Hyppää sisältöön

Yle seurasi: Oikeuden mukaan uhrin poika tilasi isänsä palkkasurman Tampereella, molemmat nuoret miehet määrättiin mielentilatutkimukseen

Molemmat syytetyt kiistivät palkkamurhan mutta oikeuden välituomion mukaan he syyllistyivät syytteissä kuvattuihin tapauksiin. Molemmille halutaan tehdä mielentilatutkimukset.

19-vuotiaalle jyväskyläläismiehelle halutaan tehdä mielentilatutkimus. Kuva: Miikka Varila / Yle
Anu Leena Koskinen
  • Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi 19-vuotiaan jyväskyläläismiehen ja 20-vuotiaan raumalaismiehen mielentilatutkimuksiin.
  • Oikeuden välituomion mukaan molemmat syyllistyivät syytteiden mukaisiin tekoihin. Uhrin poikaa syytettiin ensisijaisesti murhaan yllytyksestä ja toista miestä murhasta.
  • Oikeus päättää tuomioista mielentilatutkimusten valmistumisen jälkeen.
  • Poliisi löysi tammikuun lopussa keski-ikäisen miehen kuolleena Tampereelta Vasaratieltä.
  • Murhasta syytetty nuori mies halusi palkkamurhaajaksi. Uhrin poikaa syytettiin
    murhaan yllyttämisestä.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan jyväskyläläismies surmasi vuonna 1976 syntyneen miehen 28. tammikuuta 2020 Tampereella. Oikeuden mukaan surmaan yllyttäjänä oli uhrin poika.

Uhrin poika kiisti oikeudessa rikoksen. Tekijä myönsi aiheuttaneensa uhrin kuoleman, mutta kiisti murhan.

Maanantain oikeudenkäynnin seurannan löydät tästä jutusta.

Voit tutustua perusteelliseen juttuun tapauksesta täällä:

”Anonyymi murhapalvelu, maksu bitcoineina” – Kun kaksi suomalaista nuorukaista löysi toisensa netissä, seuraukset olivat kohtalokkaat

Suomen oloissa harvinaisen epäillyn palkkamurhan oikeusistunto jatkui tiistaina aamulla. Ylen toimittaja Anu Leena Koskinen seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä.

Välituomio: Molemmat toimineet syytteen mukaisesti

17.19 Ylen hetki hetkeltä -seuranta päättyy.

16.53 Oikeus haluaa tutkia molempien nuorten miesten mielentilan. Molemmat määrätään mielentilatutkimukseen, jonka jälkeen tulee lopullinen tuomio ja selviää rangaistus. Molemmat pysyvät vangittuina, toinen Kylmäkoskella, toinen Turussa.

16.51 Oikeuden mukaan molemmat syytetyt ovat syyllistyneet syytteessä kuvattuihin rikokseen eli murhasta syytetty murhaan ja uhrin poika murhan yllytykseen. Käräjäoikeus ottaa myöhemmin kantaa tuomioon ja rangaistuksiin sen jälkeen kun mielentilatutkimusten tulokset ovat tulleet.

16.50 Oikeuden mukaan uhrin poika on surman tilaaja. Oikeuden mukaan motiivi jää lopulta vähän epäselväksi, vaikka motiivissa viitataan taloudellisiin seikkoihin. Syyttäjän mukaan motiivina oli raha ja uhrin pojan lapsuuskokemukset. Syyttäjän mukaan uhrin poika kärsi lapsuudessa isänsä alkoholismista. Syyttäjän mukaan palkkamurhan 10 000 euron palkkio piti maksaa isältä saadulla perinnöllä.

16.35 Istunto jatkuu välituomiolla. Oikeuden mukaan on riidatonta, että murhasta syytetty on lyönyt uhria puukolla ja uhri on kuollut näihin vammoihin. Oikeuden mukaan asiasta on sovittu Tor-verkossa. Oikeuden mukaan nimimerkit Salikissa ja Sikaniska ovat sama henkilö. Oikeuden mukaan uhrin pojasta otettu lusikkakuva on epätavallinen. Murhasta syytetyllä on ollut paljon sellaista tietoa uhrista, jotka ovat olleet hankalasti selvitettäviä ja pienen piirin kuten uhrin pojan tiedossa. Myös dataliikenne tukee oikeuden mukaan sitä näyttöä, että uhrin pojan kännykästä on oltu yhteydessä murhasta syytettyyn.

