Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

NBA-valmentajalegendalta vahva kannanotto George Floydin kuolemaan: "Olen häpeissäni valkoisena ihmisenä, tietäen että tuollaista voi tapahtua"

NBA-koripalloliigan kautta aikain menestyksekkäimpiin valmentajiin kuuluva San Antonio Spursin luotsi Gregg Popovich otti lauantaina voimakkaasti kantaa Yhdysvaltoja repivään George Floydin kuolemaan.

Gregg Popovich
Gregg Popovich valmensi viime vuoden MM-kisoissa Yhdysvaltoja. Kuva: Getty Images
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Gregg Popovich, 71, sanoi Spursin Twitter-tilillä julkaistussa videopuheenvuorossaan, että valkoisten ihmisten on autettava ajamaan muutosta, sillä maa on vaikeuksissa.

George Floyd oli musta mies, joka kuoli toukokuun lopulla poliisin painettua häntä polvella niskasta pidätystilanteessa. Kyseistä poliisia syytetään toisen asteen murhasta, mikä Suomessa vastaa tappoa.

Kolme muuta poliisia ovat saamassa syytteet avunannosta toisen asteen murhaan. Kaksi poliiseista auttoi pitelemään Floydia. Kolmas seisoi lähettyvillä, mutta ei puuttunut tilanteeseen.

Tapauksesta alkoi valtava poliisiväkivallan ja rasismin vastainen liikehdintä niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa.

– Jotenkin oudolla tavalla opettavaisin hetki tässä tragediassa oli mielestäni poliisin ilme. Valkoiset ihmiset voivat nähdä, kuinka välinpitämätön, rento, teen-vain-työtäni-tyylinen se oli, Popovich mietti videolla.

– Olen häpeissäni valkoisena ihmisenä, tietäen että tuollaista voi tapahtua. Katsoa ihan oikeasti lynkkausta. Olemme kaikki nähneet kuvia (menneiltä ajoilta), joissa on mustia ihmisiä roikkumassa puista, ja ällistyneet niistä. Mutta niin vain näimme tuon, taas. En ikinä uskonut näkeväni tuota omin silmin.

Popovich kehottaa valkoisia ihmisiä astumaan esiin rasismin vastaisessa taistelussa.

– Meidän on puhuttava, tuotava totuus esiin, olivat seuraukset millaiset tahansa. Mustat ihmiset ovat kantaneet tätä taakkaa 400 vuotta.

– Mitä vielä vaaditaan? On helppoa antaa asioiden olla, jos ne eivät koske itseä.

Suosittelemme sinulle