Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tähtipelaaja Janette Lepistö tuli viime kaudella otteluista kotiin yleensä itkien – pesäpalloilijan ajattelu muuttui merkittävällä tavalla tänä keväänä

Superpesiksen lyöjäkuningatar Janette Lepistö ei osannut viime kaudella nauttia onnistumisistaan.

Janette Lepistö
Vaikka koronavirustilanne tuo kauteen haasteita, Janette Lepistö ei tunne pelkoa kentälle menosta. Kuva: Tomi Hänninen
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisten Superpesiksen kauden avausta seurataan Yle Puheen Urheilukierroksella perjantaina klo 17.45 alkaen.

Viitenä edellisenä kautena naisten Superpesiksen lyöjäkuningattareksi iskenyt Janette Lepistö, 24, katselee Lapuan pesäpallostadionin uutta tekonurmea rauhallisena. Perjantaina alkavalta pääsarjalta Lapuan Virkiän tähtipelaaja hamuaa yhtä ja ainoaa.

– Mestaruus on selkeä tavoite. Olen kaksi kertaa päässyt kokemaan sen tuoman tunteen, haaveena onkin kokea se jälleen uudelleen, Lepistö sanoo.

– En näe estettä sille, ettemme saavuttaisi kirkkainta. Joukkueessamme on paljon nopeutta, taitoa sekä lyöntivoimaa. Kun tähän yhdistyy tiivis ulkopeli, pakettimme on kasassa.

Kaikkien aikojen lyöjätilastossa 482 lyödyllä juoksulla 11. sijalla majaileva Lepistö kertoo pyrkineensä monipuolistamaan lyöntivalikoimaansa entisestään.

– Olen hakenut laajuutta ja varmuutta repertuaariini. Uskon, että kykenen tekemään entistäkin rohkeampia ratkaisuja eri puolilla kenttää.

Vaikka koronavirustilanne tuo kauteen haasteita, Lepistö ei tunne pelkoa kentälle menosta.

– Ei elämää voi elää peläten. Se tapahtuu, mitä on tarkoitus tapahtua. Jos tartunta tulee, saan sen todennäköisemmin kaupasta tai muualta, missä on paljon ihmisiä.

Vapaaksi tuskasta

Lyöjätykki sanoo niin viime kauden kuin parin edellisenkin olleen henkisesti raskaita. Varsinkin viime kautta ajatellessaan Lepistö sanoo kaiken kiteytyvän yhteen sanaan: tuskaan.

– Kausi oli tuskaisempi kuin edelliset, vaikka nekään eivät olleet helppoja. Tajusin viime kaudella, etten voi enää pelata kauan, jos en nauti tekemisestä. Kauteen mahtui enemmän sellaisia pelejä, joista tulin kotiin itkien kuin hymyillen.

Janette Lepistö lähikuvassa.
Janette Lepistö on kaikkien aikojen lyöjätilastossa 11. sijalla. Kuva: Tomi Hännien

– Vaadin itseltäni todella paljon, mikä on ollut raskasta. Vaikka olen lyönyt juoksuja, onnistumisista nauttiminen on ollut ajoittain vaikeaa.

Virkiäläinen sanoo kevään toimineen suunnanmuuttajana ajatusmaailmassaan. Hän sai aikaa ajatella asioita rauhassa.

– En ole aiemmin kokenut näin pysäyttävää vaihetta. Jo pelkkä pesäpallon ajatteleminen oli vaikeaa, koska epävarmuus tulevasta oli läsnä. Opin kuitenkin paljon, ja osaan nyt nauttia pienistäkin asioita eri tavalla.

– Sisälläni on aivan uudenlainen olo, mitä on vaikea selittää. Olen huomannut nauttivani niin harjoittelusta kuin joukkueen tunnelmasta enemmän kuin pitkään aikaan, olen kiitollinen ylipäätään mahdollisuudesta pelata.

Kakkuja leipoen

Lepistö kokee kevään itsetutkiskelun vähentäneen stressiä, mikä heijastuu elämän kaikille osa-alueille.

– Olen ollut todella kova stressaamaan, jota olen toki vieläkin. Olen kuitenkin oppinut suhtautumaan stressiin eri tavalla.

– Ihmisten odotukset ovat jokerilyöjiä kohtaan aina kovat. Joskus tuntuukin, että epäonnistumiseni on pahempi kuin jonkun toisen, mutta se kuuluu tähän rooliin, ja osaan nykyään suhtautua siihen paremmin. Nautin silti roolistani, mikään ei voita tunnetta, kun pallo painuu merkistä väliin tärkeässä paikassa.

Kuopiossa ravitsemustieteitä opiskeleva Lepistö löysi koronaviruskeväänä myös uusia harrasteita.

– Leivoin viikoittain. Uunista valmistui niin porkkana- kuin mutakakkua. Vein niitä sitten mummalle ja muille syötäväksi, Lepistö hymyilee.

Lue myös:

Pesäpallon erikoinen sarjajärjestelmä herättää keskustelua – huippujoukkueet eivät välttämättä kohtaa toisiaan koko kesänä: "Todella hassua"

Naisten Superpesis yrittää aloittaa pelit kesäkuussa – tähtipelaajalta kova kannanotto: "Ei ole järkeä mennä kauteen, jos kahden kierroksen jälkeen jollain on korona"

Pesäpallon Itä-Lännelle uusi ajankohta ensi kesän keskeltä

Superpesis Oy:n alasajo pienensi rajusti Pesäpalloliiton tilinpäätöksen ylijäämää – "Onneksi teimme sen tuolloin emmekä nyt, koska nyt olisimme lirissä"

Pesäpalloperinne muuttuu koronavirusajan takia: hutunkeittoa ei nähdä tulevalla pesäpallokaudella

Suosittelemme sinulle