Hyppää sisältöön

Uusi puhemies Vehviläinen kuvailee olevansa ryhmäpelaaja ja toivoo, että vastustajia kunnioitetaan kiihkeidenkin väittelyiden aikana

Eduskunta on valinnut keskustan Anu Vehviläisen uudeksi puhemieheksi 167 äänellä. Seurasimme tähän juttuun vaalin ja tiedotustilaisuuden annin.

Kuvassa on Anu Vehviläinen.
Eduskunnan uudeksi puhemieheksi valittu Anu Vehviläinen (kesk.) piti medialle tiedotustilaisuuden.
Terhi Toivonen

Anu Vehviläinen (kesk.)sanoi olevansa yllättynyt ja jännittynyt siitä, että hänet on valittu puhemieheksi. Viime päivien käänteet ovat olleet sen verran nopeita, hän totesi.

– Äänestyksestä sanon sen verran, että se tuntui hyvältä, että sain niin laajan kannatuksen yli hallitus-oppositiorajojen. Se antaa hyvän lähdön tähän tehtävään, Vehviläinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän kuvaili olevansa ryhmäpelaaja, joka toivoo, että asiat sujuvat. Vehviläinen painotti, että viime päivien tapahtumien jälkeen tarvitsemme vakautta.

Vehviläinen haluaa myös parantaa valtioneuvoston ja eduskunnan yhteistyötä ja tiedonkulkua, jossa on ilmennyt katkoksia. Puhemies aikoo puhua asiasta pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa.

– Ajattelen, että tässä minulla voisi olla omiakin ajatuksia ja kehittämistyötä, ministerinäkin toiminut Vehviläinen sanoi.

Päivän politiikasta Vehviläinen aikoo pysytellä kaukana, mutta yhteiskunnalliseen keskusteluun hän sanoo ottavansa puhemiehen roolissa osaa.

  • Voit katsoa puhemiehen tiedotustilaisuuden klikkaamalla jutun kuvaa.
  • Voit katsoa tallenteen puhemiesvaalista jutun lopusta.

Puhemies kehotti kunnioittamaan vastustajia

Anu Vehviläinen vannoi puhemiehen valan heti päivällä pidetyn vaalin jälkeen, ja ryhtyi johtamaan puhetta täysistunnossa.

Vehviläinen kiitti tuolloin puheessaan lämpimästi kansanedustajia häntä kohtaan osoittamasta luottamuksesta, ja sanoi tekevänsä kaikkensa, että hän on tämän luottamuksen arvoinen.

– Koronaepidemia on pitänyt meitä otteessaan, eikä tilanne ole vieläkään ohi. Toivon, että osaamme tehdä täällä päätöksiä erityisesti heidän hyväkseen, jotka koronakriisistä kärsivät, Vehviläinen sanoi.

Uusi puhemies toivoi, että kansanedustajat kunniottaisivat kiihkeidenkin väittelyiden aikana vastustajiaan ja antaisivat myös heidän näkemyksilleen tilaa.

– Jokaisella edustajalla on itsellään vastuu, että keskustelukulttuuri on salissa tasokasta ja arvokasta. Tavoitteeni on johtaa keskusteluja siten, että jokaisen ääni kuuluu tasapuolisesti, Vehviläinen lupasi.

Vehviläisen mukaan kansalaisilta saadusta palautteesta käy ilmi, etteivät he pidä siitä, jos kansanedustajat käyttäytyvät toisiaan kohtaan rumasti.

Vehviläinen halusi, että eduskunta kehittää jatkossakin työskentelykäytäntöjään. Koronan takia eduskunnassa on tehty paljon etätyötä, ja se on sujunut hyvin.

Vehviläisen mukaan tätä demokratian huoltovarmuutta pitää edelleen vahvistaa esimerkiksi miettimällä etä-äänestystä.

– Toivon myös keskustelua siitä, millaisen demokratian haluamme 2020-luvulla, puhemies sanoi.

Vehviläisen kokemusta ja yhteistyökykyä kehuttu

56-vuotias Vehviläinen on pitkäaikainen kansanedustaja ja kokenut ministeri. Vehviläinen on toiminut tällä vaalikaudella sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana.

Vehviläinen on kotoisin Joensuusta ja hänet on valittu eduskuntaan Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Keskusta perusteli Vehviläisen valintaa hänen pitkällä kokemuksellaan ja yhteistyökykyllä. Vehviläinen valittiin valtiovarainministeriksi siirtyneen Matti Vanhasen tilalle.

Vehviläinen sai puhemiesvaalissa 167 ääntä. Yhden äänen vaalissa saivat Mikko Kärnä (kesk.), Markus Mustajärvi (vas.) ja Mikko Savola (kesk.). Vaalissa annettiin myös kaksi tyhjää ääntä.

Eduskunnan ensimmäisenä varapuhemiehenä toimii SDP:n Antti Rinne ja toisena varapuhemiehenä perussuomalaisten Juho Eerola.

Kuvassa on kansanedustaja Anu Vehviläinen.
Anu Vehviläinen (kesk.) nousi eduskunnan uudeksi puhemieheksi. Voit katsoa puhemiesvaalin videolta.

Lue lisää:

Uusi rahakirstun vartija Matti Vanhanen toimiikin pääministeri Marinin sijaisena, vaikka ei ensin halunnut: "Porukka vetosi, tein myönnytyksen"

Hallitus päättänee torstaina matkustussuosituksista esimerkiksi Norjaan – pääministeri Marin hallitusyhteistyöstä: "Viisikon luonne muuttuu jatkossa"

Anu Vehviläinen nousemassa eduskunnan uudeksi puhemieheksi – keskusta valitsi Vanhasen seuraajaehdokkaan

Suosittelemme sinulle