Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan taidemuseoon talletettu Niemistö-kokoelma täydentyi Aurora Reinhardin teoksilla

Kuvataiteilija Aurora Reinhard on vuoden 2019 Ars Fennica -palkintoehdokas.

Kuvataiteilijan teos, jossa näkymä kahteen huoneeseen, joissa ihmiset puuhissaan
Aurora Reinhardin teoskokonaisuuteen kuuluu muun muassa teos Taiteilija & keräilijät vuodelta 2019. Kuva: Jussi Tiainen
Tiina Kokko

Niemistö-kokoelman uusin hankinta on kuvataiteilija Aurora Reinhardin Rikki – Broken -teoskokonaisuus. Siihen kuuluu yhdeksän viime vuosina valmistunutta teosta, kertovat hankinnan tehneet Leena ja Kari Niemistö.

Rikki-nimiteoksen ohella kokonaisuuden muodostavat Taiteilija ja keräilijät, Onnen hetki sekä omakuvat Nimetön, Lepäävä alaston, Marttyyri, Lucretia, Madonna ja Keskeneräinen omakuva.

Aurora Reinhardin teosten hankkiminen kokoelmaan on ollut pitkän harkinnan tulos, kertoo Leena Niemistö.

– Olemme seuranneet Auroran työskentelyä ja töitä jo vuosien ajan. Henkilökohtaisesti olen pitänyt häntä erittäin mielenkiintoisena taiteilijana. Ehkä hänen kohdallaan on vielä halunnut odottaa tavallaan sitä oikeaa hetkeä, jolloin tulisi sopiva, kattava kokonaisuus häneltä.

Reinhard oli viime vuonna Ars Fennica -palkintoehdokkaana. Leena Niemistö sanoo, että taiteilijan näyttelykokonaisuus oli vaikuttava.

– Voisin sanoa, että Rikki-teoskokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

Niemistöjen toiveena on, että suomalaisten ja pohjoismaisten taiteilijoiden nykytaidetta esittelevän kokoelman töitä nähtäisiin näyttelyissä mahdollisimman paljon. Niemistö-kokoelma siirtyi Hämeenlinnan taidemuseon talletukseen 25 vuotta sitten.

Nyt kokoelmassa on yli 560 teosta maalauksista installaatioihin. Kokoelman teoksia on parhaillaan esillä muun muassa Hämeenlinnan taidemuseon Kasari-näyttelyssä.

Myös muut museot lainaavat kokoelman teoksia vuosittain merkittäviin nykytaiteen näyttelyihin. Ensi vuonna Niemistö-kokoelmasta nähdään vierailunäyttely Turussa Aboa Vetus & Ars Novassa.

Suosittelemme sinulle