Hyppää sisältöön

Turkulaisyrityksen teknologiaa matkaa avaruuteen tutkimaan ilmastonmuutosta

Sopimuksen arvo on noin 3,7 miljoonaa euroa.

Euroopan Avaruusjärjestön ESA:n avaruussatelliitti Altius
Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kehittämä ALTIUS-satelliitti tutkii Maan ilmakehän otsonin jakaumaa ja muutoksia. Kuva: QinetiQ Space
Tarja Hiltunen

Turkulainen mittausteknologiayritys ASRO toimittaa FPI-suodattimen ja siihen liittyvän ohjauselektroniikan Euroopan avaruusjärjestön Esan Altius-satelliittiin.

Asiakkaana on belgialainen avaruus- ja sotilasteknologiaan erikoistunut OIP-yritys, joka vastaa ALTIUS-satelliitin tutkimuslaitteiston kehittämisestä.

Satelliitti tutkii ilmakehän otsonikerrosta sekä muita ilmakehän kaasuja, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen

Sopimuksen arvo on noin 3,7 miljoonaa euroa. Se kolminkertaistaa yrityksen liikevaihdon.

Yritys toimittaa teknisen mallin vuonna 2021 ja lopullisen laitteen vuonna 2022. Yhteensä projekti kestää 3,5 vuotta.

FPI-suodatin on optinen laite, jolla valitaan ultraviolettisäteilystä halutut aallonpituudet.

– On aina hienoa olla mukana korkean tason avaruusteknologiaprojektissa maailman parhaiden osaajien kanssa. Lisäksi tämä projekti on merkityksellinen koko ihmiskunnalle, sillä ALTIUS-satelliitin kautta saatava informaatio kasvattaa ymmärrystämme otsonikerroksen paksuudesta ja ilmastonmuutoksen tilanteesta, sanoo ASRO:n toimitusjohtaja Jussi Lehti yhtiön tiedotteessa.

Kokenut avaruusteknologian tekijä

Tällä hetkellä yrityksellä on valmistumassa Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus DLR:lle säteilymittarit, jotka lentävät Nasan Artemis-ohjelmassa Orion-kapselin mukana Kuun ympäri ensi vuonna.

– Suunnittelemamme astronauttien säteilymittarin lukuyksikkö on jo lentänyt kansainvälisellä avaruusasemalla, kertoo Jussi Lehti.

ASRO:n tavoitteena on päästä mukaan avaruussään mittalaitteiden toimituksiin.

Yritys osallistuu useisiin säteilymittalaiteprojekteihin, muun muassa hiukkasilmaisimen toimittamiseen Esan BepiColombo-luotaimeen.

Luotain on parhaillaan matkalla tutkimaan Merkuriusta.

Suosittelemme sinulle