Hyppää sisältöön

Massiivinen maanvyöry tuuppasi taloja mereen Norjassa – Katso video

Maanvyöry vei mukanaan kahdeksan taloa. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Massiivinen maanvyöry tuuppasi taloja Norjassa mereen – Katso video
Massiivinen maanvyöry tuuppasi taloja Norjassa mereen – Katso video
Teemu Juhola

Pohjois-Norjan Alattiossa (norjaksi Alta) tapahtunut massiivinen maanvyöry pyyhkäisi mukanaan mereen kahdeksan taloa.

Vaarallisesta tilanteesta huolimatta henkilövahingoilta vältyttiin Kråknesin kylässä keskiviikkona. Vyöryn jälkeen osa taloista kellui meressä ja vedessä oli paljon rojua.

Vyörymä oli poliisin mukaan 650 metriä leveä.

Paikalle saapuessaan pelastustyöntekijät olettivat, että vyöry olisi vienyt mukanaan myös ihmisiä. Etsintöjen jälkeen voitiin kuitenkin huokaista helpotuksesta.

– Tärkeintä on, ettei ihmishenkiä menetetty. Se on aika uskomatonta, sanoi pelastustöitä johtanut Jan Frode Wik Norjan televisiolle.

– On todella dramaattista, kun näin suuri alue vyöryy mereen ja talot kelluvat vedessä. Olemme kuitenkin erittäin huojentuneita siitä, ettei ihmishenkiä menetetty, totesi Altan pormestari Monica Nielsen.

Kråknesissa asuva Jan Egil Bakkedal kertoi uutistoimisto AP:lle kuulleensa kovan äänen ennen maanvyöryä.

Bakkedal sanoi juosseensa henkensä kaupalla läheisille kukkuloille tajuttuaan, että kyseessä oli maanvyöry. Hänen oma talonsa oli yksi mereen pyyhkiytyneistä.

Jotkut kylän asukkaista havaitsivat maanvyöryä edeltävänä päivänä halkeamia maassa. Paikoin savisesta maaperästä huolimatta aluetta ei ole tähän asti pidetty maanvyöryjen kannalta erityisen riskialttiina.

Alattiossa on alueita, jotka on arvioitu Kråknesia vaarallisemmiksi.

Lue lisää Norjasta:

"Enää ei voida luottaa siihen, että suurvaltojen konfliktit eivät ulotu arktiselle alueelle" – Pohjoismaiden mielestä alueella ei kuitenkaan ole hätää

Puolustusvoimat majoittaa naisia ja miehiä yhteistupiin toukokuusta alkaen koemielessä – Norjassa yhteisasuminen näyttäisi vähentäneen seksuaalista häirintää

Suosittelemme sinulle