Hyppää sisältöön

"On tätä odotettu!" – katso miltä näytti, kun huvipuistokesä avautui Powerparkissa käsidesin, turvavälien ja asiakasrajoitusten voimalla

Powerpark Etelä-Pohjanmaalla ehtii ensimmäisenä huvipuistona testaamaan koronarajoitukset käytännössä.

Ihmisiä jonottamassa huvipuisto Powerparkiin lauantaina 6.6.2020.
Huvipuisto Powerparkissa nähdään, miten rajoitusten soveltaminen käytännössä tapahtuu. Toimittaja on Sebu Björklund, kuvaaja Tarmo Niemi
Sari Vähäsarja,
Hanne Leiwo

Huvipuistokesä käynnistyi lauantaina, kun Powerpark Etelä-Pohjanmaalla ehti ensimmäisenä suurempana huvipuistona avaamaan porttinsa. Linnanmäki, Särkänniemi ja Tykkimäki avaavat ensi viikolla.

Ensimmäisten tuntien aikana ruuhkia ei ollut, vaan alueella oli rauhallista. Katso Yle Areenasta, miltä Powerparkissa näytti kello 12.

Pirita Hakomäki ja Anni Korkea-aho olivat ensimmäisten joukossa portilla. He asuvat puiston lähellä ja ovat aina olleet Powerparkin innokkaita asiakkaita: käyntejä tulee monta kesässä.

– On tätä kyllä odotettu!

Koronariski ei nuoria pelota, mutta käsienpesua he aikovat harrastaa tiuhaan. Eron normaaliin huomaa turvaväleissä ja käsidesin määrässä.

Julia Kärkkäinen taas oli lauantaina ensimmäistä päivää töissä Powerparkissa, mutta paikka on hänelle tuttu asiakkaan näkökulmasta.

– On tässä vähän jännittänyt, miten suoriutuu. On nämä maskit ja pitää katsoa turvavälejä, pohti Kärkkäinen.

Kaikkia laitteita ei oteta käyttöön

Powerparkin johtajan Mikko Kiviluoman mukaan toimenpiteitä turvallisuuden varalle oli mietitty pitkään, ja tavoitteena oli avata niin pian kuin mahdollista.

Puisto otti käyttöön varausjärjestelmän, jolla ihmiset ostavat lippunsa ja voivat varmistaa sisäänpääsynsä. Se jää mitä todennäköisimmin pysyväksi.

– Sen avulla kaukaa tulevien ei tarvitse jännittää, pääsevätkö he sisään, sanoo Kiviluoma.

Osa lipuista jää myytäväksi portilla. Powerparkiin otetaan tänä kesänä 2 500–3 000 kävijää päivässä, kun normaalikesinä määrä on 6 000–7 000. Ensimmäiselle päivälle ennakovarauksia tuli 1 500.

Asiakasmäärän rajoittaminen mahdollistaa riittävät turvavälit. Lisäksi laitteet pysäytetään säännöllisin väliajoin ja desinfioidaan. Käsidesiä löytyy ympäri huvipuistoa.

Turvaväleistä huolehditaan sekä jonotettaessa että laitteissa.

– Yhdessä tulleet seurueet laitetaan samaan vaunuun, sitten jätetään väliä ennen seuraavaa seuruetta, Kiviluoma sanoo.

Osa laitteista jää tänä vuonna avaamatta, näiden joukossa ovat esimerkiksi sisäleikkipaikka, 5D-teatteri ja pomppulinnat.

Valmistautumisesta huolimata avaaminen jännitti viime metreille.

– Olen herännyt neljältä miettimään; onhan tässä tietynlainen paine. Vasta kun asiakkaat astuvat kuvaan, näkee, miten homma toimii, sanoo Mikko Kiviluoma.

Ei taloudellista menestystä, mutta ilonpilkahduksia

Kaikki huvipuistotoimijat ovat miettineet kesän käytäntöjä yhdessä ja antaneet toisilleen tukea. Viikon päästä avautuvan Särkänniemen toimitusjohtaja Miika Seppälä oli avajaispäivänä paikan päällä katsomassa, miten käytännöt Alahärmässä toimivat.

– Turva-asiat ovat ihan yhtä tärkeitä Powerparkissa, Särkänniemessä kuin kaikissa muissakin huvipuistoissa. Ensimmäisten havaintojen perusteella asiat on hoidettu Powerparkissa todella hyvin. Muutamia asioita voidaan varmaan vieläkin parantaa.

Seppälä ei usko tänä kesänä yleisöryntäykseen, mutta toivoo, että huvipuistot pääsevät tuomaan pieniä ilonpilkahduksia perheille. Vaikka kesästä tuskin tulee taloudellinen menestys, on hyvä myös pystyä tarjoamaan töitä sadoille tekijöille.

– Tuntuu siltä, että elämä alkaa voittaa askel kerrallaan.

Lue seuraavaksi:

Huvipuistokesää ei ole sittenkään peruttu – “Onko porttien takana avauspäivänä yksi vai parisataa ihmistä”, pohtii yrittäjä

Suosittelemme sinulle