15.45 Myös uhrin pojan mielentila halutaan tutkia. Uhrin poika kertoo itse suostuvansa tähän. Oikeus pitää tauon mielentilatutkimusten määräämisistä.

15.40 Puolustuksen mukaan on todennäköistä, että murhan tilaus on fantasiaa. Puolustuksen mukaan on mahdollista, että murhasta syytetty on suunnitellut myös uhrin pojan tappamista tai että tilaaja on joku muu kuin uhrin poika. Puolustuksen mukaan näytöksi ei riitä, että uhrin pojan puhelin on päällä samoihin aikoihin kuin murhasta syytetyllä, koska puolustuksen mukaan puhelin saattoi päivittää itseään. Puolustuksen mukaan jää varteenotettava epäily syyllisyydestä.

Uhrin poika ei peittänyt kasvojaan oikeudessa. Kuva: Anu Leena Koskinen / Yle

15.22 Puolustuksen mukaan murhasta syytetyllä olevat tiedot ja kuvat uhrista ja uhrin pojasta ovat internetistä helposti ladattavissa.

15.16 Epäillyn palkkamurhan tilauksesta ei ole kirjallista viestiä todisteena. Puolustuksen mukaan uhrin poikaa ei voida yhdistää luotettavasti Sikaniska-nimimerkkiin. Puolustuksen mukaan murhasta syytetyn puhelimesta löytyneet ajokortin ja laskun kuvat ovat liian epäselviä.

15.13 Uhrin pojan asianajajan mukaan näyttö jättää mahdolliseksi useita vaihtoehtoisia tapahtumankulkuja. Puolustuksen mukaan on epäselvää, onko henkirikokselle ylipäätään tilaajaa ja mitä on tilattu. Puolustuksen mukaan murhasta syytetyn kertomusta ei tule uskoa, koska hän on vuosia kärsinyt tappamisfantasiasta.

Murhasta syytetylle halutaan mielentilatutkimus

15.11 Myös puolustus haluaa, että syytetylle tehdään mielentilatutkimus. Puolustus on luopunut hätävarjelun liioittelu -ajatuksesta.

15.10 Murhasta syytetyn kertoman mukaan uhri oli käynyt hänen kimppuunsa, joten hän huitoi puukolla. Puolustuksen mukaan vammojen sijainti tukee tätä.

15.00 Puolustuksen mukaan murhasta syytetyn tarina on kokonaisuudessaan uskottava, sillä hän on kertonut itselleen myös epäedullisia seikkoja. Puolustuksen mukaan murhasta syytetty oli luopunut aiemmin tappamisesta ja oli aikonut ryöstää uhrin. Väkivalta ei ollut puolustuksen mukaan suunniteltua. Syytetty oli huomannut ovella, että uhri on selvästi häntä suurempi.

Syyttäjä vaatii molemmille elinkautista rangaistusta

14.47 Syyttäjän mukaan teko on suunniteltu ja raaka, koska se on esimerkiksi jatkunut, kun uhri on jo maannut maassa. Viekkaudesta kertoo, miten murhasta syytetty meni sisään asuntoon. Syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta molemmille syytetyille. Syyttäjän mukaan on perusteltua, että murhasta syytetylle tehdään mielentilatutkimus.

