Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Perussuomalaiset harkitsee kansanedustaja Ano Turtiaisen erottamista myös puolueesta

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti Ano Turtiaisen rasistisen tviitin takia viikko sitten.

Kuvassa on Ano Turtiainen eduskunnassa.
Perussuomalaisten puoluehallitus ratkaisee tällä viikolla, jatkuuko eduskuntaryhmästä erotetun kansanedustajan Ano Turtiaisen jäsenyys puolueessa. Kuva: Kimmo Brandt / AOP
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaiset harkitsee kansanedustaja Ano Turtiaisen erottamista myös puolueesta. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho vahvistaa Ylelle, että perussuomalaisten puoluehallitus keskustelee Turtiaisen jäsenyyden jatkumisesta tällä viikolla.

Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokous alkaa lauantaina aamupäivällä. Todennäköisesti puoluehallitus kokoontuu ennen puoluevaltuustoa. Monesti puoluehallitus on kokoontunut perjantaisin.

Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä viikko sitten rasistisen tviitin vuoksi. Turtiainen julkaisi yhteisöpalvelu Twitterissä pilkkaavan kuvan mustasta miehestä, joka kuoli yhdysvaltalaispoliisin väkivallan uhrina.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan erottaminen on pysyvä.

– Kävimme keskustelua, että halutessaan Turtiainen voi hakea takaisen ryhmän jäseneksi vuodenvaihteen jälkeen, jos hän on korjannut käytöksensä pysyvästi, Tavio sanoi ryhmäkokouksen jälkeen.

Turtiainen: Kaikki otetaan vastaan, mitä puoluehallituksesta tulee

Ano Turtiainen pitää luonnollisena, että perussuomalaisten puoluehallitus keskustelee hänen jäsenyytensä jatkumisesta, koska tviitti ja ryhmästä erottaminen saivat niin isot mittasuhteet. Turtiainen haluaa antaa työrauhan puoluehallitukselle.

– Kaikki otetaan vastaan, mitä tulee. Jos erotetaan, se on tarkoitettu, että niin käy, Turtiainen puntaroi.

Turtiainen kertoo, että perussuomalaisten Etelä-Savon piirin hallitus keskusteli viime viikonloppuna vajaan tunnin tviitistä ja ryhmästä erottamista. Hän on itse piirihallituksen jäsen.

Ano Turtiainen sanoo, että piirihallituksen keskusteluja ei julkisteta. Turtiaisen mukaan hänen asemansa piirihallituksessa tai Juvan perussuomalaisissa ei kuitenkaan muuttunut viikonlopun keskusteluissa. Ano Turtiainen on Juvan perussuomalaisten puheenjohtaja ja Juvan kunnanvaltuuston jäsen.

Poliisi: Turtiaisen viestistä ei ole syytä epäillä rikosta

Poliisi tiedotti tänään keskiviikkona, että Turtiaisen tviitistä ei aloiteta esitutkintaa. Poliisi arvioi, että "julkaisusta ei välity sellaista riittävän yksiselitteistä, juuri tummaihoisiin kansanryhmänä kohdistettua panettelua tai solvausta, että asiassa olisi kyse kiihottamisrikoksesta".

Myöskään kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei poliisin mukaan täyty, koska "kuolleen henkilön halventaminen ei kuitenkaan ole rangaistavaa, vaan rangaistavaa on ainoastaan valheellisten tietojen ja vihjauksen esittäminen siten, että niistä aiheutuu kärsimystä niille, joille vainaja oli erityisen läheinen".

"En hae takaisin, saavat tulla lakki kädessä pyytämään"

Ryhmästä erottamisensa jälkeen Ano Turtiainen ei ole säästellyt sanan säilää perussuomalaisia arvostellessaan. Turtiainen sanoi Ylelle, ettei aio itse hakea ryhmän jäseneksi takaisin.

– En ole perussuomalaisiin koskaan hakenut, vaan minut on sinne pyydetty. En jumalauta ikinä mene hattu kädessä pyytämään, että ottakaa minut takaisin. Jos sellaista pitää tehdä, se on puoluejohto, joka tulee lakki kädessä kysymään, että Ano, tuletko takaisin, Turtiainen sanoi viime perjantaina.

Viikko sitten Turtiainen ei osannut varmaksi sanoa, onko hän ehdolla ensi kevään kuntavaaleissa ja minkä puolueen listalta. Hän ei aikonut puolueloikkariksi.

– Mieluummin auon turpaani sen verran, että minut erotetaan puolueesta. Silloin en ole loikkari, Turtiainen arveli viime viikolla.

Keskiviikkona Turtiainen sanoi Ylelle, että hän lähtee ehdolle kuntavaaleissa, mutta ei osaa sanoa asiasta tarkemmin.

James Hirvisaari i riksdagen.
Perussuomalaisista erotettu entinen kansanedustaja James Hirvisaari on Ano Turtiaisen eduskuntaryhmän sihteeri. Arkistokuva. Kuva: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Perusti oman ryhmän, sihteeriksi tuli puolueesta erotettu Hirvisaari

Ano Turtiainen on perustanut yhden miehen eduskuntaryhmän, Eduskuntaryhmä Ano Turtiainen. Ryhmän toiminnan tarkoituksena on "toimia eduskunnassa Suomen ja suomalaisten edun mukaisesti ja sananvapautta vaalien”.

Eduskuntaryhmän sihteeri on entinen kansanedustaja, vuonna 2013 perussuomalaisista erotettu James Hirvisaari. Hirvisaari on tehnyt maisteriopintojensa työharjoittelusopimuksen Turtiaisen kanssa ja on Turtiaisen avustaja. Hirvisaari toimi kansanedustajana vuosina 2011–2015.

Perussuomalaisista erotetun Hirvisaaren palkkaaminen tuskin lähentää Turtiaisen ja perussuomalaisten suhdetta.

Hirvisaari erotettiin vuonna 2012 määräajaksi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, kun hän kieltäytyi erottamasta rasistisen kirjoituksen laatinutta avustajaansa. Hirvisaari erotettiin puolueesta vuonna 2013, kun hänen kutsumansa vieras teki natsitervehdyksen eduskunnan lehterillä ja Hirvisaari itse otti tilanteesta valokuvan.

Juttuun täydennetty Ano Turtiaisen kommentit keskiviikkona 10.6.2020 kello 19.15.

Voit keskustella jutun aiheesta torstaihin 11.6.2020 kello 23 asti, klikkaa jutun alla keskustele-painiketta.

Lue ja kuuntele lisää:

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erottaa Ano Turtiaisen rasistisen tviitin takia – Potkuista seuraa eduskunnassa harvinainen tilanne

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu Ano Turtiainen perusti oman yhden miehen eduskuntaryhmän

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu Ano Turtiainen: "En hae takaisin, saavat tulla lakki kädessä pyytämään"

Takaisin Pasilaan -podcast: Sebastian Tynkkynen: "Olen Suomen kiihottavin mies, kolmas tuomio tulossa" - nyt hän kertoo, mitkä kohut nostavat suosiota

Kansanedustaja Ano Turtiainen myöntää jälkikäteen: Tviittiäni pidettävä rasistisena, mutta se oli kuitenkin sananvapauden rajoissa

Suosittelemme sinulle