Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mikkelin seudun kunnat rakentavat omia ilmasto-ohjelmiaan

Tavoitteet on tällä hetkellä asetettu vuoteen 2050.

Kuvassa valtatie 6 liikennettä.
Liikenteen päästöt ovat yksi ratkaistava asia. Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle
Pasi Punkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikkelin seudun kuudelle kunnalle laaditaan omat ilmasto-ohjelmat. Kyseessä on Mikkelin seudun kuntailmasto 2050 -hanke, jossa jokaiselle alueen kunnalle laaditaan omat tavoitteet ja mietitään myös keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi.

Asia on edennyt avoimiin yleisötilaisuuksiin, joista Juvalla ja Pertunmaalla on jo pidetty kesäkuussa omat tilaisuutensa. Kunnilla on samantyyppisiä haasteita, mutta myös omia erityispiirteitään.

– Vaikka esimerkiksi Pertunmaa on pieni kunta, sen ilmastopäästöissä näkyy isosti liikenne, sanoo ilmastokoordinaattori Harri Hakala Mikkelin seudun ympäristöpalveluista.

Pertunmaalla liikenteen päästöjä pyritään pienentämään esimerkiksi suunnittelemalla biokaasun jakelupistettä kuntaan.

Oman haasteensa alueen kunnille tuo myös runsas vapaa-ajanasuntojen määrä. Suomessa on 10 kuntaa, joissa vapaa-ajanasuntoja on enemmän kuin vakituista asumista. Näistä kolme eli Mäntyharju, Kangasniemi ja Pertunmaa löytyvät Etelä-Savosta.

– Miten tämä huomioidaan kuntien ilmastotavoitteissa, se on vaikeasti ratkaistava asia, pohtii Harri Hakala.

Juvan ja Pertunmaan jälkeen avoimia tilaisuuksia on luvassa vielä Mäntyharjulla ja Kangasniemellä 15. kesäkuuta, Puumalassa ja Mikkelissä 16. kesäkuuta.

Mikkelin seudun kuntailmasto 2050 -hankkeessa on muun muassa kerätty tietoa kuntien tilanteesta sekä erilaisista kehittämismahdollisuuksista sekä kerrottu ilmastotyölle tarjolla olevasta rahallisesta ja muustakin tuesta.

Suosittelemme sinulle