Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Neekerisaari on kiinteistörekisterissä uudella nimellä – nyt myös Kotus puoltaa rasistisen nimen poistoa Maanmittauslaitoksen kartoista

Kotuksen mukaan viranomaisten ei tule käyttää sävyltään rasistisia ilmauksia. 

Kuvassa on saarella oleva mökki.
Saaren nimi on puhututtanut somessa ja yhdistyksessä. Kuva: Taru Väänänen
Markus Mäki,
Meri Remes
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen omistaman lomasaaren nimestä on käyty viime vuodesta saakka vääntöä.

Yhdistys päätti vuoden 2019 vuosikokouksessaan vaihtaa halventavan Neekerisaaren nimen, mutta Kotimaisten kielten keskus (Kotus) ja Maanmittauslaitos eivät ole aiemmin olleet nimenmuutoksen kannalla.

Saari sijaitsee Pohjois-Karjalan Liperin saaristossa, Pyhäselällä. Saari on perinteikäs vapaa-ajan viettopaikka huviloineen.

– Saaren nimi on aiheuttanut keskustelua viime vuosina yhdistyksessämme ja somessa. Koemme nimen halventavana ja loukkaavana, minkä vuoksi halusimme muuttaa nimen, sanoo Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen puheenjohtaja Taru Väänänen.

Saarella on uusi nimi, mutta kartoissa se on vanhalla nimellä

Saaren nimi vaihdettiin viime vuonna kiinteistörekisterissä Uutiseksi. Journalistiyhdistys perustelee muutosta muun muassa sillä, että neekeri-sana on poistettu Suomessa laajasti muun muassa elintarvikkeista.

–Me emme halua tukea rasismia, vihaa ja toisten ihmisten ihmisoikeuksia loukkaamista tukevaa sanastoa, Väänänen sanoo.

Karttanimen muutos on kuitenkin ollut haasteellista. Kotus otti aiemmin nimenmuutosasiassa kielteisen linjan, koska nimen “epämiellyttävyys” ei ole Kotuksen mukaan syy nimenmuutokseen.

– Kotuksen linja yllätti meidät. Se, että näihin nimenmuutoksiin ei lähdetä, Väänänen sanoo.

Nimenmuutosasia eteni Kotuksen ohjeiden mukaan Maanmittauslaitoksen Maasto- ja rajatietoprosessin käsiteltäväksi.

Maanmittauslaitos katsoi kuitenkin, ettei sillä ole toimivaltaa muuttaa paikannimien perimmäisiä nimiä.

Perusteluissaan Maanmittauslaitos nojaa Kotuksen elokuussa 2019 tekemiin puhelinhaastatteluihin, joiden perusteella saari tunnetaan paikallisten asukkaiden keskuudessa edelleen Neekerisaarena.

Kotus muutti aiemman kantansa

Tänään keskiviikkona Kotus julkaisi tiedotteen, jossa se kertoo, että rasistinen nimi poistetaan Maanmittauslaitoksen kartoista.

Kotuksen mukaan viranomaisten ei tule käyttää sävyltään rasistisia ilmauksia.

– Käytännössä karttaan merkitty, oikeinkirjoitukseltaan standardoitu nimi ohjaa viranomaisia ja kansalaisia käyttämään nimeä ja tässä tapauksessa myös ylläpitää rasistisen ilmauksen sisältävän nimen tunnettuutta ja käyttöä, Kotuksen tiedotteessa sanotaan.

Kotus haluaa korostaa, että kyseessä on poikkeustapaus, eikä karttojen nimien valinnan ja karttanimistön tarkistuksen perusperiaatetta ole syytä muuttaa.

Vanhan nimen taustalla toimittajista käytetty nimitys

Kyseisen saaren virallinen nimi oli alkujaan Seppänen. Neekerisaarena saari merkittiin karttoihin vuonna 1974. Journalistiyhdistyksen puheenjohtajan Taru Väänäsen mukaan vanhemmat sukupolvet tietävät, mistä saaren nimi juontaa.

Saari nimitettiin Neekerisaareksi aikanaan siksi, että toimittajista käytettiin nimitystä "lehtineekeri".

– Nimitys tuli painomusteesta, joka sotki käsiä ja kasvoja. Lehtityö oli hyvinkin sotkuista. Nimi viittaa siihen, mutta voi kysyä, oliko se kovin tahdikas ilmaus silloinkaan, Väänänen pohtii.

Ajat ovat muuttuneet ja nykyihmiselle nimen tausta ei avaudu.

Journalistiyhdistys uskoo, että uusi nimi Uutinen voi vakiintua pikkuhiljaa käyttöön.

– Olemme tehneet voitavamme asiassa ja käytämme saaresta nimeä Uutinen. Uskomme siihen, että kun nimeä jostakin paikasta käytetään, uusi nimi tulee ihmisille tutuksi, Väänänen sanoo.

Tarkennus 10.6 klo 13.49:

Kyseisen saaren virallinen nimi oli Seppänen vuoteen 1974 asti, kunnes saaren nykyinen kartoissa näkyvä nimi merkittiin karttoihin.

Juttua muokattu 10.6. klo 20.55 Päivitetty tieto, että Kotus suosittelee nimen poistamista kartoista.

Jutun otsikon ilmaisuja tarkennettu 11.6. klo 9.40: Kotuksella ei päätösvaltaa nimen poistossa, vaan Maanmittauslaitoksella.

Lue lisää:

Journalisti-lehti: Yhdistys haluaisi vaihtaa Neekerisaaren nimen Pohjois-Karjalassa – kielitoimisto vänkää vastaan

Suosittelemme