Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Rasistisia patsaita vastaan kapinoidaan myös Belgiassa – Julmasta kolonialismista tunnetun kuningas Leopold II:n patsas poistettiin jo Antwerpenissä

Aktivistit vaativat poistamaan Leopold II:n patsaat koko Belgiasta. Muutama päivä sitten Antwerpenin patsas töhrittiin.

kuningas Leopold II:n töhritty patsas
Kuningas Leopold II:n töhritty patsas Antwerpenissa. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Belgiassa Antwerpenin satamakaupunki on poistanut kuningas Leopold II:n patsaan rasismin vastustajien protestien jälkeen.

Nämä sytyttivät patsaan tuleen ja töhrivät sen maalilla muutama päivä sitten.

Antwerpenin pormestarin Bart de Weverin edustaja sanoo, että patsasta vahingoitettiin niin pahoin, että se täytyy viedä museoon kunnostettavaksi.

Hänen mukaansa patsasta tuskin kuitenkaan palautetaan entiselle paikalleen Ekerenin kaupunginosassa sijaisevalle aukiolle, vaan siitä tulee osa museon kokoelmaa. Syyksi hän sanoo sen, että aukio remontoidaan parin vuoden päästä.

Leopold II:n patsaiden vastustajat iloitsivat patsaan poistosta Twitterissä.

– Ihmiset ovat protestoineet tätä Leopold II:n patsasta vastaan 20 vuotta. Vaati maalia ja tulta, jotta se viimein siirrettiin museoon. Minkä viestin se välittää? Poistakaa ne kaikki! tviittasi Yassine Boubout.

Rasismin vastustajat ovat vaatineet poistamaan Leopold II:n patsaat Belgiasta, koska tämä syyllistyi julmaan kolonialismiin Keski-Afrikassa. Vaatimukset ovat saaneet pontta Yhdysvaltain rasismin vastaisista mielenosoituksista, jotka puhkesivat George Floydin kuoltua poliisin käsissä 25. toukokuuta. Mielenosoitukset ovat levinneet muualle maailmaan, myös Belgiaan.

Muun muassa Reparons l'Histoire -ryhmä on käynnistänyt nettivetoomuksen Leopoldin patsaiden poistamiseksi Brysselistä. Vetoomuksella oli tiistai-iltapäivänä yli 64 000 allekirjoittajaa.

Vetoomuksessa on asetettu Leopoldin patsaiden poistamisen takarajaksi kesäkuuun 30. päivän, joka on Kongon demokraattisen tasavallan itsenäisyyspäivä.

Vuosina 1865–1909 hallinnut Leopold II harjoitti jopa eurooppalaisittain raakaa kolonialismia erityisesti Kongossa. Miljoonia ihmisiä kuoli tai vammautui julmuuksissa.

Lisää aiheesta:

Pormestari määräsi Lontoon kadunnimet ja patsaat tarkastettaviksi maan siirtomaahistorian ja orjakaupan takia

Rasisminvastaisia protesteja ympäri maailmaa – Black lives matter -kylttejä niin Tokion, Lontoon, Berliinin, Sydneyn kuin Varsovankin kaduilla

Suosittelemme sinulle