14.44 Viestien samanaikaisuus todistaa syyttäjän mukaan, että Sikaniska-nimimerkin takana on uhrin poika.

14.35 Syyttäjän mukaan on riidatonta, että uhrin poika ja murhasta syytetty eivät tunteneet toisiaan. Yhteydenpito on syyttäjän mukaan tehty Wickr-palvelun kautta. Murhasta syytetyllä oli syyttäjän mukaan sellaisia tietoja uhrista, jotka olivat perheellä tiedossa. Lisäksi murhasta syytetyllä oli kuvia uhrin pojasta, sähkölaskusta ja ajokortista. Nämä todisteet kytkevät syyttäjän mukaan uhrin pojan tekoon. Uhrin poika oli tyhjentänyt kännykkänsä kaksi päivää isän kuoleman jälkeen, mitä syyttäjä ei pidä sattumana.

14.34 Vaikka tekijä olisi toteuttanut suunnitelmansa eri tavalla kuin alun perin ajatteli, silti lopputulos oli syyttäjän mukaan murha ja henkirikos, koska uhri kuoli.

14.25 Loppulausuntojen antaminen alkaa. Syyttäjän mukaan murhasta syytetty on tunnustanut aiheuttaneensa vammat. Syyttäjän mukaan on riidatonta, että syytetty on lähtenyt Jyväskylästä Tampereelle suunnitelmanaan surmata uhri. Syyttäjän mukaan puolustuskyvytön uhri halusi paeta asunnosta, eikä kyse voinut olla murhasta syytetyn hätävarjelun liioittelusta. Syyttäjän mukaan on epäuskottavaa, että murhasta syytetty olisi luopunut tappamisesta, sillä hän ei kertonut esimerkiksi tyttöystävälle tästä.

Ystävä: Poika ei olisi halunnut ottaa isän rahoja

14.23 Todistajat on nyt kuultu.

14.19 Ystävä kertoi esitutkinnassa, että isä antoi pojalleen pari sataa euroa kuussa. Ystävän mukaan uhrin poika ei olisi halunnut ottaa rahoja vastaan, koska koki isän hyvittelevän lapsuuden tapahtumia. Uhrin poika oli ottanut rahat kuitenkin ystävän tiedon mukaan vastaan.

14.13 Ystävän mukaan uhrin poika kuuli äidiltään isänsä kuolleen. Todistuksen mukaan uhrin poika oli uutisesta surullinen. Ystävä vei autoliikkeestä Sastamalasta uhrin pojan hänen äidilleen Raumalle. Myöhemmin illalla ystävä vei uhrin pojan päivystykseen, että tämä saisi unilääkettä tai rauhoittavia nukkuakseen.

14.04 Seuraavaksi vuorossa todistajana on uhrin pojan ystävä. Ystävän mukaan uhrin pojan isä–poika -suhde on ollut huono. Isä oli satunnaisesti ystävän mukaan laittanut rahaa poikansa tilille. Ystävän mukaan uhrin poika koki sen niin, että isä yritti hyvitellä tekojaan. Ystävän mukaan uhrin poika oli kertonut, että hänen asunnollaan oli käyty ja että ajokortti oli hukassa. Ystävä oli liikkeellä silloin uhrin pojan kanssa, kun poika kuuli isänsä kuolleen. Uhrin poika kuuli ystävän mukaan tiedon isänsä menehtymisestä isän työpaikalla autoliikkeessä Pirkanmaalla. Uhri oli ostanut ystävän mukaan pojalleen auton.

14.00 Istunto jatkuu. Nainen kertoo löytäneensä Raumalta koiralenkillä uhrin pojan ajokortin. Oikea henkilö löytyi tutun tutun kautta, mutta uhrin poika ei tullut hakemaan ajokorttia. Uhrin poika on kertonut, että hänen ajokorttinsa oli kadonnut.

13.27 Oikeudessa on taas tauko, koska todistaja ei ole tullut.

13.14 Oikeuden istunto jatkuu todistajien kuulemisella. Oikeus kuulee todistajaa, jolla on havaintoja Vasaratieltä varhain aamulla. Yksi uhrin naapureista näki ikkunasta, että pihalla mies hakkasi rajusti maassa makaavaa ihmistä. Todistaja kuuli alasti olevan uhrin huutoja. Järkyttynyt naapuri kertoi miehelleen, että pitää soittaa hätäkeskukseen.

Todistaja laskee todennäköisyyksiä.

