Hyppää sisältöön

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen ei halaja puolueensa puheenjohtajaksi: "Uskon, että hämmennys kentällä nyt rauhoittuu, Matti Vanhasta vahvempaa ehdokasta valtiovarainministeriksi ei voi löytyä"

Petri Honkonen toteaa, että Katri Kulmuni voi jatkaa puolueen puheenjohtajana, vaikkei valtioneuvoston jäsen olisikaan.

Keskusta kertoi maanantaina aamulla, että se esittää valtiovarainministerin paikalta eroavan Katri Kulmunin tilalle Matti Vanhasta.

Keskusta on valinnut tänään eduskunnan puhemiehenä toimineen Matti Vanhasen valtiovarainministeriehdokkaaksi. Valinta oli yksimielinen.

Keskustan varapuheenjohtaja, saarijärveläinen kansanedustaja Petri Honkonen on päätökseen tyytyväinen.

– Ei kokeneempaa ja vahvempaa ehdokasta voi siihen tehtävään löytyä – ei tästä puolueesta eikä koko maastakaan helposti, kuvailee Honkonen.

Honkonen uskoo, että Katri Kulmunin eroilmoituksen jälkeinen kuohunta puolueen kentällä laantuu Vanhasen valinnan myötä.

– Kun eron vaiheet olivat niin dramaattisia, niin totta kai se on herättänyt hämmennystä kentässä. Tilanne on ollut hyvin hämmentynyt ja on spekuloitu valtiovarainministerin nimellä. Uskon, että nyt tämä rauhoittuu, kun nimi on selvillä ja se vakauttaa myös maan hallituksen tilanteen, puolueen tilanteen ja tästä päästään hyvin jatkamaan töitä.

Honkonen näkee, että Katri Kulmuni voi jatkaa puolueen puheenjohtajana, vaikkei hän valtioneuvoston jäsen olisikaan.

– On tällaisia ratkaisuja aiemminkin ollut Suomen puolueiden ja hallituspuolueiden historiassa, että en näe siinä estettä.

Honkonen kertoo, ettei hän itse ainakaan toistaiseksi pyri puolueensa puheenjohtajaksi, vaan haluaa uusia paikkansa syksyllä Keskustan varapuheenjohtajana.

"Tarvitaan kaveri, joka pitää kukkaronnyöreistä kiinni"

Keskustan Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Tahvo Anttila on Honkosen tavoin tyytyväinen Matti Vanhasen valinnasta Kulmunin seuraajaksi.

– Oli oikein hyvä valinta ja osittain odotettukin ratkaisu, että parasta a-luokkaa valitaan vaativiin tehtäviin, sanoo Anttila.

Anttilan mielestä valtiovarainministerin pitää olla ennen kaikkea "kaveri, joka pitää kukkaronnyöreistä kiinni".

– Nyt on jouduttu koronan vuoksi käyttämään enemmän rahaa kuin oli etukäteissuunnitelmissa, mutta varmasti seuraava syksyn lisätalousarvio tulee olemaan huomattavasti tiukempi ja siihen tarvitaan henkilö, joka pystyy muistuttamaan kavereitakin, ettei rahaa pysty ihan setelikoneella koko ajan painamaan lisää.

– Vanhanen sanoi itse, että hän on korostetusti valtiovarainministeri ja häneen tulee suhtautua myös sillä ajatuksella, että hän tekee sitä tehtävää. Sehän tarkoittaa tarkkaa taloudenpitoa ja hyvää huolehtimista asioista, kuvailee Anttila.

Honkosen kanssa samaa mieltä Anttila on myös siitä, että Vanhasen valinta tuo vakautta puolueeseen.

– Tietyllä tavalla Vanhanen lähti tukemaan puheenjohtajaa nyt tässä, että hän siirtyy puhemiehen tehtävästä valtiovarainministeriksi.

Puheenjohtajan asema on vahva seuraavaan puoluekokoukseen asti

Katri Kulmunilla on Anttilan mukaan Keski-Suomestakin edelleen vahva tuki.

Anttila arvioi myös, että valtioneuvoston ulkopuolella Kulmunille jää enemmän aikaa puolueelle.

– Voi olla hyväkin, että puheenjohtajalla on nyt aikaa järjestökoneistolle ja puolueasioille. Katrin asema on vakaa seuraavaan puoluekokoukseen asti.

Anttila kertoo, että Keskustan kentällä on puhuttanut paitsi Kulmunin eroilmoitus myös sen saamat mittasuhteet.

– Ei puheluja ole valtavasti tullut perjantain jälkeen, mutta kyllä porukat ovat ihmeissään, että miten Kulmunin ero lähti lapasesta sillä lailla, että on aivan turhaa pulinaa herättänyt median puolelta.

Mitä tarkoittaa turhaa pulinaa?

– Täytyy sanoa, että meikäläisen mielipiteet eivät ole kiinnostaneet hirveästi, mutta viimeisen kolmen päivän aikana on soitettu enemmän kuin kahteen vuoteen sitä ennen. Kyllä valtiovarainministerin pesti on mielenkiintoinen, mutta eihän se ole kepulaista kummempi, joka siellä jatkossa on, sanoo Anttila.

Lue myös:

Analyysi: Matti Vanhasesta pääministeri Sanna Marinin paras kaveri - entinen pääministeri ei lähde hallitukseen leikkimään

Matti Vanhanen nousee valtiovarainministeriksi: "Velvollisuudentunto ajaa, kun kysytään painokkaasti" - Hallitus käsittelee tiistaina ministerivaihdosta

Suosittelemme sinulle