Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Huippubloggaaja Sara Vanninen, 30, keksi keinon paeta korona-arkea: alkoi maalata – taustalla trendi, jota kauppias kuvaa poikkeukselliseksi

Koronakevät on näkynyt selvänä piikkinä taidetarvikkeiden myynnissä, kauppiaat kertovat.

Somevaikuttaja Sara Vanninen.
Bloggaaja ja sosiaalisen median vaikuttaja Sara Vanninen aloitti maalausharrastuksen tänä keväänä – ja niin on aloittanut moni muukin, kaupoista kerrotaan. Kuva: Matti Myller / Yle
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänä keväänä Sara Vannisella oli vihdoin aikaa.

Helsinkiläinen Vanninen, 30, on yksi Suomen suosituimmista bloggaajista ja sosiaalisen median vaikuttajista. Hän kirjoittaa Sara Tickle -blogissaan muun muassa trendeistä ja hyvinvoinnista.

Yle on kertonut Vannisesta laajassa artikkelissaan toukokuussa 2019:

Koronakevät tyhjensi hänen kalenterinsa suurelta osin.

Niinpä Vanninen teki jotain, mitä oli haudutellut jo pitkään: suuntasi taidekauppaan ja osti sylin täydeltä tarvikkeita. Värituubeja, siveltimiä, maalausveitsiä, taulupohjia.

Sitten hän pakeni koronan mukanaan tuomia poikkeusoloja ja taukoamatonta uutistulvaa.

– Saatoin maalailla iltaisin monta tuntiakin, Vanninen sanoo nyt.

– Maalatessa ei voi tehdä yhtään mitään muuta. Siihen uppoutuu niin hyvin. Minulle se toimi irtiottona tästä kaikesta. Kokemus oli meditatiivinen, jopa terapeuttinen. Siinä pystyy ilmaisemaan itseään värien kautta.

Vanninen ei ole ollut ainoa. Moni muukin on hurahtanut maalausharrastukseen viime viikkojen aikana.

Maalia levitetään tauluun vanhalla luottokortilla.
Sara Vanninen ei maalaa pelkästään siveltimillä, vaan myös maalausveitsillä tai vaikkapa vanhalla metrokortilla. Kuva: Matti Myller / Yle

Maalit viedään käsistä

– Poikkeuksellista.

Tällä sanalla askartelu- ja käsityötarvikeketju Sinellin toimitusjohtaja Jarkko Mutta kuvailee kiinnostusta, joka kättentaitojen tuotteisiin on tänä keväänä kohdistunut.

Koronaviruspandemian aiheuttama talouskriisi on nakertanut myyntiä monella alalla, mutta yksi kevään voittajista näyttävät olleen nimenomaan käsityöliikkeet.

– Ainakin meidän kohdallamme verkkokaupan osalta voi niin todeta, Mutta summaa tilannetta.

Erityisen voimakkaasti on kasvanut maalaustarvikkeiden eli maalien, maalauspohjien ja muiden oheistuotteiden myynti: yli 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan nähden.

Taidemaalarin tarvikkeita pöydällä.
Suomalaisen Kirjakaupan mukaan keväällä ovat käyneet kaupaksi etenkin akryylimaalit. Kuva: Matti Myller / Yle

Samaa kerrotaan muistakin maalaus- ja taidetarvikkeita myyvistä, niin sanotun matalan kynnyksen yrityksistä.

S-ryhmän mukaan sen kaupoissa, esimerkiksi Prismoissa, on taidetarvikkeiden myynnissä ollut alkuvuonna peräti 45 prosentin kasvua vuodentakaiseen verrattuna.

Suosio on havaittu Clas Ohlsonillakin ja joissain myymälöissä tuotteita on päässyt jopa loppumaan.

Tyhjistä hyllyistä kertoo myös paremmin kirjoistaan tunnettu Suomalainen Kirjakauppa. Taidetarvikkeista vastaavan tuotepäällikön Kajsa Laaksosen mukaan trendi on tuttu jo viime vuodelta, mutta kulunut kevät on vauhdittanut sitä merkittävästi lisää.

– Taidetarvikkeiden myynnissä on menty kevään aikana plussalla, mikä on tässä taloustilanteessa erikoista, Laaksonen sanoo.

– Käsillä tekeminen ei näy ehkä niinkään perinteisessä askartelussa, vaan nimenomaan taidepuolella. Tuntuu, että ne vähät rahat, mitä ihmiset haluavat kuluttaa, laitetaan johonkin luovaan ja mielellään myös laatutarvikkeisiin.

Yksi oppilaista

Sara Vanninen uskoo, että monelle on käynyt niin kuin hänelle. Nimenomaan nyt on ollut se hetki, kun on halunnut tehdä jotain ihan muuta.

Vanninen kertoi maalausharrastuksestaan tuoreeltaan blogissaan ja kuvapalvelu Instagramissa. Vastaanotto oli innostunut.

– Moni laittoi palautetta, että oli kaivanut maalit esiin tai käynyt ostamassa uudet kaupasta. Olen saanut myös paljon kuvia maalauksista. Niitä on ollut hauska nähdä.

