Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä, jatkaa keskustan johdossa – puolue valitsee sunnuntaina uuden ministeriehdokkaan

Pääministeri Marin (sd.): Tuen Kulmunia hänen ratkaisussaan.

Katri Kulmuni pitää tiedotustilaisuuden medialle
Robert Sundman
Avaa Yle-sovelluksessa

Kohun keskelle joutunut keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni jättää ministerintehtävät.

Kulmuni kertoi asiasta hieman iltapäiväkolmen jälkeen eduskunnassa järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

– Olen tullut siihen johtopäätökseen, etten jatka valtioneuvoston jäsenenä. Keskusta jatkaa hallituksessa, Kulmuni sanoi.

– Olen informoinut asiasta pääministeriä. Jatkan keskustan puheenjohtajana ja keskusta ja eduskuntaryhmä valitsevat uuden ministerin mahdollisimman pian.

Puolue tiedotti viiden aikaan iltapäivällä, että keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoontuvat päättämään ehdokkaasta uudeksi valtiovarainministeriksi tulevana sunnuntaina Helsingissä.

  • Yle näytti tilaisuuden suorana. Voit katsoa lähetyksen klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Suomen Kuvalehti kertoi tiistaina, että Kulmuni on tilannut yksityiseltä konsulttiyritykseltä viestintäpalveluita noin 50 000 eurolla.

Koulutukset on laskutettu valtiovarainministeriöön sekä työ- ja elinkeinoministeriöön. Kulmuni toimi ennen valtiovarainministeriksi siirtymistä elinkeinoministerin tehtävässä.

Suomen Kuvalehti kiinnitti huomiota esimerkiksi siihen, että Kulmuni sai Tekirin tarjoamaa valmennusta samana päivänä, jolloin Antti Rinne (sd.) erosi pääministerin paikalta.

Kulmuni kertoi keskiviikkona, että maksaa koulutukset takaisin omasta pussistaan.

"Jälkiviisaana ymmärrän, että juuri tuota puhetta ei olisi pitänyt käyttää"

Kulmuni selvitti tapahtumien kulkua tänään eduskunnassa.

Omien sanojensa mukaan hän halusi saada lisää esiintymisvarmuutta uudessa tehtävässään ministerinä, mediahuomion alla.

– Pyysin selvittämään, onko mahdollisuutta saada koulutusta ministeriön kautta. Sain koulutusta, jota pidin hyvänä ja tarkoituksenmukaisena. Tiedossani ei ole ollut eikä ole, että ministeriöiden hankintasopimuksissa tai itse koulutuksessa olisi mitään juridisia tai hallinnollisia ongelmia, hän sanoi.

Kulmuni sanoi, että ministerin ja puoluejohtajan tehtävien erottaminen toisistaan on monissa kohdin lähes mahdotonta.

– Totuus taitaa kuitenkin olla, että edustan aina yhtä aikaa molempia, oli tilanne mikä tahansa, hän sanoi.

– Ministeri pitää puheita eri kielillä, eri teemoista ja suurille saleille. Puheharjoituksessa harjoittelin esimerkkinä puoluekokouspuhetilannetta. Sitä ei olisi pitänyt tehdä. Tehdyt harjoitukset ovat olleet hankintasopimuksen mukaisia, mutta jälkiviisaana ymmärrän, että maailman kaikista puheista, juuri tuota ei olisi tullut käyttää.

Kulmuni korosti, että yhteiskunnallisissa tehtävissä työskentelevien täytyy kantaa "yhteiskunnallista kokonaisvastuuta".

– Minun on kannettava poliittinen vastuu asiasta, vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista enkä ole niitä tilannut tai hankkinut. Minullekin selvisi tähän kaikkeen käytetty kokonaissumma vasta tällä viikolla. Poliitikkona minun tehtäväni on kantaa vastuu.

Pääministeri Marin: Kiitän Kulmunia yhteistyöstä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) viestitti medialle, että sai tiedon Kulmunin erosta aiemmin tänään.

– Tuen Katri Kulmunia hänen ratkaisussaan, joka oli varmasti vaikea. Arvostan häntä ihmisenä ja kiitän tähänastisesta yhteistyöstä. Yhteistyö keskustan kanssa jatkuu hallituksessa, pääministeri Marin viesti.

Valtioneuvoston viestintä toteaa, ettei Marin kommentoi asiaa toistaiseksi enempää.

Oikeuskansleri on Demokraatin mukaan saanut valmennuksista neljä kantelua torstaihin mennessä. Perjantain lukua ei ollut lehdelle saatavissa, koska asiaan liittyvä asianhallintajärjestelmä oli poissa käytöstä.

Demokraatin mukaan poliisi on käynnistänyt esiselvityksen asiassa.

Voit keskustella aiheesta huomiseen 6.6. klo 23 saakka.

Suosittelemme