12.11 Oikeudessa on nyt lounastauko. Jatkamme tunnin kuluttua.

12.05 Poliisitodistajan mukaan todennäköisyys sille, että uhrin pojan Snapchat:iin olisi murtauduttu, olisi yhden suhde viiteen miljardiin. Samanlainen epävarmuus on todistajan mukaan DNA-näytteessä.

11.35 Seuraavaksi kuullaan todistajana Sisä-Suomen poliisilaitoksen ICT-ryhmän johtajaa, joka osallistui epäiltyjen puhelimien ja tietokoneiden tekniseen tutkintaan. Todistajan mukaan epäiltyjen datankäyttö osoittaa aukottomasti, että yllytyksestä syytetty uhrin poika on viestien lähettäjä. Todennäköisyys sille, että kyseessä olisi jonkun muun liittymä, olisi todistajan mukaan yhden suhde miljoonaan.

Uhrin poika kertoo, etteivät välit isään olleet huonot

11.30 Uhrin poika sanoo, että hänellä on ollut huoli isästä. "Kun isä raitistui, halusin viettää hänen kanssaan enemmän aikaa", hän sanoo. Uhrin poika oli tavannut viimeksi isänsä joulukuussa. Hänen mukaansa hän ei pelännyt aiemminkaan kotona, vaikka isä oli humalassa.

Uhrin poika ei peittänyt kasvojaan oikeudessa. Kuva: Anu Leena Koskinen / Yle

11.22 Uhrin poika sanoo, että hänellä ei ollut aggressio-ongelmia hormonien takia. "En ole ikinä edes lyönyt ketään ihmistä", hän sanoo.

11.18 Uhrin poika oli hakenut lainaa autoa varten, mutta jättäneensä lainat nostamatta, koska isä lupasi ostaa auton. Pojan piti hakea auto samana päivänä, kun isä surmattiin.

11.16 Uhrin pojan mukaan hänen asunnossaan oli käyty tammikuussa luvattomasti. Hänen mukaansa merimiespassi oli väärässä paikassa.

11.15 Syyttäjä ihmettelee, miten uhrin poika ei muista lusikkakuvaa tai miksi hän olisi ottanut sen. Snapchat-kuvissa ei ole mitään tolkkua, uhrin poika vastaa. Hänen mukaansa hän söi salilla käydessään usein ja saattoi ottaa kuvan lusikan kanssa.

11.15 "Minulla ei ole mitään tekemistä näin mielenvikaisen toiminnan kanssa. Ei muuta", uhrin poika sanoo. Hän puhuu kuuluvalla äänellä rauhallisesti.

11.11 Uhrin pojan mukaan todisteena olevan lusikkakuvan täytyy olla marraskuulta lihasmassan ja hiustyylin takia, Kuva löytyi murhasta syytetyn kännykästä ja uhrin poika kiistää lähettäneensä sen. "En voi tietää, kuka ottaa kuvakaappauksen", uhrin poika sanoo.

11.03 Uhrin poika kertoo pelänneensä, jos murhasta syytetty olisi ajatellut hänenkin murhaamistaan. Uhrin pojan mukaan häntä uhattiin puukolla isän kuoleman jälkeen. Hän teki rikosilmoituksen asiasta. Hän kertoo lainanneensa kotinsa avaimia tytöille ja ystävilleen. Hänen mukaansa hänen ajokorttinsa oli hukassa pitkän aikaa, samoin sähkölasku oli kadonnut. Esitutkinnassa todisteena on ollut kuvat murhasta syytetyltä löytyneestä ajokortista ja sähkölaskusta.

11.02 Uhrin poika kertoo saaneensa hormoneilla 20 kiloa lisää lihasmassaa ja nestettä. Hän kertoo lopettaneensa ne. "Ei ole mitään terveyskaupan tuotteita ne hormonit."

