Aalto-yliopisto ja Helsingin kaupunki ovat allekirjoittaneet viisivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on kaupungin kestävä kehitys. Painopisteinä ovat kaupunkitutkimus ja sen tuottaman tiedon hyödyntäminen, innovaatiot ja yrittäjyys, koulutuksen ja kasvatuksen alan yhteistyö sekä muotoilu ja luovat alat.
– Tutkimuksen ja taiteen merkitys korostuu entisestään nyt, kun yhteiskunta kamppailee pandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa, kertoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä tiedotteessa.
Koronatilanteen ennakointimalleja ja ratkaisuja tilojen turvalliseen käyttöönottoon
Helsinki ja Aalto-yliopisto ovat tehneet yhteistyötä pitkään. Esimerkiksi tänä keväänä Aalto-yliopiston lehtori Lauri Viitasaaren ja apulaisprofessori Pauliina Ilmosen johdolla luotiin Helsingin sairaaloihin koronatilanteen ennakointimalli auttamaan sairaalan resurssien kohdentamisessa. Hankkeesta saatavaa aineistoa tuotetaan myös laajemman koronaviruksen leviämistä mallintavan tutkijaverkoston käyttöön.
Finlandia-talo ja Aalto-yliopisto suunnittelevat puolestaan aiemmalle yhteistyölleen jatkohanketta tilojen turvalliseen käyttöönottoon ja tapahtumajärjestämiseen. Mukana hankkeessa ovat Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos ja Corona Biodesign -hanke.
Aalto-yliopisto Juniorin kerrotaan lisäävän yhteistyötä Helsingin lukioiden kanssa ja lukiolaiset voivat suorittaa myös Aalto-yliopiston kursseja. Helmikuussa 2020 koulujen hiihtoloman aikaan Aalto-yliopisto ja Helsinki järjestivät keskustakirjasto Oodissa työpajoja, joissa kolmen päivän aikana noin tuhat lasta ja vanhempaa pääsi tekemään taidetta ja tiedettä.
Yhteistyössä on rakennettu myös esimerkiksi terveysteknologiaan ja tekoälyyn liittyviä innovaatiokeskittymiä.
Kaupunkitutkimuksessa yhdistyvät eri tieteenalat
Kaupunkitutkimuksessa yhdistyy monien eri tieteenalojen osaaminen. Kaupunkitutkimus pitää sisällään esimerkiksi kaupunkisuunnittelun, liikennejärjestelmien ja arkkitehtuurin ja viime vuosina myös kaupunkitaloustieteen.
Aalto-yliopisto ja Helsingin kaupunki ovat mukana myös pääkaupunkiseudun kaupunkien ja Helsingin yliopiston yhteisessä Kaupunkiakatemiassa, jossa edistetään vuorovaikutusta kaupunkitutkimuksen ja käytännön kaupunkikehittämisen välillä.