Hyppää sisältöön

Siperian punainen joki

Valuuko kaivoskaupungista vuotanut öljy Jäämereen asti?

Malmi- ja metallikonserni Norilski nikelin tytäryhtiölle kuuluvan lämpövoimalan polttoainesäiliön perustukset pettivät 29. toukokuuta. Yhteensä maaperään ja vesistöön pääsi yli 20 000 tonnia dieselöljyä lähellä Norilskin kaupunkia Siperiassa.

Viranomaiset saivat tiedon vuodosta vasta kaksi päivää onnettomuuden jälkeen. 4. kesäkuuta Venäjän hätätilaministeriö lähetti apujoukkoja siivoamaan vuotoa. Uutistoimisto Tassin mukaan auttamassa on myös venäläisten öljy-yhtiöiden väkeä, ja puhdistustöihin osallistuu yhteensä satoja ihmisiä.

Hätätilaministeriön työntekijät majoittuvat teltoissa, jotka on pystytetty lähelle öljyvuotopaikkaa Ambarnajajoessa.

Vesi on Ambarnajajoessa niin matalalla, ettei vuotopaikalle pääse veneellä. Sen kerrotaan hidastaneen vuodon rajausta ja puhdistamista.

Hätätilaministeriön mukaan tiistaiaamuun mennessä joesta oli kerätty 5 000 kuutiometriä öljy-vesiseosta. Paikallisviranomaisten mukaan rajausalueen ohi on päässyt kuitenkin runsaasti öljyä, joka etenee kohti Pjasinojärveä. Se puolestaan laskee Pjasinojoen kautta Jäämereen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ihmetteli, että tieto vuodosta tuli viranomaisille sosiaalisen median kautta. Putin myös huomautti, että asianmukaiset huoltotyöt olisivat tulleet Norilski nikelille halvemmaksi kuin öljyvuodon siivous, jonka yhtiö on luvannut maksaa.

Sekä Venäjän viranomaiset että Norilsk-kaivosjätti epäilevät polttoainesäiliön perustusten pettäneen ikiroudan sulamisen takia. Kevät oli Siperiassa poikkeuksellisen lämmin. Venäjällä on tarkoitus tutkia kaikki rakenteet, jotka voivat vaurioitua ikiroudan sulamisesta.

Suunnilleen Utsjoen korkeudella Keski-Siperiassa sijaitseva Norilsk on rakentunut kaivostoiminnan ympärille. Jättiyhtiö Norilski nikel on muun muassa maailman suurin nikkelintuottaja. Norilskissa asuu vajaat 180 000 ihmistä.

Norilskin alueen maisemia leimaavat kaivosyhtiön pitkät putkistot, joilla kuljetetaan rikastettua malmia metallitehtaalle.

Norilski nikelin suurin omistaja on Vladimir Potanin. Talouslehti Forbesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Potanin on tätä nykyä Venäjän rikkain ihminen arviolta 17,3 miljardin euron omaisuudellaan.

Vuodon seurauksia voidaan vasta arvailla. Paikallisviranomaisten mukaan vuoto ehti jo tiistaina Pjasinojärveen. Vuodosta on aloitettu useampikin rikostutkinta. Vastuuseen on joutumassa ainakin lämpövoimalan johtaja, jota syytetään ympäristörikoksesta.

Tekijät

Markus Myllyoja

Lähteet

TekstitReuters, AP, AFP, Tass
KuvatAOP, EPA
VideoSeverny Gorod, Norilski nikel / Reuters