10.59 Uhrin poika kertoo laittavansa Snapchatissa satoja kuvia päivittäin. Hän käytti Tinderiä, Instagramia ja Facebookia ja laittoi myös niihin valokuvia. Hän kertoo, ettei muista kaikkia laittamiaan kuvia. Uhrin poika kertoo, että hän on laittanut Snapchatissa yhteensä 360 000 kuvaa. Hän kertoo ostaneensa hormoneja ja kannabista WickrMe-sovelluksen kautta.

10.56 Uhrin poika sanoo, että murhasta syytetty on hänelle täysin outo. Hän kiistää, että olisi pitänyt yhteyttä syytetyn nimimerkkiin tai että olisi nähnyt syytetyn .

10.55 Uhrin poika kuvaa rahatilannettaan samanlaiseksi kuin muilla opiskelijoilla. Hänellä on jonkin verran opintovelkaa.

10.54 Uhrin poika kertoo, ettei tiennyt, että hänen isänsä kihlattu oli matkalla surmapäivänä. Hän oli sopinut isänsä kanssa, että käy hakemassa tältä auton. Isä oli auttanut hankkimaan auton. Poika kertoo yrittäneensä soittaa isälleen ja laittanut tälle viestin aamulla. Hän ei saanut vastausta.

10.51 Uhrin poika kertoo, että välit ovat parantuneet isän raitistumisen jälkeen. Välit olivat lapsena ongelmalliset. Uhrin poika kertoo soittaneensa äidille joka päivä. Uhrin poika sanoo, ettei tiennyt isän raha-asioista paljon. Hän kertoo, että arveli isällään olevan paljon velkaa eri asunnoista ja avioerosta ja isä eli vaatimattomasti. Uhrin poika kiistää, että olisi tiennyt isän harkitsevan uudelleen naimiisin menoa.

Murhasta syytetty kertoo tapahtumista

10.14 Murhasta syytetty alkaa itkeä, kun häneltä kysytään, mitä mieltä hän on nyt siitä, että uhri on kuollut. Hän ei pystynyt vastaamaan kysymykseen.

10.13 PIdättekö oikeutettuna, että voisitte tappaa jonkun rahaa vastaan? oikeudessa kysytään. Syytetty kertoo, ettei pidä tappamista oikeutettuna.

10.10 Murhasta syytetyllä oli suunnitelma vuonna 2015 toisen ihmisen tappamisesta. Tällä oli erimielisyyksiä hänen kaverinsa kanssa. Tätä tapausta syytetty kuvaa tappamisen harjoitukseksi.

10.05 Murhasta syytetty kertoo ihmetelleensä, miten nimimerkki luotti häneen niin, että antoi pyynnöstä kuvansa ja nimensä. Uhrin pojan asianajaja ihmettelee, miten syytetty ei muistanut esitutkinnassa osoitetta tai etunimiä. Murhasta syytetty kertoo, että hänellä on vaikeuksia muutenkin muistaa osoitteita ja nimiä.

9.49 Syytetty kertoi, ettei uhrin poika kertonut, miksi halusi isänsä hengiltä. Syytetyn mukaan uhrin poika oli viitannut rahaongelmiinsa. Murhasta syytetyn mukaan uhrin poika oli sanonut, että isä olisi menossa uusiin naimisiin ja tämä mutkistaisi perintöasioita. Syytetyn mukaan isän ja pojan väleistä ei ollut muutoin puhetta.

9.45 Murhasta syytetty kertoo oikeussalissa väärän sukunimen uhrin pojalle ja uhrille. Syyttäjän kysyessä tästä syytetyn mukaan kyseessä oli vahinko.

Murhasta syytetty kuvattuna maanantain istunnossa. Kuva: Anu Leena Koskinen / Yle

9.41 Syytetty kertoo halunneensa uhrin pankkitunnukset hankkiakseen bitcoineja. Hän kertoo, ettei Sikaniska-nimimerkki tiennyt hänestä mitään anonyymien viestien takia, joten tämä ei olisi voinut suuttua siitä, että tilattu henkirikos jäi tekemättä.

9.33 Murhasta syytetyn mukaan nimimerkki Sikaniskan tilauksen tarkoitus oli surmata, mutta hän kertoo itse vaihtaneensa suunnitelmaa mielessään ryöstöksi. "Paniikissa halusin vain pois tilanteesta", hän kuvaa tilanteen eskaloitumista henkirikokseksi.