Vanninen on tehnyt maalaamisesta myös yhteisöllistä: hän on osallistunut Instagramissa reaaliaikaisiin maalaustapahtumiin ja pitänyt sellaisen itsekin. Seuraamassa oli nelisensataa kanssamaalaria.

Somevaikuttaja Sara Vanninen.
Sara Vanninen korostaa, että maalaus on hänelle vain harrastus. Se auttaa esimerkiksi irtautumaan varsinaisesta työstä. Kuva: Matti Myller / Yle

Tapahtuma toteutettiin yhdessä Paints and Friends -kollektiivin kanssa, ja ryhmän jäsenet jakoivat katselijoille vinkkejään.

– Minä itse en opettanut mitään, vaan olin kuin yksi oppilaista. Siinä oppi itsekin paljon.

Euroopan-laajuinen ilmiö

Maalauksen kasvanut suosio ei ole pelkästään suomalainen ilmiö, kertovat kauppiaat.

Esimerkiksi Sinelli on osa isompaa konsernia ja toimitusjohtaja Jarkko Mutta sanoo samanlaista viestiä kuuluneen muistakin Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta.

– Keskusvarastollamme on ollut haasteita pysyä mukana tässä koko Eurooppaa koskettaneessa kysynnässä.

Maalia tursotetaan alustalle.
Maalaustrendin kerrotaan näkyneen jo ennen koronakevättä, mutta viime kuukausina suosio on noussut merkittävästi. Kuva: Matti Myller / Yle

Jotain voi päätellä myös hakukone Googlen tilastoista: niiden mukaan maalaamista ja akryylimaalaamista koskevissa hauissa on näkynyt selvä piikki koronakevään aikana.

Kajsa Laaksonen Suomalaisesta Kirjakaupasta kertoo, että esimerkiksi öljyvärien sijaan kaupaksi ovat käyneet juuri akryylimaalit.

Maaleilla voi tehdä abstraktia taidetta vaikkapa vain kaatamalla niitä niin sanotulla pouring-tekniikalla kankaalle:

– Meiltäkin ostetaan maaleja sitä varten. Siihen kuluu paljon väriä, Laaksonen sanoo.

Mistä ilmiö yleisemmin kertoo? Laaksosen arvio on, että luovuus ja sen kehittäminen ovat yhä arvostetumpaa.

– Siihen uskalletaan ehkä panostaa rohkeammin. Ei tarvitse olla taiteilijaperheestä eikä käydä mitään taidekoulua, vaan voi rohkeasti tarttua tarvikkeisiin ja katsoa Youtubesta, miten niitä käytetään, ja sitten antaa vain mennä.

Ei vain koronakevään ihastus

Näin sanoo myös Vanninen.

Hänellä itsellään ei ollut maalauskokemusta entuudestaan eikä hän ole opiskellut alaa.

Somevaikuttaja Sara Vanninen.
Sara Vanninen kertoo suosivansa maalauksissaan murrettuja, maanläheisiä sävyjä sekä pieniä yksityiskohtia. Kuva: Matti Myller / Yle

Moni muu saa aloitella uutta harrastusta omassa rauhassa, mutta Vanninen on opetellut maalaustakin kymmenientuhansien seuraajien edessä.

Välillä sellainen luo paineita.

– Toki kaiken jakaminen isolle yleisölle on aina vähän pelottavaa, hän toteaa.

– Minulla vahvuutena on ehkä se, että värien sommittelu tulee helposti omasta työstäni, esimerkiksi valokuvauksesta ja stailaamisesta. Jossain vaiheessa vertasinkin maalausta ja värien yhdistämistä pukeutumiseen. Ne yhdistelmät, joita käyttää asuissa, toimivat myös maalauksessa.

Vanninen uskoo, että maalausharrastus ei jää hänellä vain koronakevään ihastukseksi vaan siitä tulee pysyvä osa arkea.

Hän aikoo kertoa siitä jatkossakin seuraajilleen.

– Minusta taide on parasta silloin, kun sitä jaetaan.

Entä maalaamisessa – mikä siinä on paras hetki?

– Rakastan sitä fiilistä, kun mietin, uskallanko vetäistä väriä jonkin kohdan päälle. Saatan miettiä viisikin minuuttia, ja sitten vain vetäisen. Se, että uskaltaa tehdä maalauksessa jotain todella rajua, on jännittävää ja hienoa.

Ja jos jokin ei toimi, aina voi maalata päälle, hän lisää.

Taidemaalarin kädet,
Harvassa asiassa uppoutuu tekemiseen niin hyvin kuin maalaamisessa, Sara Vanninen sanoo. Siksi harrastus viehättääkin häntä. Kuva: Matti Myller / Yle

Oletko sinä ryhtynyt maalaamaan tämän kevään aikana? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 16. kesäkuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Kaikenlainen käsillä tekeminen kiinnostaa: korona on lisännyt käsityötarvikkeiden ja moottorisahojen kysyntää

Aloita pisteestä ja lopputulos on dot painting

Hyvä sinä, joka neulot, nikkaroit tai askartelet! Käsityöt ovat herkkua aivoille

Kuuntele Yle Areenasta: Käsityöt aktivoivat aivoja

Suosittelemme