Hyppää sisältöön

Oulussa työskentelevä pastori on mukana äärivasemmistolaisessa liitossa, joka jakoi somessa asekuvan – poliisi seuraa toimintaa

Pastori Árpád Kovács vakuuttaa, että liitto toimii rauhanomaisin keinoin.

Kirkon työntekijänä Kovács on esimerkiksi puolustanut homoparien vihkimistä ja kyseenalaistanut kirkon oppeja. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Kirsi Karppinen

Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa työskentelevä kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács on ollut perustamassa kaupunkiin äärivasemmistolaista ryhmittymää. Kyse on Oulun anarkistiliitosta, joka aloitti toimintansa maaliskuussa.

Kovácsin mukaan liitto ei liity millään tavalla hänen työhönsä vaan vapaa-aikaan.

– Olen ollut aktiivinen anarkisti vuosia. Minulla on oma yksityiselämäni, jossa voin olla se, mikä olen, hän sanoo.

Pastorin mukaan Oulun anarkistiliiton ydintehtävänä on levittää tietoa anarkismista ja vastustaa esimerkiksi rasismia eri tavoin. Kovács sanoo, että näin tehdään muun muassa toimimalla somessa, tapaamalla ihmisiä kaduilla ja levittämällä anarkismiin liittyviä julisteita julkisille paikoille.

Árpád Kovács vakuuttaa, että liitto toimii rauhanomaisin keinoin eikä pyri väkivaltaiseen kapinaan.

Toukokuun lopussa Oulun anarkistiliitto latasi kuitenkin julkisille Facebook-sivuilleen kuvan kasvonsa peittäneestä miehestä poseeraamassa ase kädessä.

Tämä herätti sekä poliisin huolen että ääriliikehdintää työkseen seuraavan tutkijan huomion.

"Aina oire jostakin"

Poliittiseen väkivaltaan ja erityisesti äärioikeistoon perehtynyt Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Tommi Kotonen jakoi Oulun anarkistiliiton somesivuilla olleen kuvan Twitterissä tällä viikolla.

Kotonen pitää julkaistua kuvaa poikkeuksellisena.

– Aika harvoin näkee, että ääriryhmätkään esittelisivät avoimesti aseita. Kyllähän tällaisella kuvalla pyritään viestimään, että ollaan ihan tosissaan liikkeellä, tutkija sanoo.

Oulun poliisilaitoksen rikostarkastaja Konsta Korhonen kertoo, että poliisi oli tietoinen Oulun anarkistiliitosta jo aiemmin, mutta kuvan julkaisun jälkeen liitto päätettiin ottaa tarkempaan seurantaan.

Korhosen mukaan poliisi seuraa vain sellaisia ääriliikkeitä, joihin liittyy tai voidaan olettaa liittyvän väkivaltaisia elementtejä.

Rikostarkastaja sanoo, että poliisin tiedossa ei ole, että Oulun anarkistiliitto olisi kuitenkaan tehnyt mitään lainvastaista.

– Sosiaalisessa mediassa tapahtuva uhoaminen on kuitenkin aina oire jostakin, ja lähtökohtaisesti siihen on syytä suhtautua vakavasti.

Árpád Kovácsin mielestä kuvasta on aivan turha kantaa huolta.

"Meitä ei tarvitse pelätä"

Kovácsin mukaan asekuva otettiin toukokuussa ampumaradalla, jossa hän kävi anarkistiliiton jäsenten kanssa vapaa-ajanviettona harrastamassa ampumaurheilua. Kyse on Kovácsin pitkäaikaisesta harrastuksesta.

Kovács kertoo, että samassa yhteydessä otettiin valokuva, jossa yksi liiton jäsenistä poseeraa ase kädessä. Kovácsin mukaan hän ei itse ole kuvassa, mutta valokuvassa näkyvä ase on hänen omaisuuttaan.

Kuva jaettiin Oulun anarkistiliiton sivuille saatesanoilla "Support Rojava!", eli "Tue Rojavaa!"

Kovácsin mukaan anarkistiliitto halusi osoittaa kuvan julkaisemisella moraalista tukea rojavalaisia ja heidän taisteluaan kohtaan. Kovács sanoo, että oululaisella liitolla on seuraajia myös Rojavassa.

– Halusimme esiintyä kuvassa samalla tavalla kuin Rojavan omien asevoimien jäsenet esiintyvät. Ei siinä sen kummempaa ollut, hän sanoo.

Árpád Kovács vakuuttaa, että kuva ei ollut uhkaus tai kenellekään erityisesti suunnattu väkivaltainen viesti.

– Meitä ei tarvitse pelätä. Me pidättäydymme tiedon levittämisessä. Kuvalla haluttiin tahallaan herättää ihmisiä ajattelemaan, että muualla maailmassa ihmisiä sorretaan niin, että he joutuvat puolustautumaan.

"Yksityiselämässä on oikeus kuulua laillisiin yhdistyksiin"

Pyysimme tähän juttuun haastattelua myös pastorina toimivan Árpád Kovácsin työnantajalta, Oulun tuomiokirkkoseurakunnalta.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen halusi vastata kysymyksiimme sähköpostilla.

Kysyimme Saariselta muun muassa, näkeekö hän ongelmaa siinä, että seurakunnan työntekijä on mukana liitossa, joka on poliisin seurannassa.

Hän ei vastannut suoraan kysymyksiin, mutta lähetti Ylelle seuraavanlaisen viestin:

"Yksityiselämässään jokaisella ihmisellä on mielipiteen, poliittisen mielenilmaisun ja näiden julkaisun vapaus sekä oikeus kuulua laillisiin yhdistyksiin. Kyseistä uutta liittoa en vielä tunne. Kovács tekee kansainvälisen työn pappina tiiminsä kanssa tärkeää ja hyvää työtä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten parissa, yhteistyössä viranomaisten kanssa."

Pastori Árpád Kovács on ollut viime vuosina useamman kerran julkisuudessa muun muassa vihittyään homopareja ja saatuaan siitä Oulun hiippakunnan tuomiokapitulilta kirjallisen varoituksen. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi varoituksen myöhemmin.

Kovács on myös järjestänyt Oulun taiteiden yössä riettaan kabareen, jossa käsiteltiin kirkollisia kysymyksiä.

Lue aiemmin julkaistu henkilöjuttu Árpád Kovácsista: Kapinallinen pastori kyseenalaistaa kirkon opit ja rentoutuu Kalashnikov kädessään – "Yhdentekevää, onko Jumala olemassa"

Suosittelemme sinulle