Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Perussuomalaisten ajatuspaja keskeyttää "naisten tyranniasta" kertoneen Jukka Hankamäen kirjan julkaisun – Halla-aho myöntää: Laadunvalvonta saattoi pettää

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) ilmoitti aiemmin keskiviikkona, että OKM selvittää ajatuspajan julkaisua ja tutkii, onko se ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.

Jussi Halla-aho puhui perussuomalaisten tilaisuudessa maananantaina. Jukka Hankamäki istui vieressä.
Perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa maananantaina esiteltiin myös Suomen perustan Totuus kiihottaa -julkaisu, jonka kirjoitti Jukka Hankamäki (3. oikealta). Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Jyrki Hara,
STT,
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten Suomen Perusta - ajatuspaja keskeyttää Jukka Hankamäen kirjan julkaisun uudelleenarvioinnin ajaksi, ajatuspaja kertoo Twitterissä.

Hankamäki on filosofi ja sosiaalipsykologi, joka on ollut myös perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 2019.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) ilmoitti aiemmin Twitterissä, että opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa selvittääkseen perussuomalaisten ajatuspajan julkaisua ja tutkii, onko se ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.

Suomen Perusta saa valtion tukea toimintaansa. Ajatuspajan saama yleisavustus on tarkoitettu yhteiskunnallisen tutkimuksen, keskustelun ja päätöksenteon edistämiseen. Se myönnetään vuodeksi kerrallaan. Vuodeksi 2020 Suomen Perustalle myönnettiin 120 000 euroa.

Suomen Perusta julkaisi maanantaina Hankamäen kirjoittaman julkaisun nimeltä Totuus kiihottaa.

Kummastusta on herättänyt julkaisun osuus nimeltä Naisten tyrannia ja seksuaalisuuden sosialisointi. Hankamäki arvioi muun muassa, että jotkut suomalaiset naiset ovat "halunneet kostaa suomalaiselle yhteiskunnalle pariutumalla ulkomaalaisen kanssa".

Kuvassa on Totuus kiihottaa -teos.
Totuus kiihottaa -julkaisu esiteltiin medialle maanantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kosonen toteaa, että yleisavustuksen saajan yhtenä velvollisuutena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Avustuksen saajilta voidaan pyytää selvityksiä avustuksen käytöstä, ja rahoja voidaan periä takaisin, jos avustuskriteerit eivät täyty. Nämä päätökset tehdään virkatyönä, eikä ministeri osallistu niihin.

– Vaikuttaa kuitenkin selvältä jo nyt, että mainittu julkaisu ei tätä velvollisuutta täytä, Kosonen toteaa tviitissä.

– Haluan omalta osaltani kuitenkin todeta tämän hyvin selvästi: näkemäni otteet julkaisusta ovat julmia ja huolestuttavia sekä kaukana omasta ihmiskuvastani.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan perussuomalaisten ajatuspajan julkaiseman kirjan sisältämät ajatukset eivät edusta puolueen linjaa, vaan ne ovat kirjoittajan omia ajatuksia.

Tavion mukaan Suomen Perustan tarkoituksena on nostaa näkökulmia keskusteluun, mutta kaikki julkaisut eivät edusta puolueen linjaa.

Halla-aho: Käymme perusteellisen keskustelun ajatuspajan kanssa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi asiaa keskiviikkona eduskunnassa. Halla-aho sanoi pitävänsä lähtökohtaisesti kyseenalaisena sitä, että hallituspuolueet pyrkivät puuttumaan poliittisten kilpailijoidensa rahoitukseen.

Hänen mielestään sama ongelma oli myös perussuomalaisten nuorisojärjestöön liittyvässä rahoitusselkkausjutussa.

Halla-ahon mukaan Suomen Perusta on itsenäisesti toimiva ajatuspaja, joka kytkeytyy perussuomalaisiin, mutta puolue ei osallistu julkaisuprosesseihin millään tavalla.

Halla-aho sanoi, että ei ole itse lukenut Hankamäen kirjaa eikä tiedä mistä asiayhteydestä julkisuudessa olleet sitaatit on poimittu. Hän kuitenkin myönsi, että ensisilmäyksellä julkaisun laadunvalvonta ja harkintakyky eivät ole ehkä toimineet sillä tavalla kuin olisi pitänyt.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten puoluejohto on kokoustanut tänään Hankamäen kirjaan liittyen.

– Aiomme käydä tästä asiasta perusteellisen keskustelun Suomen Perustan kanssa.

Halla-aho painotti, että Suomen Perusta on puolueelle tutkimustietoa tuottavana laitoksena erittäin tärkeä.

– Meille on tärkeää, että ajatuspaja ylläpitää mainettaan valvomalla, että sen julkaisut ovat korkeatasoisia.

Halla-aho kertoi tunteneensa Jukka Hankamäen useiden vuosien ajan. Halla-aho kuvailee Hankamäkeä ”raflaavaksi ja poleemiseksi blogikirjoittajaksi”, joka on tuottanut paljon mielenkiintoista materiaalia.

Halla-aho ja perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja ja Suomen Perustan hallituksen jäsen Riikka Purra kommentoivat asiaa keskiviikkona vielä tiedotteessa. Tiedotteen mukaan Hankamäen kirjasta lainattuja katkelmia on liikkunut sosiaalisessa mediassa, ja niistä on tullut puolueen johdolle ja edustajille runsaasti kriittistä palautetta.

Halla-aho ja Purra sanovat Ville Taviota mukaillen, että ajatuspajan julkaisut eivät ole puolueen kannanottoja tai ohjelmia, eikä niitä pidä sellaisina tulkita.

Halla-ahon ja Purran mukaan Suomen Perusta on julkaissut useita ensiluokkaisia tutkimuksia ja puheenvuoroja muun muassa maahanmuuttoon, ilmastopolitiikkaan ja eurooppalaiseen integraatioon liittyen.

Purra näkemistään Hankamäen ajatuksista: "Kuraa" – pääministerikin ärähti

Purra kommentoi aihetta myöhemmin myös Twitterissä. Hänen mukaansa kohdat, jotka hän on Hankamäen julkaisusta nähnyt, ovat Hankamäen henkilökohtaisia näkemyksiä ja ajatuksia. Purran mielestä nämä näkemykset ovat hänen mielestään "kuraa".

Pääministeri Sanna Marin (sd.) otti kantaa aiheeseen yleisellä tasolla keskiviikkona Twitterissä. Marin ei maininnut päivityksessään Suomen Perustaa, perussuomalaisia tai Hankamäkeä, mutta kommentin yhteys tapaukseen ei jäänyt epäselväksi.

Lue myös:

Perussuomalaisten ajatuspajan kohukirjassa toistuu naisvihamielisyys – näin kirjoittaja kommentoi teostansa

Suosittelemme