin dominoima "Kultainen aikakausi" päättyi 70-luvun lopussa, Holmesin oli lähes yksinään vaikea täyttää aukkoa.

Holmes kohtasi huippuvuosinaan lajinsa kaikki kovimmat nimet Alista lähtien. 80-luvun alussa jo lähes 40-vuotias Ali oli Holmesille helppo pala. Voiton jälkeen Holmes kyynelehti oppi-isänsä murjomisesta.

– Ali oli ystäväni. En ollut vain hänen sparrikaverinsa, Holmes muistelee liki 40 vuotta myöhemmin.

– Olin voiton jälkeen onnellinen ja myös onneton. En halunnut voittaa häntä tuolla tavalla.

Larry Holmes
Larry Holmes hävisi Mike Tysonille neljässä erässä vuonna 1988. Kuva: Getty Images

"Tyson ei ollut nyrkkeilijä"

80-luvun puolivälin tienoilla Holmes oli edelleen voittamaton 48:lla ja lähestyi Rocky Marcianon ennätystä: 49 voittoa, 0 tappiota. Marciano on edelleen ainoa raskaansarjan maailmanmestari, joka ei hävinnyt otteluakaan. Michael Spinks onnistui kuitenkin romuttamaan Holmesin unelman.

– Vielä tänä päivänä minun ennätykseni puhuu puolestaan. Kuinka moni pystyy 48 voittoon? Holmes kysyy.

Holmes lopetti uransa hetkellisesti vuonna 1986, mutta ei malttanut olla kauaa kehästä pois. Holmes päätti haastaa sen ajan kehäkuninkaan Mike Tysonin alkuvuodesta 1988.

– Hän oli vain hyvä iskijä. Tyson ei ollut nyrkkeilijä. Hyvät lyöjät eivät olisi voittaneet minua, kun olin parhaassa kunnossa. Hän ei ole lähelläkään minua, Holmes lataa.

Holmesia ei vakuuta myöskään nykypäivän nyrkkeilytähdet Tyson Fury ja Anthony Joshua.

– Löisin heidät kanveesiin. Aliin verrattuna he ovat amatöörejä, Nortoniin verrattuna he ovat amatöörejä, Holmes sanoo.

Lue myös:

Las Vegasissa aiotaan järjestää kaksi nyrkkeilyiltaa kesäkuun alussa ilman yleisöä

Kommentti: Mitä Mike Tysonin "paluusta" pitää ajatella? Haikailu vanhojen aikojen perään kertoo raskaansarjan nyrkkeilyn lahosta nykytilasta

Suosittelemme sinulle