Hyppää sisältöön

Trump aloittamassa kampanjatilaisuutensa orjuuden päättymisen juhlapäivänä – ei suostu muuttamaan etelävaltioiden sotilastukikohtien nimiä

Yhdysvalloissa keskustelu sotilastukikohtien nimien muuttamiseksi käy kuumana, sillä monet niistä on nimetty etelävaltioiden entisten sotilasjohtajien mukaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kuva: Doug Mills / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump suunnittelee pitävänsä ensimmäisen koronaviruspandemian aikaisen vaalitilaisuutensa ensi viikon perjantaina, 19. kesäkuuta, kertoo uutistoimisto AP.

19. kesäkuuta on Yhdysvalloissa lähes kaikissa osavaltioissa vietettävä juhlapäivä, jolloin juhlistetaan orjuuden päättymistä. Trump kertoi suunnitelmistaan keskiviikkona tavatessaan afroamerikkalaisia kannattajiaan Valkoisessa talossa.

Oklahoman Tulsaan suunniteltu tapahtuma olisi ensimmäinen Trumpin yleisötapahtuma sitten maaliskuun toisen päivän. Tämän lisäksi presidentillä on suunnitelmissa suunnata myös Floridaan, Texasiin ja Arizonaan.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Trumpin tilaisuuksissa tuskin tullaan vaatimaan pitämään etäisyyttä toisiinsa tai sonnustautumaan maskeihin. Trumpin leirissä halutaan nyt kääriä hihat, sillä demokraattien Joe Biden johtaa Trumpia CNN:n laskemien viime aikojen gallupien keskiarvon mukaan (siirryt toiseen palveluun) 10 prosenttiyksiköllä tulevia presidentinvaaleja ajatellen.

Trump ei suostu muuttamaan sotilastukikohtien nimiä

Trump ilmoitti keskiviikkona, että hän ei suostu sotilastukikohtien nimien muuttamiseen. Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa sijaitsevat 10 sotilastukikohtaa on nimetty etelävaltioiden armeijan entisten johtajien mukaan. Muun muassa puolustusministeri Mark Esper ja maavoimaministeri Ryan McCarthy ovat viime päivinä ilmaisseet olevansa avoimia keskustelemaan sotilastukikohtien uudelleennimeämisestä.

Viime aikojen levottomuuksien myötä sotilastukikohtien nimet ovat myös nousseet puheenaiheeksi, sillä etelävaltiot, joiden johtajien mukaan tukikohtia on nimetty, olivat orjuuden puolustajia Yhdysvaltain sisällissodan alkaessa.

Trumpin mukaan nämä tukikohdat ovat osa "suurta amerikkalaista perintöä", eikä hänen hallintonsa suostu edes harkitsemaan niiden nimeämistä uudelleen.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa Valkoisen talon tiedottaja Kaleigh McEnany huomautti, että suoratoistopalvelu HBO oli poistanut Tuulen viemää -elokuvan tarjonnastaan.

– Mihin raja oikein vedetään? Pitäisikö George Washington ja Thomas Jefferson pyyhkiä historiasta, McEnany sanoi.

Sekä Yhdysvaltain ensimmäinen presidentillä Washingtonilla että kolmannella presidentillä Jeffersonilla oli orjia palveluksessaan.

Tuulen viemää on yksi kaikkien aikojen suosituimmista elokuvista ja se voitti aikanaan kahdeksan Oscar-palkintoa. HBO:n edustaja kertoi CNN (siirryt toiseen palveluun):lle, että elokuvan "rasistiset kuvaukset olivat väärin elokuvan ilmestyessä ja myös nykyään". Elokuvan on kuitenkin määrä palata ohjelmistoon myöhemmin etniset ja ennakkoluuloiset kuvaukset huomioiden.

Pelosi haluaa poistaa patsaita

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sen sijaan vaatii, että kongressin alueelta poistetaan yhteensä yksitoista eri patsasta, jotka esittävät etelävaltioiden entisiä johtajia, näiden mukana muun muassa kenraali Robert E. Leen patsas.

– Heidän patsaansa kunnioittavat vihaa, ei perintöä, Pelosi kirjoitti kirjeessään patsaista vastaavalle komitealle.

Jokainen Yhdysvaltain osavaltio saa lähettää kaksi patsasta Capitol-kukkulan alueelle, jossa kongressi sijaitsee. BBC (siirryt toiseen palveluun):n mukaan monet etelävaltioiden hahmot on jo siirretty vähemmän näkyville paikoille.

Yhdysvaltalainen autoilusarja NASCAR kielsi tapahtumistaan etelävaltioiden lippujen heiluttelun, jota fanit ovat avoimesti harrastaneet vuosikausia.

Lue lisää:

"Hänen kohtalonsa muuttaa maailmaa" – Katso kuvakooste George Floydin hautajaisista(10.6.)

Yhdysvaltain demokraateilta lakipaketti poliisiväkivallan suitsemiseksi, kuristusotteen käyttö halutaan kieltää – kongressiedustajat polvistuivat Floydin muistoksi(8.6.)

Senaattori kannusti protestien sotilaalliseen nujertamiseen mielipidekirjoituksessa – New York Timesin vastaava toimittaja erosi(8.6.)

Suosittelemme sinulle