9.32 Murhasta syytetty kertoo keskustelleensa uhrin kanssa, mutta muistavansa tästä vain pätkiä. Uhri ehti syytetyn mukaan rauhoittua ja sitten suuttua. Kyllä siinä meni tovi, hän kuvaa keskustelua.

9.31 Murhasta syytetty kertoo olleensa uhrin asunnolla noin puoli tuntia. Ajantaju meni totaalisesti, hän kertoo. Syytetty vastaa kysymyksiin rauhallisesti, mutta hänen muistikuvansa ovat kertomansa mukaan osin hämäriä.

9.28 Murhasta syytetty tuli Jyväskylästä Tampereelle jo edellisenä iltana. Tähän vaikutti hänen mukaansa bussiaikataulut.

9.24 Murhasta syytetty kertoo pyytäneensä kuvaa uhrin pojalta tilaajan henkilöllisyyden varmistamiseksi. Kuvan saamisessa saattoi hänen mukaansa mennä päiviä. Murhasta syytetty ei muistanut esitutkinnassa uhrin pojan etunimeä.

9.21 Murhasta syytetty kertoo olevansa varma, että nimimerkki Sikaniska tilasi nimenomaan surman, eikä esimerkiksi muuta väkivaltaa. Viestejä tilauksesta ei ole saatu poliisin tutkinnassa. Syyttäjän mukaan nimimerkin takana oli uhrin poika. Uhrin poika on kiistänyt tämän.

9.18 Tampereen Vasaratien tapaus oli murhasta syytetyn mukaan ainoa toimeksianto, mihin hän tarttui. Hän kertoo, että muitakin yhteydenottoja tuli useita, mutta osa niistä ei ollut vakavia.

9.15 Murhasta syytetty kertoo halunneensa tienata asialla. "Aihe oli aluksi mielenkiintoinen, mutta sitten niin..." Jotenkin se jalostui, että alkoi mitätöimään sen merkitystä.", hän kuvaa.

9.13 Murhasta syytetty kertoo ajatelleensa ensimmäisen kerran palkkamurhaa 15-vuotiaana. Sen jälkeen ajatus on mennyt välillä pois ja on ollut taka-alalla. Sen jälkeen ajatus on ollut mielessä syksystä 2019. Hän kertoo tehneensä ilmoituksen, jossa tarjotaan palkkamurhaa, syksyn jälkeen.

9.06 Oikeudenkäynti jatkuu. Murhasta syytetty kertoo tapahtumista. Murhasta syytetty kertoo saaneensa tilaajalta uhrin nimen, sen että hän käy avannossa ja jääkiekkopeleissä, uhrin kuvat, naisystävän nimen. Lisäksi hän oli saanut aikajanan, milloin ovelle kannattaisi mennä. Surmapaikan ovessa lukee naisen nimi, ei miehen. Nimen ja osoitteen perusteella murhasta syytetty kertoi osanneensa mennä oikeaan paikkaan.

Lue lisää:

”Anonyymi murhapalvelu, maksu bitcoineina” – Kun kaksi suomalaista nuorukaista löysi toisensa netissä, seuraukset olivat kohtalokkaat

Suomessa harvinaisen, epäillyn palkkamurhan hinta 10 000 euroa, syyttäjän mukaan teon syitä raha ja uhrin pojan lapsuus – syytetyt kiistävät

Tampereen murhasta syytetty mies halusi olla palkkamurhaaja ja puhui kolmen ihmisen murhaamisesta – avovaimo kannusti, mutta se ei ole rikos

Tänään alkaa Suomessa ainutlaatuinen oikeuskäsittely, tämä siitä tiedetään: Tampereen murhasta syytetty halusi palkkamurhaajaksi

Syyttäjä nosti murhasyytteet Tampereen henkirikoksessa: Uhrin pojalle kaksi vaihtoehtoista syytettä

Suosittelemme sinulle