Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Putin läksytti oligarkkia Siperian öljyvuodon vuoksi – kaikki ikiroudan päällä olevat "vaaralliset rakenteet" määrättiin tarkastettaviksi

Norilsk Nickelin tytäryhtiön laitokselta valui viime viikolla vesistöön yli 20 000 tonnia dieselöljyä.

Pelastustyöntekijä kahlaa vedessä. Taustalla öljypuomi.
Säiliöstä valunutta dieselöljyä yritettiin torstaina 4. kesäkuuta poistaa vedestä. Kuva: Denis Kozhevnikov / TASS / AOP
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän arktisella alueella sattuneesta suuresta dieselöljyvuodosta raivostunut presidentti Vladimir Putin on ripittänyt oligarkki Vladimir Potaninin virkamiehien kuullen. Potanin omistaa Norilsk Nickel -yhtiön, jonka tytäryhtiön laitokselta vuoto on peräisin.

Putin läksytti Potaninia videoyhteyksien avulla käydyssä kokouksessa huomauttamalla, että yhtiö on pieniä säästöjä huoltotöiden laiminlyömisellä hankittuaan aiheuttanut itselleen valtavat kulut.

Potanin on luvannut yhtiönsä maksavan puhdistuskulut, joiden arvioidaan nousevan kymmeneen miljardiin ruplaan eli yli 128 miljoonaan euroon.

Vladimir Putin istumassa edessään suuri ruutu, jolla näkyy videokokoukseen osallistuvia ihmisiä.
Presidentti Vladimir Putin keskusteli öljyvuodosta perjantaina videokokouksessa. Kuva: Alexei Nikolsky / Sputnik / AOP

Norilskin nikkelikaupungin kupeessa virtaava Ambarnajajoki värjäytyi viikko sitten punaiseksi dieselvuodon seurauksen. Jokeen dieselöljyä valui rikkoutuneesta säiliöstä yli 20 000 tonnia. Maaperään polttoainetta pääsi tuhansia tonneja.

Poikkeuksellinen lämpö huono uutinen ikiroudalle

Perjantaina syyttäjäviranomaiset totesivat, että Norilskin turman taustalla on mitä ilmeisimmin ikiroudan sulamisen aiheuttama säiliön perustusten pettäminen.

Tämän vuoksi kaikki ikiroudan sulamisesta kärsivillä alueille sijaitsevat rakenteet, joista voi aiheutua vaaraa, on tarkastettava vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi.

punaiseksi värjäytynyt joki
Dieselöljy värjäsi Ambarnajajoen punaiseksi. Kuva: Venäjän meripelastuspalvelu / AFP

Lämpötila on ollut osassa Siperiaa tavallista korkeampi koko vuoden alkupuoliskon ajan, ja joillakin napapiirin pohjoispuolen alueilla on mitattu ennätyslämpötiloja.

Moscow Times -lehti uutisoi toukokuun lopussa, että lämpötila on ollut tammikuusta lähtien kolmesta kuuteen astetta keskivertoa korkeammalla.

Toukokuussa Siperian länsiosissa lämpötila kipusi paikoin yli 30 asteeseen. Jo viime vuosi oli Venäjällä ennätysmäisen lämmin, mikä on osaltaan kiihdyttänyt ikiroudan sulamista ja altistanut nyt nähdyn kaltaisille maaperän pettämisestä johtuville ympäristöonnettomuuksille.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 6.6. klo 23.00 saakka.

Lue myös:

Dieselvuoto värjäsi joen verenpunaiseksi Norilskissa ja järkytti presidentti Putinin: "Somestako tämäkin tieto nykyään saadaan?"

Tämä on Venäjän nopeimmin kuoleva kaupunki – Arktisessa Vorkutassa nuoret miehet kaipaavat joko kaivokseen tai etelään

Suosittelemme